Közélet

Befejeződtek a helyhatósági választások - kövesse velünk az eseményeket percről percre

A városok és községek polgármestert és önkormányzati képviselőket választottak.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. november 10. 08:01

Frissítve
helyhatósági választások
- Somogyi Tibor felvétele

01:50

Nagyfödémesen Gőgh Ferenc marad a polgármester. A széles politikai támogatással induló regnáló polgármesternek egy független kihívója akadt idén, Jozef Halász is faluvezetői babérokra tört. Nem hivatalos értesüléseink szerint Nagyfödémesen a
választásra jogosultak 73 százaléka élt szavazati jogával, Gőgh 202 szavazattal kapott többet kihívójánál.

01:45 - Fél: Juraj Droba (Sas) megérkezett Pomichal István eredményvárójára, hogy gratuláljon a polgármester győzelméhez

01:41 - A jelenlegi állás szerint Polaček ülhet be Kassa főpolgármesterei székébe

nr

Az előzetes eredmények szerint Martin Petruško (Smer, SNS) kiesik Kassa főpolgármesteri székéből, és helyét Jaroslav Polaček (SaS, KDH, MKP, NOVA, OKS) veszi át.

Ahogy azt éjfél után pár perccel Petruško a várakozó újságíróknak elmondta, elfogadja a választópolgárok döntését. Jaroslav Polaček még nem szívesen inna előre a medve bőrére, hiszen a Kassai járásban még az 50 százalékot sem érte el a szavazatok feldolgozottsága, azonban az eddigi eredmények szerint Poláček legalább húsz százalékos fölénnyel vezeti a versenyt. (Németi Róbert)

01:35

Horváth Árpád marad a polgármester Gútán

Negyedik választási ciklusát kezdheti meg Horváth Árpád (MKP) Gútán, akinek ezúttal két kihívója volt, Forró Tibor (független, hellóGúta csoport) és Németh Iveta (független, ForTe csoport).

A komáromi járásbeli Nemesócsának új polgármestere van, Magyarics Dezső független jelölt személyében. Hárman indultak a posztért, Magyarics Dezsőn kívül az eddigi polgármester, Magyarics Gusztáv (Híd), valamint Szalay Zoltán (független). A részvételi arány közel 59 százalékos volt, a nyertes a szavazatok 56,8 százalékát szerezte meg. (vkm)

01:34

Restár János (MKP) nyerte a polgármesteri székért vívott harcot Farkasdon. A vágsellyei járásbeli faluban négyen pályázták meg a leköszönő polgármester, Iván Gyula után megüresedő pozíciót. Az MKP jelöltje mellett három független számított a szavazók voksaira. A nem hivatalos eredmény szerint Restár mindössze 69 szavazattal előzte meg a második helyen befutó Iván Idát.

01:30 - Meglepetés Tőrén

t

A 213 lakosú lévai járásbeli községben 91 lakos szavazatával, 58,33 százalékkal ismét az egykori polgármester feleségét, Margaréta Bogárovát választották polgármesternek. Bogárová korábban könyvelőként dolgozott a kényszerfelügyelet alá került község hivatalában, majd a tavalyi időközi választások során került Tőre élére. Az időközi polgármester választásra azért volt szükség, mert Jozef Bogárt, a község korábbi vezetőjét, a jelenlegi polgármester asszony férjét csalás miatt jogerősen elítélték, egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Bogárová ezúttal a Sme rodina színeiben győzött, egyetlen ellenfele volt Dalibor Valkovský személyében, aki a ĽS-Naše Slovensko polgármesterjelöltje volt. (Száz Ildikó)

01:30 - Kétyen Farkas Attila, az MKP polgármesterjelöltje kapta a legtöbb szavazatot. (Gulyás Zsuzsanna)

 

01:22 - Pomichal István győzött Félben.

01:20 - Dunaszerdahelyen még nincs végeredmény, de a parameter.sk információi szerint Hájos Zoltán marad a polgármester.

01:17 - Fűrön marad a polgármesternő

Štěpánka Zacharová független polgármester marad az érsekújvári járásbeli Fűr élén. A polgármesternőnek egyetlen ellenfele akadt, Iveta Žemberiová személyében, aki a Sme Rodina – Boris Kollár képviseletében indult a választásokon. (szaz)

01:15

A következő négy évben is Peter Paška vezeti Galántát. A polgármester a közösségi portálon köszönte meg a szavazók bizalmát. A képviselő-testület összetételéről még nincsenek információk. “Bízom benne, hogy többé nem ismétlődik meg az elmúlt négy év” - írta Paška utalva arra, hogy nem volt jó az együttműködés a polgármester és a testület között. A regnáló polgármesternek négy kihívója volt.

Jakócs Krisztina második ciklusát kezdheti Deáki élén. A független jelöltnek most nem akadt kihívója az önkormányzati választáson. Ez megmutatkozott a részvételi arányon is. A vágsellyei járásbeli községben csak a lakosok 34 százaléka szavazott. (béva)

01:11 - Tiszacsernyő: Marta Vozáriková (Híd) 

01:10 - Tizenhat év után új polgármestere van Lévának

kr

Nem hivatalos információink szerint Ján Krtík, Léva eddigi független alpolgármestere veszi át a polgármesteri posztot négy választási időszakot követően Štefan Mišáktól (SMER-SD, SNS) Léva eddigi polgármesterétől, aki már nem indult az idei önkormányzati választásokon. Viszonylag nagy volt a tolongás a járási székhelyen a polgármesteri székért, összesen hat jelölt volt erre a posztra. A lévai járásbeli Százdon ismét indult és győzött a választásokon Srna Zoltán, az MKP színeiben, aki 2010-től áll a község élén. Srnának egyetlen kihívója akadt Hegedűs Csilla független polgármester-jelölt személyében. (Száz Ildikó)

