Rövidül az orvosi ügyeletek nyitvatartása

A tervek szerint az orvosi ügyeletek 22:00 helyett már csak 20:00-ig lesznek nyitva, az ünnepnapokon és a hétvégékén pedig reggel 7 helyett csak 8:00-kor nyitnak ki (TASR-felvétel)
Pozsony |

Az egészségügyi minisztérium két órával lerövidítené az orvosi ügyeletek hosszát, a tervek szerint 22:00 helyett már csak 20:00-ig lehetne felkeresni a készültséget. A tárca így próbálná megkönnyíteni a túlterhelt orvosok munkáját.

A minisztérium egy, a járóbeteg-ellátás megreformálásról szóló dokumentumban tesz említést az ügyeletek nyitvatartásának megváltoztatásáról. A tervezett intézkedésre elsőként a Denník N napilap figyelmeztetett. Az orvosi ügyeletek jelenleg délután 4 és este 10 óra között tartanak nyitva a hétköznapokon, hétvégente és ünnepnapokon pedig reggel 7-től este 10-ig. Az új nyitvatartás értelmében azonban már csak este 8-ig lehetne ellátogatni a készültségre.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mikor vezetik be a változtatást, de Elena Prokopová, a tárca fő gyermekorvosa úgy értesült, hogy az új nyitvatartás akár már szeptembertől is érvényes lehet, vagy legkésőbb a jövő évtől. A tárca azonban hivatalosan nem erősítette meg ezeket az információkat, sőt, ködösen fogalmaznak magáról a tervről is.

„Az egészségügyi minisztérium a rendelői készültségi hálózat konszolidációját készíti elő. A partnerekkel jelenleg is folynak a tárgyalások, ezért úgy tartjuk korrektnek, hogy a hálózat végső változatáról csak az egyeztetés lezárása után tájékoztatunk”

– üzente a sajtóosztály.

Túlterheltség

A változtatásra azért van szükség, mert az általános orvosok és a gyermekorvosok rendkívül túlterheltek, az ügyeletek pedig csak súlyosbítják a problémát.

„A ledolgozott órák száma gyakran felgyorsítja az orvosok pályaelhagyási döntését, és egyúttal csökkenti a szakma vonzerejét a frissen lediplomázott orvosok szemében. A munka és szabadidő kiegyensúlyozottsága az orvosok és az orvostanhallgatók szerint kulcsfontosságú szempont a pályaválasztás során”

– olvasható a dokumentumban. A tárca kiemeli, az általános orvosok csaknem fele már nyugdíjas korban van, így az ügyeletek rendkívül megterhelőek a számukra, hiszen a készenléten este 10-ig dolgoznak, majd másnap reggel már ismét a rendelőkben vannak. Prokopová megjegyezte, az idős orvosoknak gyakran nincs választása, muszáj elvállalniuk az ügyeleteket, mivel olyan kevés a fiatal általános orvos az országban, hogy az idősebb kollégáik segítsége nélkül nem győzik ellátni a kötelességüket.

Nem mindenki örül

A szakember hozzátette, a minisztériumban tudatosítják, hogy egy igencsak érzékeny döntésről van szó, mind a vidéken élő emberek, mind az önkormányzatok szempontjából, ezért az őket képviselő szervezeteket is meghívták a tárgyalásokra.

A terveknek azonban a kórházban dolgozó általános orvosok és gyermekorvosok sem örülnek. Attól tartanak, hogy a lerövidült nyitvatartás miatt még többen fogják látogatni az egyébként is túlterhelt sürgősségi osztályokat. Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) vezetője, aki emellett a Nyitrai Egyetemi Kórházban gyermekorvosként dolgozik, a Denník N-nek elmondta, a kórházi orvosok is legalább annyira leterheltek, mind a járóbeteg-ellátásban tevékenykedő kollégáik, és a lerövidített nyitvatartás miatt feltehetően még többen látogatnák a sürgősségi osztályokat olyan problémákkal, amelyeket nem ott kellene kezelni. A LOZ elnöke szerint így is gyakran előfordul, hogy a szülők a hagyományos rendelési órák helyett a gyermeküket este viszik be a kórházba, például lázzal vagy megfázással, mert azt állítják, hogy napközben dolgoznak és nem érnek rá.

Felesleges látogatások

Azt egyébként Prokopová is hangsúlyozta, hogy a páciensek jelentős része gyakran indokolatlanul látogatja meg az ügyeleteket. A készenlétre elvileg azoknak a betegeknek kellene mennie, akiknek az egészségügyi állapota rohamosan romlik, ugyanakkor nincsenek életveszélyben. Ennek ellenére gyakran keresik fel az orvosokat láz, köhögés, megfázás vagy enyhe hasfájás miatt. Prokopová úgy véli, az lenne a megoldás, ha a készenléteken is több pénzt kellene fizetniük a betegeknek. Az alapellátás költsége jelenleg két euró, de a gyermekorvos szerint ez senkit nem „riaszt” el attól, hogy indokolatlan problémákkal keresse fel az ügyeletet. Szerinte legalább 5 vagy 10 eurós alapdíj kellene, csakúgy, mint a sürgősségi osztályokon. Erről azonban a parlamentnek is szavaznia kellene, de Prokopová nem tartja valószínűnek, hogy ez a közeljövőben megtörténik.

(nar, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?