Közélet

Egyre több az illegális vendégmunkás Szlovákiában

Pozsony | Szlovákiában egyre nagyobb az igény a vendégmunkásokra. A cégvezetők elismerik, hogy ez nem csupán a hazai munkaerő hiányával magyarázható, sokat nyom a latban az is, hogy a külföldi munkavállalók kisebb összegért hajlandók akár többet is dolgozni, mint a hazaiak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. május 2. 12:03

Illusztrációs felvétel - TASR

„A szlovákiai vállalkozók egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdenek” – nyilatkozta Peter Serina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) alelnöke, a PAS és az Ineko gazdaságkutató intézet legújabb felmérése hivatkozva. A felmérésben részt vevő cégvezetők fele szerint Szlovákiában már akut munkaerőhiány tapasztalható, de a további harmaduk is kisebb-nagyobb problémákról számolt be. A cégvezetőknek csupán 3,5 százaléka állította, hogy a munkaerő toborzása egyáltalán nem okoz gondot számára. Mára a kormány is elismeri, hogy a történelmi mélypontokat ostromló munkanélküliség miatt a cégeknek gondjaik akadhatnak az új állások betöltésével. „Több nyugat-szlovákiai járásban ma már akkora a munkaerőhiány, hogy ezt csak vendégmunkások behozatalával leszünk képesek megoldani” – ismerte el Branislav Ondruš munkaügyi államtitkár.

Serina szerint a legnagyobb hiány azokból az alkalmazottakból mutatkozik, akiknek a havi bruttó fizetése nem haladja meg a 800 eurót, így ezek azok az állások, ahol a legtöbb külföldit alkalmazzák. Mindezt megerősítette Ondruš is. „A Szlovákiába érkező külföldi vendégmunkások nagyjából kétharmada az alacsonyabb szakképzettséget igénylő állásokat tölti be, a többségüknek legfeljebb középiskolai végzettsége van” – tette hozzá az államtitkár. A PAS által megkérdezett cégvezetők nagyjából fele a munkaerőhiányt – a termelés hatékonyságának a növelése mellett – külföldi alkalmazottak felvételével orvosolja. Minden harmadik cégvezető azonban azt is elismerte, hogy a munkaerőhiány miatt már több megrendelést is vissza kellett utasítania.

A külföldi alkalmazottak iránti növekvő igény mögött azonban nem minden esetben áll a munkaerőhiány. „A kérdésre, hogy miért alkalmaznak külföldieket, csupán a cégvezetők 40 százaléka válaszolta azt, hogy ennek az oka a munkaerőhiány. 29 százalékuk szerint a hazai álláskeresők túlzott bérigényei miatt választják a külföldieket, 21 százalékuk szerint pedig a piacon még fellelhető hazai dolgozók munkamorálja nem felel meg az elvárásaiknak” – mondta Serina. A PAS által megkérdezett cégvezetők több mint fele azt is elismerte, hogy a vendégmunkások kisebb fizetésért is hajlandók dolgozni, mint a hazaiak, és ez a két csoport közti bérkülönbségen is meglátszik. A külföldiek ráadásul rugalmasabb munkavállalónak számítanak, akik a kisebb fizetésért hajlandók többet is dolgozni. 
 

2018. április 23. 07:08

Sok a betöltetlen állás, akár meg is duplázódhat a vendégmunkások száma

Egyre több cég kényszerül külföldi, elsősorban unión kívülről érkező vendégmunkások alkalmazására. Ennek oka részben a munkaerőhiány. Sok esetben felmerül a feketemunka gyanúja is.

„Az elmúlt időszakban egyre több probléma akadt a külföldiek illegális foglalkoztatásával is” – állítja Peter Serina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) alelnöke. A felmérésük szerint a cégvezetők 10%-a úgy véli, a feketemunka rendkívüli mértékben, további 40 százalékuk szerint pedig kisebb-nagyobb mértékben elterjedt. „A következő időszakban emiatt kénytelenek leszünk növelni az ellenőrzéseket a munkáltatóknál” – ismerte el Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója.

Peter Goliáš, az Ineko igazgatója úgy véli, Szlovákiának sokkal célzottabban kellene kiválogatnia a számára szükséges vendégmunkásokat. „A kormánynak végre ki kellene dolgoznia egy átgondolt bevándorlási rendszert” – tette hozzá Goliáš. A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet igazgatója, Lucia Šrámková szerint azonban a következő időszakban sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a korábban külföldön elhelyezkedő szlovák állampolgárok hazacsábítására is. „A jó hír, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy hazatérnének” – mondta Šrámková. (mi, TASR)

Önnek ajánljuk

Közös lista pártelnök nélkül?

El-selejtező - Döntetlennel várja a hazai visszavágót a Ferencváros

Frissítve

Villám csapott több kirándulóba a Tátrában, egy turista meghalt

Nem valószínű, hogy károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék

Az ötödikesek novemberben, a kilencedikesek áprilisban írnak tesztet

Sikeres díjlovaglás, jön a fogathajtás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?