01:05

Jakócs Krisztina második ciklusát kezdheti Deáki élén. A független jelöltnek most nem akadt kihívója az önkormányzati választáson. Ez megmutatkozott a részvételi arányon is. A vágsellyei járásbeli községben csak a lakosok 34 százaléka szavazott. (béva)

01:03

Nagymihályi járás

Abara: Csuri Árpád (Híd)

Bés: Kalán Sándor (MKP)

Csicser: Hajdók Vince (MKP)

Kaposkelecsény: Varga Tibor (MKP)

Mátyócvajkóc: Cap Lídia (Híd)

Tőketerebesi járás

Boly: Bohács Attila (MKDSZ)

00:56 - A választásokon való részvételi arány eddig 52,05%

A helyi választási bizottságok választási jegyzőkönyveinek a több mint egyharmados feldolgozottsága után azt lehet mondani, hogy a lakosok 52,05 százaléka vett részt az önkormányzati választásokon. Ez a Statisztikai Hivatal honlapján közzétett adatokból derül ki. (TASR)

00:40 - Egyedüli indulók a Kassa-vidéki és Rozsnyói járásból

Buzita polgármestere Mohňanský József (MKP)

Perény polgármestere Molnár László (Híd)

Makranc polgármestere Lackó Mária (független)

Reste polgármestere Bodnár Ferenc (Híd, MKP)

Jánok polgármestere Július Begala (független)

Debrőd polgármestere Gergely Papp Adrianna (MKP)

Bódvavendégi polgármestere Béres Tibor (MKP)

Szádudvarnok-Méhészke polgármestere Simkó Csaba (MKP)

Barka polgármestere Ičo Béla (MKP)

Dernő polgármestere Balázs Tibor (független)

Várhosszúrét polgármestere Klárik Gabriel (MKP) (Németi Róbert)

00:39  

Nádszegen Kacz Éva lesz a polgármester. Az eredmény még nem hivatalos, értesüléseink szerint az MKP polgármesterjelöltje kapta a szavazatok több mint 60 százalékát. A galántai járásbeli község első női polgármestere Forró Zoltánt, a Híd jelöltjét győzte le. Deák László, aki két éve került a falu élére, idén már nem mérettette meg magát a választásokon.

Kismácsédot továbbra is Hontvári Ferenc vezeti. Nem ingatta meg az MKP és Híd támogatásával induló regnáló polgármester székét a független kihívója, Ján Struhár. A lakosok 72 százaléka Hontvárira szavazott, Kismácséd választópolgárainak 54 százaléka élt szavazati jogával. (béva)

00: 32 - Információink szerint Félben nagy lesz a különbség a két polgármesterjelölt Pomichal István es Mario Porubec között. Pomichal eredményváróján jó a hangulat, a képviselők jó eredményre számítanak. (mm)

00:30 - Tőketerebesi járás

Lelesz: Zurbola Mihály (Híd)

Nagygéres: Pál Zoltán (Híd–Smer)

Rad: Mozsár Mária (Híd)

00:26 - Több mint kétszáz bejelentés érkezett a rendőrségre

A választások napján több bejelentés is érkezett a rendőrséghez a polgároktól. Ezek főleg a választások előkészítésének, illetve a kampánycsendnek a megzavarásával, valamint a választási korrupcióval voltak kapcsolatosak. Ezt Denisa Baloghová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője erősítette meg.

„A választás napjáig több mint kétszáz bejelentés érkezett a rendőrségre. Ezek körülbelül fele volt feljelentés, körülbelül 40 volt kihágás és 60 másféle bejelentés is volt” – tájékoztatott Baloghová.

A választások napján további bejelentések érkeztek, amelyeket meg kellett vizsgálni. „Főleg a választások előkészítésének a megzavarásával voltak kapcsolatosak, valamint a kampánycsend megszegésével és a választási korrupcióval” – tette hozzá. Ugyanakkor megismételte: a választások nyugodtan zajlottak.

00:20

Muzslán Farkas Iván, az MKP alelnöke nyerte a választást. Zalaba Zsófia független jelölt személyében egyetlen kihívója volt. (Gulyás Zsuzsanna)

Virt: Lengyel Ladislav (Híd) (Komáromi járás)

00:07

A komáromi járásbeli Gelléren Kürthy György, az MKP jelöltje nyerte a választást, a szavazatok 72,6 százalékával. (vkm)

Boldogfa polgármestere Peter Múčka. A Szenc melletti falu választópolgárainak közel 57 százaléka szavazott a függetlenként induló Múčkára, aki ezzel kiütötte a szintén független Časný Alajost, aki 2006 óta vzette a falut. Boldogfán a választási részvétel meghaladta a 70,5 százalékot.

Királyrév polgármestere Agócs Gergely. Ketten pályázták meg Királyrévben Racsko Pál jelenlegi polgármester székét. Racsko több cikluson át volt a galántai járásbeli falu polgármestere, de idén már nem indult újra a választáson. Agócs Gergely a várakozásoknak megfelelően teljesített. A Nagyszombat megyei önkormányzat MKP-s képviselője fölényes győzelmet aratott Robert Pivko (Híd) fölött. A lakosok 90,14 százaléka szavazott Agócsra. Királyrévben a választópolgárok közel 47 százaléka szavazott. (béva)

00:03

További eredmények a Tőketerebesi járásból

Bély: Jurčák László (Híd)

Bodrogszerdahely: Mento Zoltán (független)

Perbenyik: Fedor Ernő (Híd)

Dobra: Csoma Miklós (Híd)

Szomotor: Juhász János (Híd)

00:00 - A rimaszombati romatelepen a választási korrupciót vizsgálják

A rimaszombati rendőrség választási korrupció gyanúja miatt indított nyomozást. A korrupcióra - a feltételezés szerint - a Dúžavská úti romatelepen került sor. Ezt az információt Lukáš Kvietok, a körzeti választási bizottság jegyzőkönyvírója is megerősítette.

