Energiahitel és innovációs utalvány a vállalkozásoknak

SEIA
Pozsony |

A szlovákiai cégek exporttámogatására szakosodott, állami tulajdonban levő Eximbanka új termékkel, az energiahitellel próbál meg segíteni az energiaárak megugrása miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokon. Új felhívással rukkolt elő azonban az Inovujme.sk nemzeti projekt is.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az energiaárak növekedése jelentős számú vállalkozásnak okoz gondot. Az exportot támogató intézményként erre a helyzetre termékportfóliónk megújításával reagálunk, bevezetve egy új finanszírozási eszközt, az energiahitelt” – mondta el Zuzana Kalivodová, az Eximbanka vezérigazgatója, aki egyben a pénzintézet banktanácsának az elnöke. Az energiahitel szerinte olyan ügyfelek számára lesz elérhető, akiknek problémát okoz a megnövekedett energiaárak finanszírozása, különösen olyan termelő vállalatoknak, amelyek nehezebben tudják beépíteni az áraikba a növekvő költségeiket.

Kik igényelhetik?

A hitel elsősorban az energiaköltségek – áram- és gázszámlák – finanszírozására szolgál, beleértve a már kifizetett számlák egy részének a visszafizetését. A kölcsönt azonban nem minden vállalkozás veheti igénybe. Az Eximbanka irányultságát tekintve nem meglepő, hogy a hiteligénylőknek igazolniuk kell, hogy kivitelre is dolgoznak, vagyis a termékeiket és szolgáltatásaikat nem kizárólag belföldön értékesítik. A feltételek között szerepel, hogy a 2021 eleje óta eltelt időszak exportbevételeinek el kell érnie legalább a 20 százalékot.

Az Eximbanka finanszírozási részlegének az igazgatója, Tatiana Harmady elmondta, hogy a szlovákiai cégekkel, különösen a feldolgozóipari vállalatokkal fenntartott kapcsolata során naponta találkozik azzal, hogy a cégeknek egyre nagyobb gondot okoz az energiaszámlák kifizetése. „Úgy gondoljuk, hogy ezzel a megoldással sok exportőrünkön tudunk segíteni, hogy áthidalhassák ezt a kihívásokkal teli időszakot” – tette hozzá. A hitel iránt érdeklő vállalkozások a részletekről a financovanie@eximbanka.sk e-mail-címen és a +421 903 660 244-es telefonszámon érdeklődhetnek, felkereshetik azonban a pénzintézet honlapját (www.eximbanka.sk) is.

Innovációs utalvány

Új felhívással rukkol elő az Inovujme.sk nemzeti projekt is a Szlovákia 3.0 innovációs utalványok esetében.

„A vállalkozók fejenként 15 ezer euróig terjedő közvetlen innovációs pénzügyi támogatásra pályázhatnak. Az utalványok célja, hogy a vállalkozásokat olyan szakmai készségekhez, szolgáltatásokhoz és ismeretekhez juttassák, amelyeknek köszönhetően megvalósíthatják az ötleteiket és elképzeléseiket. A segítségükkel új termékeket fejleszthetnek ki, javíthatják a meglévőket, illetve a tudásukat és a technológiáikat is átültethetik a gyakorlatba”

– jelentette be Zuzana Valentová, a Szlovák Innovációs és Energiaügynökség (SIEA) kommunikációs osztályának az igazgatója.

Jövő hétfőn startol

A pénzügyi támogatás összege 2 ezer és 15 ezer euró között mozog, miközben az SIEA a vállalkozások ezzel kapcsolatos teljes költségének legfeljebb a 85%-át téríti meg előfinanszírozás formájában. Az SIEA november 28-án indítja el a felhívást, és az első fordulót 2023. január 15-én vagy a források kimerülésekor zárja le. „Összesen 1,25 millió eurót különítettünk el erre a célra” – tette hozzá Valentová. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ezzel kapcsolatos adminisztratív terhek kisebbek legyenek, és megpróbálunk rácáfolni az uniós alapokkal kapcsolatos mítoszokra és előítéletekre is. A vállalkozókat öt regionális konzultációs központunkban fogadjuk, végigkalauzolva őket az utalvány igénylésének a folyamatán” – mondta el Stanislav Jurikovič, az SIEA vezérigazgatója.

Az innovációs utalványt olyan vállalkozások igényelhetik, amelyek még nem részesültek támogatásban az adott projekt keretében, szlovákiai székhellyel rendelkeznek, és több mint egy éve működnek. A pénzügyi támogatás az energiahatékonyságra, az intelligens energiarendszerekre, valamint a progresszív technológiákra nyújtható. A vállalatok az utalványt többek között az új eljárások feltérképezésére és bevezetésére, az energiaintenzitás csökkentésével kapcsolatos tanácsadásra, energiatárolásra és energiaátvitelre, az intelligens rendszerek kutatására és fejlesztésére használhatják fel.

Milliókat osztanak szét

„A Szlovák Innovációs és Energiaügynökség az Inovujme.sk projekt utalványain keresztül már 180 vállalatnak segített, összesen mintegy 2,27 millió euró értékben. Nagyjából ugyanekkora összeget szánunk a vállalkozók támogatására az elkövetkező 12 hónapban is” – tette hozzá Jurikovič. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában, az Integrált Infrastruktúra Operatív Program keretében valósul meg. A támogatás iránt érdeklődők a www.inovujme.sk honlapon tájékozódhatnak a részletekről. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?