Közélet

Egyelőre nem fenyeget a buszjáratok ritkítása

Demecs Péter

2015. február 27. 14:30

Pozsony | Dél-Szlovákiában nem zuhan olyan drasztikusan a busszal utazók száma, ahogy azt csütörtökön az Autóbusz-közlekedési Szövetség (ZAD) állította. A lapunk által megszólított, buszjáratokat üzemeltető déli társaságok szerint az utasforgalom ugyan csökken, de nem annyira, hogy emiatt törölni kelljen a járatokat.

November 17-én lépett hatályba az a kormányrendelet, amelynek értelmében ingyen vonatozhatnak a nyugdíjasok és diákok. Azóta a ZAD adatai szerint 17,4 százalékkal visszaesett a busszal utazók száma. Peter Pobeha, a ZAD elnöke azt állította, hogy ha ezt a folyamatot nem sikerül leállítani, egyes járatokat kénytelenek lesznek beszüntetni. „Mindezt leginkább azok fogják megérezni, akik távolsági buszjáratokkal utaznak rövidebb távolságra vagy olyan helyre, ahol a vonatjárat nem elérhető” – közölte szerdán Pobeha.

Ezen fenyegető kijelentések után annak próbáltunk utánajárni, konkrétan mely járatokat fenyeget beszüntetés, hol a legjelentősebb az utasforgalom visszaesése. Meglepetésünkre, mindenkitől azt a választ kaptuk, hogy a helyzet jelenleg nem annyira tragikus, mint ahogy azt a ZAD állítja.

Michal Humeník a dunaszerdahelyi SAD igazgatója szerint például egyelőre semmi ok sincs a járatok törlésére. „Tény, hogy valamivel kevesebb az utas, észleltünk bizonyos visszaesést, de még túl korai lenne mérleget vonni. Az adatokat június 30-a után fogjuk csak összegezni” – mondta lapunknak Humeník. Felkerestük Anna Juhásovát, a losonci SAD szóvivőjét is, ám ő egyetlen feltett kérdésre sem tudott válaszolni. Azt sem tudta, észleltek-e bármilyen nehézségeket azóta, hogy visszaesett az utasforgalom.

Eva Vozárová, a Slovak Lines szóvivője, aki egyben a ZAD képviselője is, azt állítja, hogy a regionális buszforgalomban jelentősen nem csökkent az utasok száma, a visszaesés inkább a távolsági buszjáratokat érinti. Az utasforgalom 17,4 százalékos visszaesése szerinte egy országos átlag, a helyzet nem minden járaton tragikus. Ő sem tudta megmondani, mely járatokat fenyegeti a kevés utas miatti beszüntetés.

Úgy tűnik tehát, hogy a buszjáratokat nem az ingyen vonatok, hanem a sofőrök fenyegető sztrájkja veszélyezteti a leginkább. A KOVO szakszervezet ugyanis fizetésemelést követel a sofőröknek, s már sztrájkkészültséget hirdetett. A szakszervezetek ma ülnek tárgyalóasztalhoz a ZAD képviselőivel, s ha nem egyeznek meg, akkor a sofőrök éles, országos sztrájkba kezdenek, ami a gyakorlatban annyit jelentene, hogy egy vagy több napra teljesen leállna az országban a buszforgalom.

Önnek ajánljuk