Az ukrán menekültválság miatt befogadóbbá vált a lakosság

Az orosz–ukrán háború szörnyűségei sok olyan embert tettek befogadóvá a menekültekkel szemben, akik alapvetően a kirekesztő migrációs politikát támogatták
Pozsony |

Szlovákia lakossága általánosságban elutasítóan viszonyul a menekültekhez, viszont az orosz–ukrán háború megmutatta, hogy a történelmi és kulturális közelség érzékenyebbé teszi az embereket a migrációval szemben. Ez derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) pszichológusainak felméréséből.

Amikor az SAV szakemberei 2021-ben felmérték a lakosság migrációval kapcsolatos hozzáállását, két fontos megállapításra jutottak. Az egyik, hogy Szlovákia lakosságának egy jelentős része nem látja szívesen a menekülteket, a másik, hogy ez az álláspont szorosan összefügg a politikai nézetekkel. Az orosz–ukrán háború kirobbanása viszont arra késztette a kutatókat, hogy egy újabb felmérést készítsenek. Arra voltak kíváncsiak, hogy a háborús szörnyűségek, a félelemérzet és a szorongás vajon érzékenyebbé teszi-e a lakosságot a menekültekkel szemben.

Meglepő eredmények

A kutatásból kiderült, hogy a menekültellenes nézetek a 2021-es felmérés eredményeihez képest szinte egyáltalán nem változtak. Amikor azonban a pszichológusok részletesebben is megvizsgálták az adatokat, találtak egy lényeges különbséget. A tavaly őszi felmérés alátámasztotta a tudósok azon feltételezését, hogy a menekültekkel szembeni ellenérzések szorosan összefüggenek a kirekesztő migrációs politika támogatásával. Az újabb kutatás viszont azért volt meglepő, mert már nem mutatott olyan szoros összefüggést a két jelenség között. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az ország lakossága általánosságban továbbra is ellenérzéseket táplál a bevándorlókkal szemben, viszont a befogadásukkal kapcsolatban jócskán mérséklődött az álláspont.

Kulturális közelség

A látszólagos ellentmondásra azonban van magyarázat. A pszichológusok szerint a lakosság egy része mindaddig elutasító, amíg a saját bőrén nem tapasztalja meg, milyen események előzhetnek meg egy menekülthullámot. Az orosz–ukrán háború az ország közvetlen szomszédságában zajlik, így az itt élő emberek is rendkívül közelinek és fenyegetőnek érzik a konfliktust, ilyenkor pedig sokkal nehezebb morálisan is elvonatkoztatni az eseményektől. Ráadásul az ukrán menekültek sem feltétlenül illenek bele az emberek migránsokról alkotott elképzeléseibe. Ők ugyanis földrajzilag, történelmileg és kulturálisan is közel állnak Szlovákia lakosságához, sokan már a háború előtt is itt tanultak, dolgoztak, vagy pedig átjártak bevásárolni.

„Az ukrán menekültekről kialakított belső kép teljesen más, sokkal ismerősebb és letisztultabb, mint általánosságban a migránsokkal kapcsolatos elképzelések. Ezért is könnyebb velük együtt érezni”

– magyarázta Matúš Grežo, az SAV Kísérleti Pszichológiai Intézetének munkatársa.

Liberális fordulat

A felmérés arra is rámutatott, hogy azok az emberek, akik korábban a kirekesztő migrációs politika elkötelezett hívei voltak, a háború hatására jóval liberálisabbá váltak, és akár a saját nyugalmuk és kényelmük feláldozása árán is egyetértenek azzal, hogy Szlovákia legalább ideiglenesen elszállásolja az ukrán menekülteket. Ami az emberek politikai nézeteit illeti, az SAV munkatársai arra már az előző felmérésben is rámutattak, hogy a migrációellenes véleményeket és a kirekesztő befogadáspolitikát javarészt a konzervatív, illetve szélsőjobboldali álláspontot képviselő emberek támogatják. A kutatásból azonban az is látszik, hogy a két értékrend között van egy fontos különbség: míg az önmagukat konzervatívnak vallók sokkal hajlamosabbak mérsékelni a véleményüket a befogadáspolitikáról, addig a szélsőségeseknél ez már nem jellemző. A tudósok szerint a menekültellenes nézeteiket nincs esély megváltoztatni, és az ő elképzeléseikben Szlovákia mindig is zárt és homogén egység marad.

(nar, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?