Mától a hazai mozikban a Teraz alebo nikdy!

Mától a hazai mozikban a Teraz alebo nikdy!

Hivatalosan mától vetítik a szlovákiai mozik a Most vagy soha! feliratos változatát. Az 1848-as forradalom kitöréséról szóló, Petőfi Sándor személyét és híres versét fókuszba helyező alkotás Teraz alebo nikdy! címmel kerül bemutatásra nálunk.

Az itteni magyar nézők nyilván hallottak már erről a mega-produkcióról, amely minden idők legdrágább magyar filmjeként került be a hírekbe. Sőt, hat városban premier előtti vetítéseken már láthatták is március folyamán.

„Ez az első olyan magyar film, amely naprakészen, a magyarországi bemutatóval egy időben került a dél-szlovákiai érdeklődők elé, és talán nem is lesz több ilyen” – tudtuk meg Ficza Tamás filmforgalmazótól, aki a komáromi Tatra mozi ügyvezetője és a szlovák forgalmazó, a Vertigo Distribution képviselője.

Azt hihetnénk, hogy a Most vagy soha! producerei kezdeményezték a dél-szlovákiai vetítéseket, de az ötlet Ficza Tamástól ered, aki fontosnak tartja, hogy az itteni mozilátogatók hozzájussanak magyar filmekhez. Ennek érdekében rendszeresen közvetít a magyar és szlovák forgalmazók között, és az ő nevéhez fűződik az őszi Felvidéki Magyar Filmszemle is, ahol ingyenesen vetítenek magyar filmeket több városban. Saját kft.-jén keresztül fizetett a jogokért a magyar Nemzeti Filmintézetnek, ő állta a feliratozás, a plakátok és a közösségimédia-kampány költségeit is.

Lóth Balázs rendező alkotása cseh felirattal kerül húsz hazai mozi kínálatába, olyan színszlovák városokban is, mint Turócszentmárton, Nagyszombat, Szered vagy Eperjes. Kassán az Úsmev moziban lesz látható – az ottani magyarok nagyon ritkán nézhetnek filmet anyanyelvükön. Bár Csehországban egyelőre nem vetítik, Ficza Tamás azért döntött a cseh feliratozás mellett, mert az gyorsabb és olcsóbb volt, mint a szlovák. Nálunk ugyanis kevés fordító foglalkozik ezzel, és hónapokig tartottak volna a munkálatok. „Egyszerűen nem akartam időt veszteni. Ez a film most aktuális, később már nem lett volna érdemes behozni” – állítja a forgalmazó.

De vajon hogyan reagál majd egy átlagos szlovák néző a magyar forradalomról szóló filmre, és egyáltalán mond-e neki valamit Petőfi Sándor neve? „Szerintem akkor is jól fog szórakozni, ha semmit nem tud ezekről az eseményekről és karakterekről, hiszen egy izgalmas, látványos kalandfilmet lát. Ha ez alapján kíváncsi lesz arra, mi is történt 1848-ban Budapesten, az interneten pár kattintással hozzájuthat az információkhoz” – véli a komáromi forgalmazó.

Ficza Tamás nyolc éve dolgozik a szakmában, és úgy látja, a szlovák nézők jelentős része nyitott az európai filmek iránt. „Azokat, akik hajlandóak feliratokat olvasni, nem különösebben érdekli, milyen nyelven beszélnek a filmben. A legjobb példa erre a Nyitva című magyar vígjáték, amely négy-öt évvel ezelőtt nagyot futott a szlovákiai mozikban. Többen nézték meg színszlovák városokban, mint a magyarlakta területeken, ami a szlovák kollégákat is meglepte. Örömteli tény, hogy ma már a film minősége számít, nem pedig a nemzetisége”. Szerinte a szlovák nézők hozzászoktak a cseh feliratokhoz, mivel a nagyobb hazai forgalmazók is ezt a megoldást választják – a fent említett okok miatt.

A Most vagy soha! című filmről lapunk holnapi számában olvashatnak kritikát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?