EP-választás: a Petőfi-filmmel is kampányol a Magyar Szövetség

A Magyar Szövetség kampányeseményei sorában feltűnik a „Most vagy soha!” című film is, a vetítések előtt a Magyar Szövetség EP-jelöltjei mutatkoznak be (Fotó: Fórum Hungary)
Pozsony |

A Magyar Szövetség valamivel több mint félmillió eurót költött az európai parlamenti (EP) választás előtti kampányára, amelyben a Petőfi-filmként emlegetett Most vagy soha! című produkciót is felhasználják, amit a magyar kormány az ottani adófizetők 17,7 millió eurójából finanszírozott. A Magyar Szövetség kampánykiadásait vizsgáltuk meg.

Június 8-án Szlovákiában is új EP-képviselőket választunk, a voksolás előtti kampányra pedig ebben az esetben is bizonyos szabályok vonatkoznak. A pártok például legfeljebb 3 millió eurót költhetnek a jelöltjeik népszerűsítésére, a kiadásaikat pedig transzparens számlán kell vezetniük. Ha a kampányban valaki nem anyagi segítséget ad, például ingyenesen bocsát a párt rendelkezésére egy termet, vagy a munkájával fizetség nélkül segíti a népszerűsítését, akkor az ilyesminek a pénzben kifejezett értékét tartalmaznia kell annak a beszámolónak, amelyet az adott politikai szubjektum a választás után ad le a belügyminisztériumnak. A külföldről érkező kampányfinanszírozás pedig tilos.

Petőfi-kampány

A Magyar Szövetség kampánya az EP-voksolás előtt is a párttól megszokott módon zajlik, kampányeseményeken, szórólapokon, óriásplakátokon láthatjuk a jelöltjeiket. A kampányesemények sorában feltűnik a „Most vagy soha!” című, avagy csak Petőfi-filmként emlegetett produkció vetítése is. Ezek során egy adott településen, akár a helyi kultúrházban hirdetik meg a film vetítését, amely előtt azonban a Magyar Szövetség EP-jelöltjei mutatkoznak be. „A belépés ingyenes, kérjük hozzák magukkal szomszédaikat, ismerőseiket, barátaikat!” – áll a keszegfalvai esemény meghívójában. Az ottani vetítés előtt Berényi József és Iván Tamás EP-jelölt állt ki a színpadra a helyiek elé. A párt összesen nyolc ilyen vetítést rendezett.

A transzparens számla tanúsága szerint a nyolc vetítésre együtt a film jogdíjainak összesített költsége 1100 euró volt. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a magyarországi produkció hivatalos szlovákiai forgalmazója a komáromi Vertigo Distribution, amely az ottani Tatra mozi ügyvezetőjének, Ficza Tamásnak a filmforgalmazó vállalata. Sőt, arról is írtunk, hogy a produkciót a „Teraz alebo nikdy!” szlovák címmel és cseh felirattal is kínálták a hazai moziknak, köztük a színszlovák városokban, így például a Túrócszentmártonban működő filmszínházaknak is. A Magyar Szövetség azonban nem a komáromi forgalmazótól, hanem egy United Nesvady-Naszvad nevű civil szervezettől vásárolta a vetítéseket.

Sikerült felvennünk a kapcsolatot a United Nesvady-Naszvad egyesület vezetőjével, Oslanec Zoltánnal, aki elmondta, ő az ötletgazdája annak, hogy a Magyar Szövetség kampányában a Petőfi-filmet is használják fel. Ő ugyanis az EP-kampánytól függetlenül megállapodott a forgalmazóval, hogy június 2-án Naszvadon közönség elé viszi a produkciót. Mivel így a vetítésekhez szükséges minden információval rendelkezett, ezeket felajánlotta a Magyar Szövetségnek, hogy az a kampányában is hasonló eseményeket szervezhessen. Így közvetítőként lépett fel a párt és a komáromi forgalmazó között. Hozzátette, ő ebből anyagi hasznot nem húz, nyereség nélkül végezte a közvetítést, inkább presztízskérdésnek tekinti, hogy segíthet a pártnak. Azt nem tudta megmondani, hogy a nyolc kampányvetítésen összesen mennyi néző láthatta a filmet, de hozzátette, a gútai eseményen nagyjából százan vehettek részt.

Arról is beszélt, baráti kapcsolatban áll a Magyar Szövetség egyes jelöltjeivel, a velük való beszélgetés során vetődött fel, hogy a Petőfi-film vetítését is fel lehetne használni a kampányban. Oslanec azonban nem pontosította, kiről van szó. Hozzátette ugyanakkor, ő maga nem párttag és a Magyar Szövetség színeiben semmilyen választáson nem indult.

A Magyar Szövetség transzparens számláján szerepel további 11 ezer euró, amelyet a United Nesvady-Naszvad civil szervezetnek fizettek ki. Oslanec elmondta, hogy ez a párt dunaszerdahelyi kampányzárójának, az ottani kultúrházban megvalósuló „Gyöngyhajú lány” című produkciónak a költsége. Arról beszélt, a piaci árhoz képest jóval olcsóbban sikerült ezt a párt számára biztosítania.

A Petőfi-film komáromi forgalmazója, Ficza Tamás lapunknak megerősítette, valóban ő bocsátotta Oslanec rendelkezésére a produkciót. Az ilyen vetítésekre vonatkozó szabályok szerint ő a Filmforgalmazók Szövetségének (Únia filmových distribútorov) leadta a pontos helyszíneket és időpontokat. A filmnek az eredeti, magyar változatán túl, a cseh feliratos verzióját is rendelkezésre bocsátotta. Az ingyenes vetítések esetében egyébként előre le kell adni a várható nézőszámot, amit a Filmforgalmazók Szövetsége ellenőrizhet.

