Két tűz között a minisztérium az orvosok érdekellentéte miatt

azaz
Pozsony |

Míg a rendelőkben dolgozó orvosok az ügyeletek nyitvatartásának lerövidítését sürgetik, addig a kórházi orvosok mindent megtesznek azért, hogy erre ne kerüljön sor. Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) vezetője és a Nyitrai Egyetemi Kórház gyermekorvosa szerint ezzel a lépéssel csak annyit érnek el, hogy további nyomást helyeznek a kórházak egyébként is túlterhelt sürgősségi osztályaira. Az LOZ elnöke a tömeges felmondás lehetőségét is belengette, Michal Palkovič egészségügyi miniszter viszont továbbra is kitart a javaslata mellett.

Visolajskýék egyetértenek azzal, hogy a járóbeteg-ellátásban tevékenykedő orvosok helyzetét rendezni kell, de szerintük az ügyeletek nyitvatartásának lerövidítése helyett az egészségügyi minisztériumnak valódi, rendszerszintű megoldással kellene előállnia.

Kapcsolódó cikkünk

Az LOZ álláspontja az, hogy a gyermekorvosok túlterheltsége attól nem szűnik meg, hogy 22:00 helyett már csak 20:00-ig kell dolgozniuk. Sőt, ez a lépés további negatív következményeket von maga után, különös tekintettel a kórházak sürgősségi osztályaira, hiszen azok a szülők, akik a gyermekeiket az esti órákban eddig az ügyeletekre vitték, most már a kórházakat látogatnák, holott a sürgősségi osztályokon csak a valóban halaszthatatlan esetekkel tudnak foglalkozni.

Visolajský szerint a megnövekedett nyomás miatt a kórházak személyzetének megerősítésére is szükség lenne.

„A minisztérium azonban nem számol ezekkel a következményekkel, még a kórházak figyelmeztetései ellenére sem. Még a kórházakat érintő pénzügyi hatásokat sem számszerűsítették”

– fogalmazott az LOZ vezetője, hozzátéve, hogy a sürgősségi osztályokon dolgozó gyermekorvosok türelme sem végtelen.

„A szolgáltatok felmondása a kórházak gyermekosztályainak működésképtelenségéhez vezetne az egész országban”

– jegyezte meg.

Mi a megoldás?

A helyzet rendezésére az orvosszakszervezet több megoldást is javasolt az egészségügyi minisztériumnak. Úgy vélik, érdemes lenne magasabb látogatási díjat bevezetni az ügyeleteknél, hogy a szülők valóban csak indokolt esetben keressék fel a gyermekorvosokat.

További segítség lenne, ha a gyermekorvosoknak az ügyelet során nem kellene a különféle igazolások kiállításával bajlódniuk, mint például a fertőzésmentességgel kapcsolatos dokumentumok kiírása.

Emellett növelni kellene az ügyeletekért járó juttatások összegét, illetve az utánpótlás biztosítása érdekében újra el kellene indítani a gyermekorvosi rezidensprogramot.

Visolajský szerint az is ösztönzően hatna a fiatal specialistákra, ha a minisztérium eltörölné a rendelők megnyitásával járó bürokratikus akadályokat. Ezzel összefüggésben megemlítette az EU helyreállítási alapját, amelynek egy részét kifejezetten az új rendelők megnyitására különítették el. Az LOZ vezetője szerint a program nem túl sikeres, hiszen eddig mindössze 20 kérvény érkezett, és ebből 12-t hagyott jóvá a tárca.

Végül pedig felrótta a minisztériumnak, hogy az ügyeletek lerövidítésével kapcsolatban nem folytattak megfelelő szakmai párbeszédet. Hozzátette, még ezen héten tárgyalni szeretne Ódor Lajos miniszterelnökkel.

Peter Visolajský egyetért azzal, hogy a járóbeteg-ellátásban dolgozó gyermekorvosok helyzetét rendezni kell, de az ügyeletek nyitvatartásának lerövidítése szerinte nem lenne valódi megoldása, és csak a kórházakra róna nagyobb terhet

A kormányfő ezzel kapcsolatban tegnap elmondta, pénteken ül tárgyalóasztalhoz Visolajskýval, valamint Elena Prokopovával, az egészségügyi tárca fő gyermekorvosával. Mint mondta, meg szeretné hallgatni mindkét fél érveit, a kormány pedig ezt követően dönt a további intézkedésekről.

A Szlovák Kórházszövetség (ANS) egyetért Visolajskýék javaslataival. A szervezet a lapuknak eljuttatott közleményében jelezte, tavaly óta folyamatosan arra figyelmeztetik a minisztériumot, hogy nem értenek egyet a gyermekorvosi ügyeletek nyitvatartásának lerövidítésével, valamint a teljes hálózat átértékelésével.

„Éppen ezért ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a gyermekorvosok alacsony számából adódó problémák nem oldhatók meg azzal, hogy a terhelést áthárítják a kórházakra”

– olvasható az ANS állásfoglalásában.

A tárca válasza

Az egészségügyi minisztérium a válaszában megcáfolta Visolajský néhány állítását. Elsősorban leszögezték, folyamatosan egyeztetnek a rendelők, a kórházak, valamint a megyei önkormányzatok képviselőivel a készülő változtatásokról. Továbbá megjegyezték, bizonyos intézkedéseket már elindítottak, amiket az LOZ vezetője számon kért rajtuk. Ezek közé tartozik például a gyermekorvosi rezidensprogram újbóli elindítása, amelyről a tárca kedd reggel tájékoztatott. A programot átmenetileg fel kellett függeszteni, mivel hiba csúszott abba a törvénymódosításba, amit a minisztérium tavaly, az orvosszakszervezettel folytatott tárgyalás után fogadott el. Mostanra azonban a hibát kijavították, az új törvény augusztus elsejétől életbe lép, a leendő gyermekorvosok pedig október elsején megkezdhetik tanulmányaikat a programban.

Emellett leszögezték, idén júniusban 35 százalékkal növelték az ügyeletekért járó juttatások összegét, vagyis az LOZ ezen követelését is teljesítették.

Végül pedig pontosították, hogy a helyreállítási alapból nem 12, hanem 21 új rendelő megnyitását támogatták, illetve augusztusban újabb pályázati felhívást intéznek, amelynek a kimeríthető kerete eléri a 80 ezer eurót.

Palkovič kitart

Michal Palkovič szerdán egyeztetett a járóbeteg-ellátás képviselőivel, majd kijelentette, továbbra is kitart eredeti szándéka mellett. Mint mondta, abban egyetért Visolajskýval, hogy a nyitvatartás lerövidítése nem rendszerszintű megoldás, ugyanakkor szükséges, hiszen ezzel is jelzik a felmondásukat benyújtó gyermekorvosoknak, hogy a tárca foglalkozik a problémáikkal. Emellett kiemelte, nem igaz az LOZ elnökének azon állítása, hogy a kormány nem foglalkozik azokkal a következményekkel, amelyek a sürgősségi osztályokat érinthetik. Palkovič hangsúlyozta, a következő napokban tárgyalni fog a kórházak képviselőivel, ahol bemutatja, milyen megoldást kínál az említett osztályoknak.

Ezt követően kilátásba helyezte a parlament rendkívüli ülését, amelyen a képviselők szavazhatnának a tárca által szorgalmazott változtatásokról. Mint mondta, meglehet a szükséges politikai támogatás ahhoz, hogy a javaslatát elfogadja a plénum.

A miniszter mellett többek közt kiállt Pavol Oravec, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke, valamint Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ANS) elnöke is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?