Közélet

Elrabolták mali házából Ľuboš Kosíkot, az SIS egykori tagját

Bamako/Pozsony | Elrabolták bamakói házából Ľuboš Kosíkot, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori tagját.
TASR

2019. január 23. 08:07

Frissítve
Ľuboš Kosík - Michal Šmrčok (Plus Jeden Deň)

„Szlovák állampolgárságú ügyfelemet, Ľuboš Kosíkot, hazája egykori tisztjét múlt kedden fegyveresek rabolták el a bamakói házából” – mondta Youssouf Keita, Kosík ügyvédje, hozzátéve: az ügyben már tett feljelentést.

Kosík régóta hangoztatja, hogy hajlandó tanúskodni a néhai elnök, Michal Kováč fiának elrablásával, valamint a szlovák titkosszolgálathoz köthető, egyéb ügyekkel összefüggésben.

Kosíkot két évvel ezelőtt tartóztatták le Maliban. Szlovákia kérvényezte a kiadatását. A mali hatóságok az AFP információi szerint tavaly novemberben szabadlábra helyezték őt.

Boris Gandel, a külügyminisztérium szóvivője szerint a mali hatóságok egyelőre nem erősítették meg hivatalosan Kosík elrablását.

A mali igazságügyben dolgozó forrás az AFP-nek elárulta, hogy a mali szervek áttanulmányozták Szlovákia szabadlábra helyezési kérelmét, amelyet aztán elutasítottak. A forrás azt is hozzátette, hogy a mali hatóságok semmilyen módon nem vettek részt Kosík elrablásában.

„Nagyon nyugtalanok vagyunk Ľuboš Kosík elrablása miatt" – mondta az AFP-nek Michel Desert, a volt SIS-ügynököt támogató csoport egyik tagja. Desert szerint Kosík mindig is hangoztatta, hogy nem terheli felelősség ifj. Kováč 1995-ös elrablása miatt.

Desert szerint előfordulhat, hogy Szlovákiának köze van Kosík egy héttel ezelőtti elrablásához, amely egyfajta törvénytelen kiadatás lehetett, miután a mali hatóságok elutasították a hivatalos kiadatási kérelmet.

Amint arról a TASR hétfőn tájékoztatott, az Igazságügyi Minisztérium Kosík kiadatásával kapcsolatos kérelme már a Mali Képviseleti Iroda kezében van a nigériai Abujában. Az iroda továbbítja az iratokat az illetékes mali hatóságoknak.

Gál Gábor igazságügy-miniszter (Most-Híd) december 7-én ismételten kérvényezte Ľuboš Kosík volt titkosszolgálati ügynök kiadatását Szlovákiának. Zuzana Drobová, a tárca szóvivője elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium minden erejével azon van, hogy megoldja a helyzetet, annak ellenére, hogy a mali hatóságok nem nyújtanak hivatalos információt Kosík hollétéről.

Kosík a mali hatóságok tájékoztatása szerint még mindig börtönben van, a szabadon engedéséhez azonban már csak néhány aláírás hiányzik. Denisa Saková belügyminiszter (Smer-SD) az információval kapcsolatban november végén elmondta, hogy Mali egy rizikós ország, így nem tudni, hogy az onnan érkező információk mennyire hitelesek.

Kosík feltételezett szabadlábra helyezéséről a Sme napilap számolt be november 14-én, állítólag Kosík megerősítése alapján. Kosík két évet töltött börtönben az után, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene 2,4 millió euró értékű váltóhamisítás miatt. Elmondása szerint meglepte, hogy elengedték. „Kinyitották az ajtót, és azt mondták, hogy vége van" – nyilatkozta a napilapnak Kosík. A további lépéseit nem akarta elárulni.

A rendőrség a közösségi oldalán ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a mali rendőrség megerősítette Milan Lučanský rendőrfőkapitánynak, hogy Kosík még a mali börtönben van.

Kosík már régebb óta azt állítja, hogy hajlandó tanúskodni Michal Kováč volt államfő fiának elrablásával kapcsolatban, illetve más, titkosszolgálati tagokat érintő ügyekben is. Kosíkot eredetileg jogerősen 14 év szabadságvesztésre és 100 000 euró büntetés befizetésére ítélték. Az összeget nem fizette be, ezért a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság november 12-én további négy évvel hosszabbította meg a büntetését. Az ítélet nem jogerős, Kosík védőügyvédje fellebbezett, ezért az üggyel a Legfelsőbb Bíróság fog tovább foglalkozni. A Legfelsőbb Bíróság nyilvános ülésének időpontját még nem tűzték ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico tagadja, hogy hallotta volna a Gorilla-felvételt

Vége Saláta szezonjának

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Agresszív pénzbehajtási trükkök a hitelezőknél

Frissítve

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Donald Tusk lehetségesnek nevezte a brexit rövid távú halasztását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?