„Tudunk az esetről, a választási korrupció gyanújáról a Dúžavská úti szavazókör bizottsága tájékoztatott bennünket. Az esettel már a rendőrség foglalkozik” – közölte a TASR-rel Kvietok.

23:52 - Petruško szerint a kassai polgármesterjelöltek egyenlő eséllyel indultak

nr

A szavazóhelyiségek és az urnák lezárása után nem sokkal Martin Petruško (Smer, SNS) kassai főpolgármester is az újságírók elé állt. Azt mondta: mindenkinek egyenlő esélye van a polgármesteri pozíció megkaparintására.

„Olyan ember vagyok, aki nem szívesen tippel vagy találgat, ezért inkább megvárom az eredményeket. Természetesen, csak úgy mint az összes többi jelölt, én is azzal a céllal indultam a választásokon, hogy nyerni szeretnék, de a választást inkább a lakosokra bízom. Egyelőre jó érzésem van az egészből” – mondta Petruško, aki a Smer legfelső képviselőivel, köztük Peter Kažimír pénzügyminiszterrel, Richard Rašival, a beruházásokért és az informatizációért felelős miniszterelnök-helyettessel és Peter Žiga gazdasági miniszterrel várja az eredményeket. (Németi Róbert)

23:36

Nagykapos polgármestere Petrikán Péter (független)

Szolnocska polgármestere Szajkó Mária (Híd) (Tőketerebesi járás)

Csallóközcsütörtök polgármestere Őry Péter (MKP)

23:25 - Vágsellye polgármestere Jozef Belický

j

Jozef Belickýn, a járási székhely polgármesterén kívül senki sem pályázott erre a posztra.

Belický ma a Vágvecse városrészben lévő választókörzetben adta le szavazatát, és rögtönzött sajtótájékoztatót is tartott a terveiről. A jogi végzettségű polgármester két választási időszakot követően ismét függetlenként indult az idei önkormányzati választáson. Belický korábban a városi rendőrség parancsnoka volt, majd 2001-től 2006-ig a városi hivatal vezetőjeként dolgozott. Nyitra megye önkormányzati képviselője. Jozef Belický korábbi tervei között szerepelt az újabb bérlakások építése, a Duslo vegyi vállalathoz vezető kerékpárút megépítése, valamint a megyei igazgatású vágsellyei rendelőintézet további fejlesztése, ezek a tervek mára megvalósultak. A következő választási időszakban a fürdő újbóli üzemeltetését, a téli sportpálya korszerűsítését, valamint a városi kultúrház felújítását tervezi. További utak és járdák szorulnak javításra a járási székhelyen. (SZÁZ ILDIKÓ)

23:23

Szirénfalva (Nagymihályi járás) – Takács Sándor (Híd)

Ágcsernyő (Tőketerebesi  járás) – Jámbor László (Híd)

 

 

23:15 - Udvardon és Tardoskedden a helyzet változatlan

Az Érsekújvári járás két legnagyobb községében Udvardon és Tardoskedden nem akadt ellenfelük a jelenlegi polgármestereknek.

t

Tóth Marián Tardoskedd polgármestere ismét a Híd jelöltjeként indult az önkormányzati választásokon, neki már négy évvel ezelőtt sem akadt ellenjelöltje. Udvardon Branislav Becík független polgármester ellen sem indult senki az idei választásokon, holott a korábbi választások során öten pályázták meg ezt a posztot. Udvardon a következő választási időszakban tizenkettőről tizenegyre csökkentik a képviselők számát. (Száz Ildikó)

b

23:00 - Egyedüli induló volt, így polgármester lett a Szenci járásban

Réte - Metzner Zoltán (MKP-Híd)

Vők - Fejes Boldizsár (MKP)

(béva)

22:52 - Egyedüli induló volt, így polgármester lett a Galántai járásban

Alsóhatár - Dora Ferenc (Híd)

Alsószeli - Kovács Lajos (MKP)

Feketenyék - Csady Zsuzsa (Híd)

Felsőszeli - Dobosy Pál (Híd)

Hidaskürt - Rózsár Tibor (független)

Nagymácséd - Lancz István (Híd)

Tallós - Horváth Zoltán (Híd)

Taksony - Mészáros Márta (MKP)

(béva)

22.49 - Komáromi járás – a biztos befutók

A Komáromi járás 17 településén csupán egy polgármesterjelölt volt, így nem kell várni a szavazatok összeszámlálására ahhoz, hogy tudjuk, ki irányítja az elkövetkező négy évben a falut.

