Közélet

Sok a betöltetlen állás, akár meg is duplázódhat a vendégmunkások száma

Pozsony | Jóval több a betöltetlen munkahely a hivatalos adatokban szereplőknél, az elkövetkező időszakban emiatt akár megduplázódhat a vendégmunkások száma az országban – figyelmeztet a Wincott People munkaközvetítő ügynökség.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. április 23. 07:08

autógyár
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

„A munkahivatalok márciusban 77,5 ezer betöltetlen állást regisztráltak” – nyilatkozta a múlt héten Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója. A szakemberek szerint azonban nem minden munkáltató jelenti be az állásajánlatait a hivatalnál. „Számításaink szerint jelenleg nagyjából 110 ezer szabad munkahely közül válogathatnak az álláskeresők” – nyilatkozta Jana Mesárová, a Wincott People menedzsere. 

Míg egy éve csak négy járásban volt 3 százalék alatt a munkanélküliség, manapság már 17-ben. A munkáltatók – elsősorban az autóés gépipari cégek, üzletláncok – részéről az új dolgozók iránt Nyitra, Nagyszombat, Pozsony környékén, valamint a D1-es autópálya Pozsony és Zsolna közötti szakasza mentén elterülő járásokban mutatkozik a legnagyobb kereslet. 

A szerb és ukrán vendégmunkásoknak pravoszláv templomuk is lesz Nyitrán

2018. április 14. 11:26

A szerb és ukrán vendégmunkásoknak pravoszláv templomuk is lesz Nyitrán

„A szlovákiai állástalanok körében egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, a cégek így tömegesen lesznek kénytelenek behozni a külföldi munkaerőt” – állítja Mesárová.

Jelenleg legálisan csaknem 52 ezer külföldi dolgozik az országban, akiknek nagyjából csak a fele származik uniós tagországokból, egyre több a szerb, az ukrán és a vietnami vendégmunkás. A szerbek száma már 13 ezer, az ukránoké 6 ezer felé közelít, és ezek csak a hivatalos számok, amelyek nem tartalmazzák a feketén dolgozók egyre népesebb táborát.

„Csak az elkövetkező egy évben további 30 ezer új vendégmunkás érkezhet, és ha a kormánynak nem sikerül hazacsalogatni a külföldön dolgozó szlovák állampolgárokat, a vendégmunkások száma hamarosan megközelítheti a 100 ezret is” – tette hozzá a Wincott People menedzsere.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ivan Korčok

Korčok: Ez itt nem Felvidék!

rendőrség

Szigorít Ausztria: Augusztus 15-től csak a teljesen védettek léphetnek be az országba

Kisebbségi Kulturális Alap kultminor

A BMI a KKA-ról szóló módosítás hátrányaira figyelmeztet

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

slovan

Focicsütörtök: Gibraltáron a Slovan, Kazahsztánban a Žilina, svájci topklub Újpesten

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.