Közélet

Egyre több az illegális vendégmunkás Szlovákiában

Pozsony | Szlovákiában egyre nagyobb az igény a vendégmunkásokra. A cégvezetők elismerik, hogy ez nem csupán a hazai munkaerő hiányával magyarázható, sokat nyom a latban az is, hogy a külföldi munkavállalók kisebb összegért hajlandók akár többet is dolgozni, mint a hazaiak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. május 2. 12:03

vendégmunkások
Illusztrációs felvétel - TASR

„A szlovákiai vállalkozók egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdenek” – nyilatkozta Peter Serina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) alelnöke, a PAS és az Ineko gazdaságkutató intézet legújabb felmérése hivatkozva. A felmérésben részt vevő cégvezetők fele szerint Szlovákiában már akut munkaerőhiány tapasztalható, de a további harmaduk is kisebb-nagyobb problémákról számolt be. A cégvezetőknek csupán 3,5 százaléka állította, hogy a munkaerő toborzása egyáltalán nem okoz gondot számára. Mára a kormány is elismeri, hogy a történelmi mélypontokat ostromló munkanélküliség miatt a cégeknek gondjaik akadhatnak az új állások betöltésével. „Több nyugat-szlovákiai járásban ma már akkora a munkaerőhiány, hogy ezt csak vendégmunkások behozatalával leszünk képesek megoldani” – ismerte el Branislav Ondruš munkaügyi államtitkár.

Serina szerint a legnagyobb hiány azokból az alkalmazottakból mutatkozik, akiknek a havi bruttó fizetése nem haladja meg a 800 eurót, így ezek azok az állások, ahol a legtöbb külföldit alkalmazzák. Mindezt megerősítette Ondruš is. „A Szlovákiába érkező külföldi vendégmunkások nagyjából kétharmada az alacsonyabb szakképzettséget igénylő állásokat tölti be, a többségüknek legfeljebb középiskolai végzettsége van” – tette hozzá az államtitkár. A PAS által megkérdezett cégvezetők nagyjából fele a munkaerőhiányt – a termelés hatékonyságának a növelése mellett – külföldi alkalmazottak felvételével orvosolja. Minden harmadik cégvezető azonban azt is elismerte, hogy a munkaerőhiány miatt már több megrendelést is vissza kellett utasítania.

A külföldi alkalmazottak iránti növekvő igény mögött azonban nem minden esetben áll a munkaerőhiány. „A kérdésre, hogy miért alkalmaznak külföldieket, csupán a cégvezetők 40 százaléka válaszolta azt, hogy ennek az oka a munkaerőhiány. 29 százalékuk szerint a hazai álláskeresők túlzott bérigényei miatt választják a külföldieket, 21 százalékuk szerint pedig a piacon még fellelhető hazai dolgozók munkamorálja nem felel meg az elvárásaiknak” – mondta Serina. A PAS által megkérdezett cégvezetők több mint fele azt is elismerte, hogy a vendégmunkások kisebb fizetésért is hajlandók dolgozni, mint a hazaiak, és ez a két csoport közti bérkülönbségen is meglátszik. A külföldiek ráadásul rugalmasabb munkavállalónak számítanak, akik a kisebb fizetésért hajlandók többet is dolgozni. 
 

Sok a betöltetlen állás, akár meg is duplázódhat a vendégmunkások száma

2018. április 23. 07:08

Sok a betöltetlen állás, akár meg is duplázódhat a vendégmunkások száma

Egyre több cég kényszerül külföldi, elsősorban unión kívülről érkező vendégmunkások alkalmazására. Ennek oka részben a munkaerőhiány. Sok esetben felmerül a feketemunka gyanúja is.

„Az elmúlt időszakban egyre több probléma akadt a külföldiek illegális foglalkoztatásával is” – állítja Peter Serina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) alelnöke. A felmérésük szerint a cégvezetők 10%-a úgy véli, a feketemunka rendkívüli mértékben, további 40 százalékuk szerint pedig kisebb-nagyobb mértékben elterjedt. „A következő időszakban emiatt kénytelenek leszünk növelni az ellenőrzéseket a munkáltatóknál” – ismerte el Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója.

Peter Goliáš, az Ineko igazgatója úgy véli, Szlovákiának sokkal célzottabban kellene kiválogatnia a számára szükséges vendégmunkásokat. „A kormánynak végre ki kellene dolgoznia egy átgondolt bevándorlási rendszert” – tette hozzá Goliáš. A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet igazgatója, Lucia Šrámková szerint azonban a következő időszakban sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a korábban külföldön elhelyezkedő szlovák állampolgárok hazacsábítására is. „A jó hír, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy hazatérnének” – mondta Šrámková. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
ablak

Hat dolog, amire autóvásárláskor nem érdemes pénzt költeni

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Örökölt fájdalom. Egy családtörténeti traumakutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.