A már biztos befutók:

Bátorkeszi: Labancz Roland (MKP)

Bogya: Fitos Zsuzsanna (Híd)

Bogyarét: Aradi Mónika (MKP)

Búcs: Karkó János (független)

Csicsó: Földes Csaba (MKP)

Füss: Farkas Károly (Híd)

Hetény: Magyari Ferenc (Híd)

Ifjúságfalva: Gönczöl Gabriella (Híd)

Kolozsnéma: Szalay Rozália (MKP)

Marcelháza: Varga Ervin (MKP-Híd)

Martos: Keszeg István (MKP)

Nagykeszi: Csóka Lajos (Híd)

Szilas: Tóth Péter (független)

Tany: Bugár Imre (független)

Vágfüzes: Ilčík Peter (független)

Zsemlékes (Lipové): Kovácsová Dáša (független)

Újpuszta (Mudroňovo): Ľubomír Maťko (független)

Négy településen már tudni lehet az önkormányzat összetételét is, hiszen csak annyi jelölt volt, ahány képviselői hely. Érdekesség, hogy Kolozsnémán és Martoson csak MKP-s jelöltek indultak (ezekben a községekben a polgármester is MKP-s lesz), míg Füssön a hidas polgármester munkáját 7 hidas képviselő segíti majd. Tanyon sem az MKP, sem a Híd nem állított képviselőjelöltet, az öttagú testületet 3 független és 2 SaS-es képviselő alkotja az elkövetkező négy évben. (V. Krasznica Melitta)

22:25 

Egyedüli induló volt, így polgármester lett a Tőketerebesi járásban

Bacska - Ladislav Kosztyu (független)

Bodrogszög - Štefan Čoros (MKP)

Királyhelmec - Pataky Károly (Híd)

Kisgéres - Furik Csaba (MKP)

Kistárkány - Bálint Csilla (MKP)

Szentes - Liszkai Gusztáv (Smer-MKP-Híd)

Szinyér - Kondás Magdolna (MKP)

Szőlőske - Michaľ Takáč (Smer)

Szürnyeg - Kalán Viktor (Smer-Híd)

Egyedüli induló volt, így polgármester lett a Nagymihályi járásban

Budaháza - Juhász Lóránt (Híd)

Dobóruszka - Lakatos Erika (MKP)

Iske - Štefan Šipoš (Híd)

Kisráska - Jolana Žeňuchová (Híd)

Mokcsamogyorós - Július Tamaška (Híd)

Nagyráska - Jakab Elemér (Híd)

Nagyszelmenc - Tóth Lajos (MKP)

(Leczo Zoltán)

22.08 - A Losonci járásban alacsony a választási részvétel

Losoncon és Füleken egyelőre alacsony a részvételi arány a választásokon. A Losonci járás falvaiban - az említett városokhoz képest - többen mentek el szavazni, főleg azokon a helyeken, ahol a polgármesterjelöltekből is több van. A TASR-t Jaroslav Morháč, a járási választási bizottság jegyzőkönyvírója tájékoztatta.

Hozzátette: a bizottsághoz eddig semmilyen panasz nem érkezett. „Napközben a kampánycsend megszegésével kapcsolatos problémák jelentek meg. Ezeket bejelentették a rendőrségen” – magyarázta Morháč.

Elmondása szerint minden szavazókör választási bizottsága rendelkezik olyan nyomtatvánnyal, amellyel jelenteni tudják az esetleges törvénysértéseket. „Ezt aztán a helyi vagy a városi választási bizottságnak kell leadni, amely ezt hozzánk továbbítja” – közölte Morháč. Hozzátette: a tájékoztatás végett ezt a nyomtatványt akkor is le kell adnia a bizottságoknak, ha a választások során semmilyen törvénysértés nem történt.

21:58 - "Fél községében rekordszámú a részvételi arány, egyesek szerint több, mint a falu lakosainak 70%-a vett részt a választáson" -  mondta az ujszo.com-nak Slovák Dávid féli képviselőjelölt. (mm)

21:40 - Dunaszerdahelyen és Diószegen is rendben zajlott a szavazás

Nyugodtan, komolyabb problémák nélkül zajlanak a választások Diószegen. Ezt Zuzana Sudová, a városi választási bizottság elnöke közölte.

Továbbá elmondta, hogy Diószegen 4498 szavazásra jogosult személy él, akik egy választókörzetben és öt szavazókörben adhatják le a voksukat. „Először nagyon kevés volt a választó, de mint azt a szavazókörök bizottságaitól megtudtuk, a szavazóknak most egy másik hulláma indult el” – tette hozzá

A hordozható választási urnát a legtöbben az idősek otthonában kérvényezték. „A hordozható urnát leginkább a testi fogyatékkal élők, illetve olyan idősek használták ki, akik egészségi okokból nem tudnak elmenni a választóhelyiségekbe” – foglalta össze Sudová.

Dunaszerdahelyen 19 958 választásra jogosult személy dönthet a helyi önkormányzat új képviselőiről. Peter Nyilfa, a városi választási bizottság elnöke elmondta, hogy a választások nyugodtan zajlanak, különféle zavaró tényezők nélkül.

Hozzátette: Dunaszerdahelyen négy választókörzet és 18 szavazókör van, és voltak, akik igényelték a hordozható választási urnát is. „Ezt is ellenőriztük. Minden törvényesen zajlik. A hordozható választási urnára majdnem minden szavazókörben volt igény” – jegyezte meg azzal kiegészítve, hogy a kórházban és az idősek otthonában is éltek ezzel a lehetőséggel.

