Régió

A szerb és ukrán vendégmunkásoknak pravoszláv templomuk is lesz Nyitrán

Nyitra | Arany hagymakupolái lesznek a templomnak.
author
Vrabec Mária

2018. április 14. 11:26

ortodox
(Képarchívum)

Jóváhagyta a képviselő-testület egy háromezer négyzetméteres földterület bérlését a pravoszláv egyház számára. A bérleti szerződés két év múlva jár le, addig a telken felépül a pravoszláv templom és a város eladja az ingatlant az egyháznak.


A pravoszláv egyház nyolc éve működik a városban 260 bejegyzett taggal, közülük mintegy harmincan járnak rendszeresen istentiszteletre, de ünnepek alkalmával százan is összegyűlnek. Jelenleg a katolikus egyház hozzájárulásával, a városi temetőben található kápolnában tartanak istentiszteleteket, de a hívek oda már nem férnek be. Nyitrán ugyanis egyre több a szerb és az ukrán vendégmunkás, a Jaguar autógyár felépülését követően pedig még több ortodox vallású lakosra lehet számítani. Erre való tekintettel kért a pravoszláv egyház a várostól tömegközlekedéssel is megközelíthető telket, ahol saját templomot építtethetne.
 

A kérésnek pont az ortodox húsvét idején tett eleget a képviselő-testület, amit a helyi pravoszláv pap, Lukáš Nováček különös isteni kegyelemnek nevezett. A telket a város évi 100 euróért adta bérbe két évre. Ennyi idő alatt kellene felépülnie a templomnak, ezt követően az ingatlant megveheti az egyház. Az árról még nem született döntés. A telek a nyitrai kálváriadombon, a hetes busz végállomása közelében található, mert eleve azzal számolnak, hogy a vendégmunkásoknak nincs autójuk, de a templom előtt harminc férőhelyes parkoló is lesz.

A templom tervei már elkészültek, Peter Haršáni építész szerint még az idén nyáron elkezdik az építkezést. „Olyan specifikus szempontokat is figyelembe kellett vennünk a tervezésnél, hogy a pravoszláv templomok kelet felé néznek, és hogy a hívők az istentisztelet egész ideje alatt állnak, csak a gyerekek, az idősek és a betegek ülnek. Száz férőhelyesre terveztük a templomot, de kétszázan is beférnek. A halicsi pravoszláv templom terveiből indultunk ki, de itt ötvöztük a bizánci és a keleti stílust, a nyitrai templom nagyobb, díszesebb lesz. A halicsi templom teteje kék, ezt barnára terveztük, aranyszínű hagymakupolákkal ” – tudtuk meg az építésztől. A templom védőszentjei Cirill, Metód és az öt legfontosabb tanítványuk – Ohridi Szent Kelemen, Pliszkai-Ohridi Szent Naum, Szent Angelarij, Szent Száva és Szent Gorazd – lesz, őket egy mozaik ábrázolja majd a szentélyben.

Az építkezés költsége mintegy 300 ezer euró lesz, az egyház adományokra is számít. „Megszólítom a metropolitát és áldását fogom kérni, hogy Szlovákiában és Csehországban elindíthassuk a gyűjtést” – mondta a nyitrai pravoszláv pap.

építkezés

2018. március 22. 18:48

Elárasztják Szlovákiát a vendégmunkások
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Matovič: A betegek veszítettek az orvosok béremelésével

Peter Pčolinský

Belengette az előrehozott választás lehetőségét a Sme rodina

Az ittas sofőrt csak a sínek állították meg

TRAGÉDIA: Vasúti sínek közé feküdt egy fiatal férfi, a vonat halálra gázolta

csecsemő k

Garázsba dobta, és hagyta meghalni újszülött gyermekét egy nő

zelenszkij k

Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy megpróbálja kiirtani a teljes ukrán nemzetet

benzinkut

Az ukrajnai háború kitörése óta nem volt ennyire olcsó a benzin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.