Közélet

Ezek a legjobban és legrosszabbul fizető állások Szlovákiában

A szlovákiai dolgozók fele havonta kevesebb mint 830 eurót kap a munkáltatójától, közölte Nikola Richterová, a Profesia.sk portál szóvivője, a Platy.sk portál bérekről készített 2020-as elemzésére hivatkozva. A szlovákiai országos átlagfizetés összege tavaly bruttó 1081 euró volt, ami azt jelenti, hogy a szlovákiai dolgozók 50 százalékának nettó bére nem érte el a 830 eurót.
TASR

2021. február 9. 14:29

pénz euró
Illusztráció - Fotó: pixabay

Az elemzésből az is kiderült, hogy a szlovákiai lakosok egytizedének az alapfizetése nem éri el a bruttó 714 eurót. „Az ő havi nettó bérük 572 euró alatt van” – jegyezte meg Richterová.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy a bérek terén igen nagyok az eltérések az egyes régiók között. „Ha az egyes régiók középértékeit nézzük, azt láthatjuk, hogy Pozsony megye Szlovákia más régióihoz képest szinte egy másik ország. A fővárosban és környékén az alkalmazottak csupán 50 százaléka esetében nem éri el az alapbér az 1500 eurót” – tette hozzá. A többi régióban az átlagfizetések jóval alacsonyabbak – Nagyszombat és Kassa megyében 1100 euró, Nyitra és Trencsén megyében 1050 euró, Zsolna és Besztercebánya megyében 1000 euró körüli az átlagbér. A fizetések középértéke Eperjes megyében a legalacsonyabb – mindössze 936 euró.

Ebből következően a legnagyobb regionális különbségek Pozsony és Eperjes megye között figyelhetők meg. Míg Pozsonyban csak a dolgozók 6,2 százalékának 800 euró alatti a bruttó alapbére, addig Eperjes megyében ez az arány 33,6 %. Pozsony megyében a bruttó 2300 euró felett keresők aránya 16,4 százalék, Eperjes megyében csupán 1,9 %.

Az elemzés eredménye szerint 2020-ban a legrosszabbul fizetett alkalmazottak a takarítónők voltak 634 eurós havi átlagbérrel. Őket a konyhai kisegítők (650 euró), a mezőgazdasági munkások (656 euró), a szabók (661 euró), a varrónők (669 euró), a bejárónők (674 euró), a portások (683 euró), a kisegítő munkások (683 euró), a mentősök (695 euró) és az iskolai gondnokok (696 euró) követték.

A legjobban fizető állások tavaly a következők voltak: vezérigazgató (5046 euró), leányvállalat-vezető (4206 euró), IT igazgató (4202 euró), fejlesztési igazgató (3875 euró), logisztikai igazgató (3382 euró), pénzügyi igazgató (3363 euró), call center igazgatója (3240 euró), IT tervező (3214 euró), pilóta (3210 euró), orvostanácsadó (3182 euró).

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gimi

Riport a győri Kazinczyból a járványhelyzet nagy veszteseivel: a végzősökkel

Igor Matovič

Matovič ismét a közösségi hálón bírálja koalíciós partnerét, az államfőt és az újságírókat

Ma temetik Fülöp herceget

Ma temetik Fülöp herceget

Mária Kolíková

Kolíková szerint kötelező lenne közzétenni a Szputnyikra kötött szerződést

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Nem akarjuk elkövetni más országok hibáját

időjárás borús

Friss meteorológiai előrejelzés szombatra!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.