21:24 - Húsz percnyi sorbanállás a következő négy évért

A vágsellyei járásbeli településekre is jellemző a környéken tapasztalható magas részvételi arány. “Húsz percet álltam sorban, mire leadhattam a szavazatom” - nyilatkozta az ujszo.com-nak egy peredi választópolgár, aki az esti mise utáni csúcsidőben ment szavazni. Pereden négy évvel ezelőtt a szavazásra jogosult lakosok 57 százaléka voksolt, idén még ennél is magasabb lehet a részvételi arány. Farkasdon is hasonló a helyzet, koraeste a hosszú sor kígyózott az egyik választóhelyiség előtt. Zsigárdon azonban úgy tűnik, hogy a négy évvel ezelőttinél kevesebb szavazót szólított meg a két polgármesterjelölt, valamivel kisebb lehet a részvételi arány, mint 2014-ben.(béva)

21:22 - Röviddel urnazárás előtt is érkeztek szavazók az 1. választási körzet 5. szavazókörébe. Itt 21 óráig a választók több, mint negyven százaléka adta szavazatát.

p

A választók Párkányban öt polgármesterjelöltből választhatnak. A negyven képviselőjelöltből az 1. választási körzetből nyolc, a 2-es választási körzetből hét jelöltet lehetett delegálni a testületbe.

Az urnazárás után nem hivatalos eredmények Párkányban – ahol 2 választókörzet 10 szavazókörében lehetett voksolni - leghamarabb éjjel 2 óra után várhatók. (Gulyás Zsuzsanna)

20:35 - Galántán eddig problémamentesen zajlanak a választások

Eddig problémamentesen zajlanak a választások Galántán (Galanta). Ezt Jaroslav Císar, a városi választási bizottság elnöke erősítette meg.

„A választások teljesen nyugodtan zajlanak. Minden bizottságot megnéztünk, és ezekkel telefonon is kapcsolatban voltunk. Nem volt olyan eset, amely megzavarta volna a választások menetét, vagy amely valamiképp hatással lett volna a névsorokra vagy a választók részvételére” – tette hozzá az elnök.

Galántán 13 790 választásra jogosult személy él. Císar a hordozható választási urnákkal kapcsolatban elmondta, hogy a választókerületi bizottságok feléhez érkezett ilyen jellegű kérvény. Mozgáskorlátozott személyekről volt szó.

danko szavaz

2018. november 10. 20:48

Danko is szavazott, a választásokban változtatási lehetőséget lát

20:32 - Két órával urnazárás előtt Ipolyságon és Zselízen is 40 százalék körül mozog a részvételi arány.

Ipolyságon 36 képviselőjelöltből tizenkettőt karikázhatnak a szavazók. A városban a polgármesteri posztért három jelölt indult. Négy éve a részvételi arány a helyhatósági választásokon Ipolyságon 47 százalék volt. Zselízen képviselői tisztségre 25 jelölt, a polgármesteri posztra három jelölt pályázik. A 2014-es önkormányzati választásokon a részvételi arány Zselízen 44,5 százalék volt. (Gulyás Zsuzsanna)

 

20:20 - Gömörben problémamentesen zajlanak a választások

Eddig problémamentesen zajlanak az önkormányzati választások a Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Rozsnyói járásban. Ezt a járási választási bizottságok tagjai erősítették meg a TASR-nek.

„Semmilyen problémáról nem tudunk, és semmilyen panasz nem érkezett” – közölte Mikuláš Gregor, a rozsnyói járási választási bizottság alelnöke.

A választások problémamentes menetéről számolt be a rimaszombati járási választási bizottság is, amely a választásokat a Rimaszombati és a Nagyrőcei járásban is biztosítja.

„Eddig semmilyen probléma nem volt. Végezzük az ellenőrzéseket, ha valaki kihív bennünket, vagy ha valahová kirendelnek. Ezenkívül szúrópróbaszerű ellenőrzéseket is tartunk” – magyarázta Lukáš Kvietok, a rimaszombati járási választási bizottság jegyzőkönyvírója.

Andód

2018. november 10. 19:58

Kiplakátolt autó borzolta a kedélyeket Andódon

19:55 - Párkányban jelenleg harmincöt százalékos a részvétel

p

Három órával urnazárás előtt a részvételi arány Párkányban harminc százalék fölött mozgott. A legutóbbi önkormányzati választásokon a párkányiaknak kevesebb, mint fele ment el szavazni: a 2014-es helyhatósági választásokon a részvételi arány Párkányban 43,5 százalék volt. A városban a szavazókedv általában elmarad az országos átlagtól. A 2016-os parlamenti választásokon a részvétel 51.9 százalékos volt, a legutóbbi voksoláson – ahol megyei képviselőket lehetett választani – a 20 százalékot sem érte el.

Az 1. választókörzet 4-es szavazókörében 19 óráig a részvételi arány 30 százalékos volt. A 2. választókörzet 7-es szavazókörében a részvételi arányt ekkor már 40 százalékosra becsülték. Itt a bizottság tagjai nem unatkoztak, mert folyamatosan érkeztek a szavazók. A választási kedvsötétedés után sem csökkent: a koraesti órákban zömében a bulizni induló fiatalok álltak meg szavazni. (Gulyás Zsuzsanna)

izsa

2018. november 10. 19:44

Izsáról több bejelentés érkezett a nap folyamán

19:11 - A kampánycsend megsértéséről is érkeztek bejelentések

Az Állami Választási Bizottság főleg olyan bejelentésekkel foglalkozik, melyek a szavazatvásárlás gyanújával, illetve a kampánycsend megsértésével kapcsolatosak. Többen panaszkodtak a szavazatköri választási bizottságok tevékenységére is. Erről Eva Chmelová, a Belügyminisztérium választásokért, népszavazásokért és politikai pártokért felelős osztályának vezetője számolt be szombaton.

A polgárok az eseteket a Belügyminisztérium által létesített információs vonalon keresztül jelentették. Chmelová elmondása szerint sok a betelefonáló. Többen például arra panaszkodnak, hogy a választási bizottság tagja valamelyik jelöltnek a rokona.

