Közélet

Feszültség a Szövetségben a szankciók miatt

Pozsony | A Szövetségben most az Oroszország elleni szankciók miatt alakult ki némi feszültség. Míg a pártelnök Forró Krisztián a korlátozó intézkedések átértékelését szeretné, addig a Híd-platform vezetője, Rigó Konrád szerint fenn kell tartani a szankciók rendszerét, Mózes Szabolcs (Összefogás-platform) alelnök pedig rámutat, a gázárnövekedés nem áll összefüggésben a korlátozó intézkedésekkel.
author
Czímer Gábor

2022. szeptember 25. 18:00

Forró Krisztián szerint át kell értékelni az Oroszországgal szembeni szankciókat (Somogyi Tibor felvétele)
Forró Krisztián szerint át kell értékelni az Oroszországgal szembeni szankciókat (Somogyi Tibor felvétele)

A párt elnöke, Forró Krisztián (MKP-platform) a pénteki sajtótájékoztatóján megkérdőjelezte az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióinak a működőképességét. Szerinte a korlátozó intézkedések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Forró ezt azzal igyekezett alátámasztani, hogy a szankciók ellenére is folytatódik az orosz agresszió Ukrajnában. Továbbá úgy látja, ha a korlátozások miatt tönkremegy a saját gazdaságunk, akkor Ukrajnának sem tudunk majd segíteni. „Mérlegelni kellene, hogy mekkora értelme van ennek” – jelentette ki a pártelnök az uniós szankciók rendszeréről szólva.

Ezzel azonban nem ért egyet a párt elnökségének tagja, Rigó Konrád, aki a Szövetség Híd-platformjának a vezetője is egyben. Rámutat, túlzott optimizmus lett volna azt várni a szankcióktól, hogy Oroszország azonnal visszavonulót fújjon. Szerinte aki azt állítja, hogy a korlátozások megszüntetésével az infláció és a válság is véget érne, „álnok populista”. Rigó úgy látja, míg a szankciók az Európai Unió tagállamainak nehézségeket jelentenek, addig Oroszországnak óriási méretű gazdasági problémákat okoznak, így középtávon várható, hogy a korlátozásoknak eredménye lesz. „A szankciókat egyértelműen fenn kell tartani. Nem harcolhatunk az egyik kezünkkel, miközben a másikkal pénzt adunk az agresszornak” – tette hozzá.

A nyomtatott Új Szó lapzártája után Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke (Összefogás-platform) egy nyilatkozatot adott közre, amelyben azt írja, Európát, benne Szlovákiát is elsősorban energiaválság gyötri, ami nem a szankciókra vezethető vissza. „Ugyanis többek közt Magyarországnak köszönhetően az orosz gázra az EU nem vetett ki szankciót. Az európai gázhiány így teljes egészében az oroszok felelőssége, akik nem küldik a szerződött mennyiséget, hogy ezzel is felverjék az árakat” – mutatott rá Mózes. Az alelnök szerint minden szankciós döntésen lehet változtatni, ám az általánosság helyett meg kell nézni, konkrétan melyik nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „Ha van ilyen, azokat fel lehet váltani valami racionálisabbal” – tette hozzá.

Feledy Botond biztonságpolitikai szakértő, lapunk kommentátora egy korábbi írásában arra mutatott rá, az orosz költségvetés hagyományosan legnagyobb bevétele az energiahordozók exportjából fakad. „Tehát a politikai szándék, hogy ezen a legkitettebb ponton kell nyomást gyakorolni az oroszokra, racionális stratégia. Hogy ezt szankció, büntetővám, a kitermeléshez szükséges eszközök exporttilalma, befektetési tilalom, szabotázs vagy más érheti el, erről újra fellángolt a vita” – írta a szakértő még a nyáron megjelent kommentárjában.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.