Egyre többen hibáztatják Ukrajnát a háború kirobbanása miatt

Közvetlenül a háború kirobbanása után a lakosság többsége még úgy gondolta, hogy Ukrajna nem tekinthető felelősnek, az idő múlásával azonban egyre többen változtatják meg a véleményüket
Pozsony |

Március óta folyamatosan csökken azoknak a száma, akik Oroszországot tartják felelősnek az orosz–ukrán háború kitöréséért – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) friss felméréséből. Egyre többen vélik úgy, hogy Ukrajna, sőt az Amerikai Egyesült Államok is felelősségre vonható az orosz háborús agresszióért.

Az SAV a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetemmel, az Eperjesi Egyetemmel és a 2muse nevű közvélemény-kutató ügynökséggel együttműködve immár másodszor mérte fel, kit tart felelősnek Szlovákia lakossága az orosz–ukrán háború kitöréséért. Az első adatgyűjtés még márciusban, vagyis a háború kitörése után pár nappal zajlott, a mostani pedig augusztusban, 1819 adatközlő bevonásával. A válaszadóknak nem kellett egyetlen felelőst megjelölniük, akár több opciót is választhattak a felsoroltak közül. A potenciális felelősök listáján Oroszország, Ukrajna, az Amerikai Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió szerepelt.

A friss adatok alapján az látszik, hogy egyre kevesebben hibáztatják Oroszországot a konfliktus kirobbanásáért: míg tavasszal a megkérdezettek 75 százaléka jelölte meg oroszokat, addig augusztusra ez az arány 68 százalékra esett vissza. A megkérdezettek 18 százaléka viszont egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy Moszkva felelős lenne a háború miatt (márciusban ez az arány még 13 százalék volt). A fennmaradó 14 százalék nem tudott állást foglalni a kérdésben.

Ezzel szemben nőtt azoknak az aránya, akik szerint Ukrajna is hibáztatható. A márciusi felméréshez képest 7 százalékos emelkedés figyelhető meg, vagyis jelenleg 45 százalék vonná felelősségre az ukránokat. A megkérdezettek alig több mint egyharmada, egész pontosan 37 százaléka vélekedik úgy, hogy a keleti szomszédunk nem hibáztatható a háború kitöréséért (a további 18 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre). Érdekesség, hogy márciusban ez az arány még fordított volt, tehát akkor a válaszadók 38 százaléka hibáztatta Ukrajnát is, 45 százaléka viszont nem.

További érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államokat többen tartják felelősnek, mint az ukránokat, konkrétan a válaszadók 48 százaléka jelölte meg ezt az opciót is. A NATO-t az adatközlők 39, az EU-t pedig a 31 százaléka hibáztatja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?