Hozzátette: indokolt bejelentéseket is kapnak, az egyik bizottsági tag például elégedetlen volt a bizottság elnökével, mert állítása szerint törvénytelen magatartást tanúsított a szavazólapok kiosztásakor. „Ezzel összefüggésben megszólítottuk a helyi választási bizottságot, amely a helyszínen ellenőrizte az esetet” – tette hozzá Chmelová.

Az Állami Választási Bizottság egy lozornói (Lozorno) esetet is vizsgál, ahol állítólag furgonnal szállították szavazni a romákat.

Chmelová elmondása szerint az idei választásokon több, a választási kampánnyal összefüggő bejelentés érkezett, mint négy évvel ezelőtt. A választási bizottságokkal, illetve a szavazóhelyiségben tanúsított viselkedéssel kapcsolatos bejelentések száma hasonlóan alakul, mint az előző önkormányzati választások idején. (TASR)

helyhatósági választások

2018. november 10. 19:05

Lassan, de nő a részvételi arány Kelet-Szlovákiában is

18:25 - Nem csökken a szavazókedv a Galántai járásban

Az önkormányzati választások sokkal inkább megmozgatják a lakosokat, mint a megyei voksolás. “Kora délután ugyan kicsit lankadt a választók érdeklődése, de később egyre többen jöttek” - közölték az egyik helyi szavazókörzetben. “Még soha nem kellett sorakoznom a választásokkor, most igen” - nyilatkozta egy nádszegi lakos. Régió szerte hasonló a helyzet, a következő órákban még több szavazót várnak. (béva)

helyhatósági választások

2018. november 10. 18:33

Tornán és Nagyidán szavazatvásárlás miatt tettek bejelentést

18:20 - Nagymácsédon csak egy polgármesterjelölt van

A galántai járásbeli Nagymácsédon, ahol az év elején meggyilkolták Ján Kuciak újságírót és jegyesét, a választások rendben zajlanak, a részvétel azonban meglehetősen alacsony. Lancz Rozália, a választási bizottság jegyzőkönyvvezetője elmondta: az alacsony részvétel valószínűleg annak tudható be, hogy a polgármesteri székért csak egy jelölt indul, a jelenlegi polgármester.

Lancz szerint a lakosok közügyek iránt tanúsított csekélyebb érdeklődése nincs összefüggésben a faluban történt tragikus esettel. „A község nem feledkezik meg az újságíró meggyilkolásáról. A háza előtt egy emlékhelyet alakítottunk ki, gyertyákkal és virágokkal, a helyiek mellett az ország minden szegletéből és külföldről is érkeznek látogatók” – mondta Lancz.

Nagymácsédon kevesebben jelöltették magukat képviselőnek, mint négy évvel ezelőtt. „Kilenc képviselőnk van, most tizenhatan, korábban húszan indultak” – mutatott rá a jegyzőkönyvvezető. A szavazóhelyiségben inkább idősebb választók fordultak meg eddig.

 

18:17 - Panaszos lakos Félben

“Hogy indulhat a választásokon az, aki nem itt lakik?” - kérdezte a a választási bizottságtól egy felháborodott öregúr. A választási bizottság tagjai azt válaszolták, hogy a jelölt állandó állandó lakhelye Félben van, ezzel teljesíti a feltételeket. A szenci járásbeli községben sem unatkoznak a választási bizottságok tagjai, folyamatosan érkeznek a polgárok az urnákhoz. (béva)

 

17:30 - Egyes romatelepeken felmerült a szavazatvásárlás gyanúja

Kelet-Szlovákiában legalább két esetben merült fel eddig a szavazatvásárlás gyanúja. Ezt Peter Pollák, az Állami Választási Bizottság tagja közölte szombaton a TASR hírügynökséggel. Pollák főleg a romatelepeken követi nyomon a választások menetét. Hozzátette: a választók a jelöltek nevét tartalmazó cetliket kaptak.

Pollák ellátogatott a tőketerebesi járásbeli (okres  Trebišov) Battyán (Boťany) községbe és a kassai (Košice) Luník IX lakótelepre is. Mindkét helyen felmerült a választási korrupció gyanúja. „A roma választók kezében puskák, cetlik bukkantak fel, melyekre bizonyos jelöltek nevét írták. Valószínűleg tényleg igaz, hogy sok közösségben valaki valamilyen módon befolyásolja a roma választókat” – tette hozzá. Pollák állítása szerint a választók, akikkel beszélt, megerősítették, hogy a cédulákat nem maguk írták, valaki a kezükbe adta.

Mindkét esetben értesítették a rendőrséget, amely vizsgálja az ügyeket.

Denisa Baloghová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a választás nyugodt mederben folyik. „A választások megzavarásáról nem érkezett bejelentés. A rendőrök kora reggeltől a terepen vannak, és természetesen a választások végéig maradnak. Készek beavatkozni abban az esetben, ha a helyzet megkívánja” – tette hozzá.

 

vágsellye önkormányzati

2018. november 10. 16:35

Vágsellyén, Tardoskedden és Udvardon csak képviselőket választanak

16:39 -  A Dunaszerdahely melletti Egyházkarcsán 1153 választásra jogosult polgárt tartanak nyilván, ehhez a választási körzethez tartoznak ugyanis Sípos-, Amadé-, Pinke-, Móroc és Göncölkarcsa lakosai is.

