Közélet

Felmérés: toleránsak a fiatalok

Pozsony | A tizenévesek nagy része kedvezően értékeli a nők társadalmi helyzetének a magánéletben és a közszférában való erősödését, derül ki az IVO kutatásából.
Czímer Gábor

2019. szeptember 5. 18:48

fiatalok
(Képarchívum - Fotolia)

A Közéleti Kérdések Intézete (IVO) által készített elemzés többek közt azt vizsgálta, miként látják a 15–19 év közötti fiatalok a nemek közötti egyenlőség, az azonos nemű párokkal kapcsolatos tolerancia és az etnikai, vallási sokszínűség növekedését. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele előrelépésnek értékeli, hogy a gazdasági és politikai vezető pozíciókban egyre több nő dolgozik. A többségük ugyancsak kedvező fejleménynek látja, hogy egyre több férfi veszi ki a részét a családdal és a háztartással kapcsolatos munkából. Ez utóbbi a kutatók szerint azt is jelentheti, hogy a tizenévesek azt gondolják, a nők helyzete csak akkor javulhat, ha a ebben a férfiak is közreműködnek. A válaszadóknak mindössze alig tizede mondta, hogy a nemek közötti egyenlőség kedvezőtlen fejlemény lenne.

Ahol hiányzik a tolerancia
Az azonos neműek pártkapcsolatával szemben már nem ilyen elfogadóak a fiatalok. Több mint kétötödük vélekedik úgy, hogy a jelenséggel szembeni tolerancia növekedése kedvező folyamat, harmaduk semlegesen állt a kérdéshez, negyedük azonban negatívan értékelte azt.
A legtöbben (55%) mégis az etnikai és vallási sokszínűség európai növekedésével kapcsolatban mutattak tartózkodó álláspontot. Ennél a tényezőnél csak valamivel többen (26%) adtak pozitív választ, mint negatívat (19%).

ivo fiatalok 3

Érdekes egybeesések
A kutatók az elemzés során azt találták, hogy a vizsgált mutatók között statisztikai korreláció tapasztalható. Ez azt jelenti, hogy például azok a válaszadók, akik kedvezően értékelték az azonos nemű párokkal kapcsolatos tolerancia növekedését, nagy valószínűséggel ugyancsak pozitívan értékelik a nőknek a politikai és gazdasági életben való növekvő szerepvállalását. Azok a tizenévesek, akik így gondolkodnak, nagy valószínűséggel helyesnek tartják azt is, hogy a nők szabadabban dönthetnek arról, mikor vállalnak gyereket. Azok a megkérdezettek, akik pozitívan értékelték az etnikai és vallási sokszínűség európai növekedését, a legtöbbször az azonos nemű párokkal kapcsolatos tolerancia növekedését is kedvező folyamatnak tartották, illetve azt is, hogy a férfiak egyre több szerepet vállalnak a gyermeknevelésben és a háztartásban. Az IVO kutatói mindez alapján arra következtetnek, hogy a tolerancia egy általánosan meghatározó érték, amely mentén a fiatalok egy jelentős része nemcsak a többségi magatartásformákat, hanem a hagyományostól eltérő viselkedésmintákat is elfogadja.

Fiúk, lányok és vallások
A tanulmány szerint az etnikai és vallási sokszínűség európai növekedését elutasító fiatalok aránya az egyes szociodemográfiai csoportokban azonos. Eszerint a kortól, a nemtől, a nemzetiségtől, régiótól és a látogatott iskolatípustól sem függ, hogy miként értékelik ezt a jelenséget. Az etnikai és vallási sokszínűség európai növekedésével kapcsolatban tanúsított tartózkodó magatartás inkább azokra jellemző, akik az egyes kisebbségekkel szemben is elutasítóbbak.
A nemek közti egyenlőség témakörében azonban jól látható, hogy a jelenség előretörését a lányok kedvezőbben értékelik, mint a fiúk. Az erre vonatkozó kérdésre adott válaszoknál fontos tényezőnek mutatkozott, hogy az adott fiatal milyen településtípuson él. A nagyvárosi környezetben, Pozsony megyében élő tizenévesek a legnyitottabbak a nemek közti egyenlőségre, míg ebben a kérdésben a Besztercebánya megye fiataljai a legtartózkodóbbak. Az azonos nemű párokkal kapcsolatos tolerancia szintje pedig az Eperjes megyei fiatalok körében a legalacsonyabb. Ebben a kérdésben az iskolatípusok szerint is megoszlanak a válaszok. Az azonos nemű párokkal kapcsolatos tolerancia növekedését például a gimnáziumok tanulói fogadják el a legnagyobb mértékben. 

A Közéleti Kérdések Intézete (IVO) egy, a Focus közvélemény-kutató intézet által készített felmérés reprezentatív adatai alapján vizsgálta a 15–19 éves korosztály vélekedéseit. A kutatás júniusban készült és elsősorban a fiataloknak a társadalmi együttélés kérdéseiben alkotott nézeteit vette górcső alá. Több mint 400 fiatalt kérdeztek meg. ⋌(czg)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
állampolgárság

Szakértők szerint sem hoz előrelépést az állampolgársági törvény módosítása

tüdő illusztráció

Covid-19 utáni tüntetek - Segíthet az oxigén és a rehabilitáció

országos tesztelés

Újabb tesztelési körre készülnek a települések

Varga Anikó

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Varga Anikó

Messenger

Akadozik a Messenger Szlovákiában

síelés

Húszéves mélyponton az idegenforgalom

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.