Maga a „Most vagy soha!” című film jelentős hullámokat vetett a magyarországi közéletben. A Forbes összesítése szerint a produkció 17,7 millió euróba (7,022 milliárd forint) került, amit szinte teljes egészében a magyar közpénzből finanszíroztak. Ezzel a valaha volt legdrágább magyar filmnek számít. A forgatókönyv egyik írója, egyben a film producere Rákay Philip, aki a magyar kormánypárt, a Fidesz állandó tanácsadója, de Orbán Viktor pártjának üzeneteit influenszerként is terjeszti. A „Petőfi-film” tartalmi, esztétikai, filmnyelvi, dramaturgiai, kompozíciós elemeiről Dér András Balázs Béla-díjas filmrendező a következőket írja: „Erőszakosan a hazaszeretetet nyomatja. De csak a felszínen, a mélyben ennek nyoma sincs. (...) Ez itt egy sufnituningolt Amerika kapitány, de a mi történelmünk nem Marvel comics. A magyarságtudatunkat szeretné erősíteni úgy, hogy B kategóriás amerikai akciófilmeket kopíroz.”

Félmilliós kampány

Az EP-kampánnyal összefüggésben felvettük a kapcsolatot a Magyar Szövetség pártigazgatójával, Bíró Lászlóval, aki készségesen állt a rendelkezésünkre, hogy a transzparens számlán szereplő tételekhez magyarázatot adjon. Megerősítette, hogy nekik a United Nesvady-Naszvad ajánlotta fel, hogy rendelkezésükre bocsátja a Petőfi-filmet. A helyi kultúrházak bérléséért is fizettek, a gútai vetítés helyszíne például 350 euróba került.

A pártigazgató azt is elmondta, összesen valamivel több mint félmillió eurót költöttek el az EP-választás előtti kampányra. A Magyar Szövetség transzparens számlája szerint jelentős összeget, valamivel több mint 90 ezer eurót utaltak át a H&K Plus Kft.-nek. Bíró elmondta, ez az óriásplakátokat biztosító cég által benyújtott számla, három hónapra összesen 150 ilyen nagy hirdetőfelületet béreltek. Jelentősebb tételt, 20 ezer eurót fizettek a 4Publications Kft.-nek, amely szórólapozást végzett. Valamivel több mint 127 ezer eurót pedig a Sinex reklámcégnek fizettek ki, amely reklámtárgyakat, kulcstartókat, golyóstollakat biztosított a pártnak. A transzparens számla szerint a párt 20 ezer eurót fizetett a Festivitas eventum Kft.-nek. Ezt Bauer Ildikó és Orosz Örs rendezvényszervező vállalata, mindketten a Magyar Szövetség politikusai, sőt, Orosz az EP-listán a 3. számú jelölt. Bíró erről elmondta, ugyan a jelöltjeik nem folytatnak egyéni kampányt, de van a párton belül egy egyezségük, amely szerint, ha a listájukon induló személyek saját maguk találnak elérhető óriásplakáthelyeket, akkor annak a bérlését a közös kampánykeretből kifizetik. Ez történt Orosz esetében is, illetve a Festivitas eventum Kft.-nek utalt tételben még kampányrendezvény megvalósítása is szerepel.

Galéria

A pártigazgató szerint ugyancsak kampányeseményeket rendezett számukra a királyhelmeci Interregionálny výskumno-rozvojový inštitút nevű civil szervezet, amelyet Želinský József vezet. Ezek elsősorban az EP-listán a 2. számú jelöltnek, Pandy Péternek a népszerűsítését szolgálták, aki szintén királyhelmeci. Talán a legnagyobb ilyen rendezvény a királyhelmeci Pünkösdi majális névre keresztelt esemény volt. Itt május 18-án, szombaton a párkányi Jóvilágvan és a magyarországi Szabó Balázs Bandája játszott. A rendezvény Facebook-oldala szerint ennek a két zenekarnak a fellépését a magyar kormány fizette ki. „A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében valósulnak meg a Szabó Balázs Bandája- és Jóvilágvan-koncertek” – olvasható a Facebook-eseménynél. A rendezvény vasárnapján, május 19-én az ismert magyarországi együttesnek, a Beatricének a frontembere, a Fidesz-közeli influenszerként is szerepeltetett Nagy Feró lépett fel. A Magyar Szövetség összesen 10 ezer eurót fizetett a királyhelmeci civil szervezetnek, ami minden valószínűség szerint az ottani rendezvény teljes költségét nem fedi, hiszen az esemény a résztvevőknek ingyenes volt. Nem világos, hogy miként különítették el a királyhelmeci rendezvényen belül a magyar kormány által finanszírozott produkciókat a Magyar Szövetség választási kampányától. Hogy erre választ kapjunk, kerestük Pandy Pétert, de cikkünk megjelenéséig nem értük utol.

A Transparency International Slovensko (TIS) hétfőn adta közre a pártok EP-kampányának értékelését, amelyben azt vizsgálták, mennyire átlátható és szabályos egy-egy politikai szubjektumnak a népszerűsítő tevékenysége. Eszerint a Magyar Szövetség EP-kampányával kapcsolatban bizonyos fenntartásokat fogalmaztak meg, 61,7 százalékra értékelték az átláthatóságát. A Magyar Szövetség a kampányát legnagyobbrészt a párt forrásaiból, vélhetően a tavaly szeptemberi parlamenti választási eredményért adott állami támogatásból finanszírozta, de némely jelölt saját maga is hozzájárult kisebb összegekkel.

A Magyar Szövetség az EP-kampánya során az Új Szó kiadójánál, a DUEL-PRESS-nél is rendelt hirdetést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?