Sokan már délelőtt szavaztak, de a legtöbb voksolót, főleg a fiatalokat, estére várják. Van sok elsőválasztó is, volt olyan, hogy a nagymama az elsőválasztó unokájával jött voksolni. A legidősebb szavazó 93 éves. A választási bizottságtól kapott információk szerint a vártnál sokkal többen jöttek eddig is. A részvételi arány általában 40 százalék körül van. A Királyfiakarcsához tartozó Erdőhát-, Etre-, Kulcsár-, Damazér-, Solymoskarcsákból is folyamatosan jönnek az emberek a szavazóhelyiségbe, itt is nagyobb a részvételi arány. Sok az elsőválasztó is, ezek mindegyikét egy szál rózsával üdvözli a választási bizottság. (sk)

 

citerások

2018. november 10. 16:08

GALÉRIA: A buzitai lányok citerával a hónuk alatt mentek szavazni

16:00 - Nem engedték szavazni Pallért Pétert, a Jobbik felvidéki tagozatának egyik szervezőjét, mivel állítólag már nem szlovák állampolgár.

Tudtán kívül fosztották meg szlovák állampolgárságától Pallér Péter komáromi tanárt, állandó lakcíméről is törölték, így nem szerepelt a választói jegyzékben és nem adhatta le voksát sem a mai önkormányzati választásokon. Minderről csupán a szavazóhelyiségben értesült, amikor hiába keresték nevét a választói jegyzékben.

Pallér Péter

2018. november 10. 15:55

Nem szavazhatott Pallér Péter, mert állítólag már nincs szlovák állampolgársága

15:22 - Párkányban is rendben zajlik a szavazás

p

Öt polgármesterjelöltből és negyven képviselőjelöltből választhatnak ma a párkányi szavazók. A városban két választókörzetben, választókörzetenként pedig öt-öt szavazókörben zajlik a voksolás.

A választást a városi választási bizottság irányítja és felügyeli, melybe azok a politikai pártok vagy koalíciók jelölhettek küldötteket, amelyeknek van képviselőjelöltje. A párkányi központi választási bizottságban az SNS-t id. Miroslav Chalmovský, a Hidat Horváth Imre, az MKP-t Belák Ádám, Kotleba pártját Michal Kozma, a SAS-t és OĽANO-t Žáčik Szilvia képviseli. A bizottság tagjai sorsolással döntötték el, hogy Párkányban ki lesz a választási bizottság elnöke. Ennek eredményeként az elnöki funkciót Kotleba pártjának jelöltje kapta.

Az 1-es választási körzethez tartozó 5-ös számú szavazókörben 14 óráig a 900 regisztrált választóból 250-en voltak szavazni. A választóhelyiséghez folyamatosan érkeztek a szavazók – fiatalok és idősek egyaránt. A 2-es választási körzethez tartozó 6-os számú szavazókörzetben 14 óráig a bejegyzett szavazók 1/3-a ment el szavazni. Becslések szerint itt a részvételi arány urnazárásig elérheti az 50 százalékot.

A többi szavazókörben is hasonló az arány: a részvétel 20-25 százalék között mozog. (Gulyás Zsuzsanna)

14:47 - Nincs megállás - magas részvételi arányt várnak Jókán

Folyamatosan érkeznek a szavazók a diószegi, nagyfödémesi és jókai választókörzetekbe. Egy közös dolog jellemzi az idei önkormányzati választásokat a kisvárosban és a két községben, a magas részvételi arány.

ga

“Szavazni megyek” - kiáltotta az utcán elhaladó biciklis az út másik oldalán sétáló ismerőseinek Diószegen. Sehol nem unatkoznak a választási bizottságok tagjai, szinte egymásnak adják a kilincset a szavazók. A városközpontban található szavazókörzetben elmondták, hogy a legtöbb választó ismeri a feladatát. “Szívesen felvilágosítjuk azt, aki nem biztos a dolgában” - fűzte hozzá a választási bizottság egyik tagja. Nagyfödémesen kisebb csoport gyűlt össze a kultúrház előtt, de az épület termeiben kialakított választókörzetekben sincs megállás.

“Reggeltől folyamatosan érkeznek a szavazók, korábban erre nem volt példa. Este még több szavazóra számítunk. Biztosan magasabb lesz a részvételi arány, mint négy éve” - közölték Jókán, ahol négyen is pályáznak a megüresedő polgármesteri pozícióra. (Bartalos Éva)

helyhatósági választások

2018. november 10. 13:50

Igazi "választási" időjárás keleten

13:46 - Délutánra várják az érsekújvári választók többségét

nz

Déltájban és kora délután is kongtak az ürességtől az érsekújvári szavazóhelyiségek, a járási székhelyen a kora esti órákban várják a választók többségét.

Délelőtt elsősorban a piacra és a bevásárlóközpontokba indulók adták le a szavazatukat. A járási székhelyen olyan bonyolult magyarázatot fűztek a plakátokat kihelyezők számára, hogy alig akadt képviselőjelölt, aki élt volna a lehetőséggel és kiragasztotta volna a plakátját a kijelölt betonfelületekre. A legtöbben inkább a közösségi oldalakon kampányoltak. Érsekújvárban hét választókerület harminchét választókörzetében szavazhatnak a lakosok, négy polgármesterjelöltből és a huszonöt képviselői helyre nyolcvankilenc képviselőjelöltből választhatnak. Ma tartják Érsekújvárban az egyik legrangosabb országos táncversenyt, a Viva cup rendezvényt, amelyre több százan érkeztek a városba. A Millennium sportcsarnok környékén jóval nagyobb volt a tolongás, mint a szavazóhelyiségeknél. Az érsekújvári versenyzők szülei elmondták, reggel hétkor, a választóhelyiségek megnyitásakor elsőként adták le a voksukat. (Száz Ildikó)

helyhatósági választások

2018. november 10. 13:22

Rendőröket hívtak az egyik luník IX-i szavazóhelyiségbe, mert valaki egy előre kinyomtaott szavazólappal akart voksolni

