Közélet

Elveszik a farkasoktól a tankokat

Pozsony | Tankokat és páncélozott csapatszállítókat adott kölcsön a Szlovák Történelmi Intézet (VHÚ) a Vlagyimir Putyin orosz elnököt éltető motoros klub, az Éjszakai Farkasok szlovákiai képviseletének. A védelmi tárca közölte, azonnali hatállyal törölték a farkasokkal aláírt bérleti szerződést, a VHÚ igazgatójának tisztségét pedig felfüggesztették.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. július 22. 12:09

A rendőrség fényképpel igazolta, hogy már jártak az Éjszakai Farkasok szlovákiai székhelyén, ám törvényszegést eddig nem észleltek - TASR-felvétel

Néhány napja derült ki, hogy az Éjszakai Farkasok a Nagyszombat mellett fekvő Alsókorompán (Dolná Krupá) vásároltak egy nagyobb telket, melyet szögesdrót kerítéssel vettek körbe, s az ott található épületet pedig felújították. A hivatalos tájékoztatás szerint a motorosok csupán egy klubhelyiséget nyitottak a telken, légi felvételek viszont igazolták, hogy az épület mellett tankok és harci gépjárművek is vannak. Kiderült, a harci technika bérbeadását a VHÚ főnöke, Miloslav Čaplovič hagyta jóvá. „Evidens, hogy az igazgató nem ismerkedett meg ennek a polgári szervezetnek a hátterével, s ezzel túllépte a hatáskörét” – közölte a védelmi tárca szóvivője. A tárca jelenleg azon dolgozik, hogy a haditechnika visszakerüljön a történelmi intézethez.

Kaliňák barátja

A szerződést a VHÚ a Történelmi Gépjárművek Múzeuma elnevezésű polgári társulással írta alá, melynek élén Jozef Hambalák, Robert Kaliňák volt belügyminiszter barátja áll. Hambalák az Éjszakai Farkasok klubhelyiségén kívül egy II. világháború történetéről szóló, Patriot Park nevű múzeumot is megnyitna az alsókorompai telken. Ugyanilyen elnevezésű park létezik Oroszországban is, elsősorban az orosz haditechnika bemutatására szolgál.

Kaliňák a park megnyitásán és a Putyin-barát motorosklub szlovákiai tevékenységén sem lát kivetnivalót. „Koszorúznak, a fasizmus ellen harcolnak. Meggyanúsíthatják őket Putyin népszerűsítésével, de törvényt kellene sérteni, vagy minimum valamilyen törvényellenes tevékenységet kellene folytatni ahhoz, hogy valakit kritizáljanak” – nyilatkozta a Sme napilapnak adott interjúban Kaliňák.

Ján Budaj (OĽaNO) ellenzéki képviselő szerint az Éjszakai Farkasok szlovákiai jelenléte arra akarja emlékeztetni az ország lakosait, hogy nem szabadultunk meg az orosz befolyástól. „A Szlovákiában hatályos büntetőjogi törvénykönyv szerint tilos alapvető emberi jogokat sértő ideológiákat támogatni. Ilyen ideológiát testesít meg a Szovjetunió zászlaja, amelyet az Éjszakai Farkasok lengetnek” – mondta Budaj.

2018. július 22. 11:10

Irány Kelet

Megfigyelés alatt

Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, hogy az Éjszakai Farkasok tevékenységét megállás nélkül figyelik, de mivel egyelőre semmilyen törvényszegést és kihágást sem észleltek, nem foganatosítottak további intézkedéseket. A Putyin-barát motorosklub szlovákiai jelenléte miatt jövő péntekre tüntetést hívott össze a belügyminisztérium pozsonyi épülete elé a Nekünk Nem Mindegy diákkezdeményezés. „Köztudott, hogy ezt a motoros bandát a Kreml finanszírozza. Nálunk is újabb tagokat toboroznak, akik aztán keleti szomszédaink, az ukránok ellen harcolnak” – közölte a kezdeményezés. (dem, sme.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elhunyt Grendel Lajos

GALÉRIA: Az európai parlamenti képviselőkkel tárgyaltak a kelet-szlovákiai mezőgazdászok

Több tonnás daru gázolt halálra egy nőt

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

2023-ban leáldozhat a pedagógusok kreditrendszerének

A fogadóirodák szerint ő lehet Mourinho utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?