13:26 - Királyhelmec: A polgármester már szavazott

r

A lakhelyéhez közeli szavazóirodában felesége kíséretében, a délelőtti órákban, leadta szavazatát Pataky Károly, Királyhelmec jelenlegi polgármestere, Kassa megye alelnöke. A mostani önkormányzati választáson a Bodrogköz központjában a város első emberének nem akadt kihívója. Ilyesmire Királyhemecen a rendszerváltás óta még nem volt példa. (leczo)

helyhatósági választások

2018. november 10. 13:05

Változó a szavazókedv a Mátyusföldön

13:03 - Szepsiben egyforma mértékben szavaznak idősek és fiatalok

Szepsiben az ötös számú szavazókörben nagyjából egyforma mértékben járulnak idősebb és fiatalabb választók az urnához a szombati önkormányzati választások keretében. Erről Lýdia Baščúrová, a szavazókör választási bizottságának elnöknője számolt be.

Hozzátette: a választások problémamentesen zajlanak, sokan jöttek el szavazni, de még nagyobb „rohamra” számítanak a délutáni órákban, amikor sokan hazaérnek a munkából, vagy indulnak az éjszakai műszakra. Elmondása szerint nyilvántartásba vettek már első választókat is.

„Azért jöttünk el szavazni, hogy javítsunk a város helyzetén. Átgondoltuk, kit fogunk választani, kit tartunk a legalkalmasabbnak arra, hogy értünk dolgozzon” - mondta el az egyik választó, Anna Šiváková, aki a férjével együtt járult az urnához. „A férjemmel már elég régóta együtt vagyunk, már azonos a véleményünk” – tette hozzá.

Szepsi városában hatan jelöltették magukat polgármesternek. Eredetileg 47 képviselőjelölt indult, egy jelöltet azonban az egyik párt visszaléptetett. A választók öt szavazókörzetben 13 képviselőt választanak.Szepsinek mintegy 10 440 lakosa van, ebből 7975 fő választásra jogosult. (TASR)

13:00 - Dunaszerdahely: Horváth Zoltán szavazata majdnem érvénytelen lett

ds

Ahogyan előre jelezte, pontban tizenkét órakor jelent meg a Vámbéry Ármin iskola épületében Horváth Zoltán, hogy eleget tegyen állampolgári kötelességének. Ebben a körzetben 980 szavazásra jogosult személy van nyilvántartásban, ebből, alig az egyharmad élt eddig szavazati jogával tudtuk meg a választási bizottság tagjaitól. Horváth Zoltán kisfia már az urnába készült bedobni a szavazólapot, amikor édesapja az utolsó pillanatban kikapta a kezéből. Csak a névsorban feltüntetett személy dobhatja az urnába a szavazatát. Máskülönben érvénytelenítik a szavazatot.(sk)

Peter Pellegrini

2018. november 10. 12:30

Pellegrini is szavazott már, reméli, nem fog csökkenni a részvétel

12:00 - A rendőrséghez 8 választási korrupcióról szóló bejelentés érkezett eddig

A rendőrséghez eddig nyolc választási korrupcióról szóló bejelentés érkezett. Négy ügyben már eljárás indult. Erről Eduard Bárány, az Állami Választási Bizottság elnöke tájékoztatott.

Elomondása szerint az Állami Választási Bizottság először a kisebb választási bizottságoktól érkező, illetve az aktuális történésekkel összefüggő bejelentésekkel foglalkozik, amíg lehetőség van ezek szabályozására. A kampányfinanszírozással kapcsolatos bejelentésekkel a bizottság a későbbi ülések valamelyikén foglalkozik majd. (TASR)

helyhatósági választások

2018. november 10. 11:40

A Luník IX-en egy kóbor macska is felügyeli a szavazást

11:35 - Nem közömbös a lakosság helyhatósági választás iránt Rimaszombatban és a Rimaszombati járásban sem.

Mindenhol megnyíltak választóhelyiségek és néhány választókörzetben a korábbihoz képest máris nagyobb arányú volt a részvétel. 2014-ben alig a lakosság 37 százaléka ment el voksolni. Sajátságos kivétel Dobfenek község, ahol sem a polgármesteri poszt sem a képviselő testületi tagság iránt nem volt érdeklődés, így ebben a községben a választás most elmarad. Információink szerint szombat délig akadálytalan és problémamentes volt eddig a voksolás mindenhol. Rimaszombatban éles kampány folyt az utolsó napokban is, a választások hetek óta foglalkoztatják a polgárokat. A „Húzz haza választani” mozgalomba Besztercebánya Megye több településén is bekapcsolódtak az emberek, az aktivisták főleg a fiatal szavazókat próbálnák meg mozgósítani és hazahívni ezen a napon, hogy leadják a voksukat. (szasz)

11:18 - 7 óra 1 perckor adta le az első szavazó a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán alapiskolában a szavazatát.

Itt van a 6, 8, 9 választási körzet. Az egyes választási bizottságok elmondása szerint folyamatosan jönnek a választók reggel óta, nincsen üresjárat. Tíz óra körül Hájos Zoltán és A.Szabó László is eleget tettek állampolgári kötelezettségüknek és leadták voksaikat.

h

a

Általában ez az egyik legjobban teljesítő választási körzet Dunaszerdahelyen, az átlagos részvétel 30-35 százalékos volt az elmúlt választásokon, ami helyi viszonylatban jó eredmény. Minden választási helység közelében rendőrök járőröznek. Amint azt a járási választási bizottságtól megtudtuk, eddig mindenhol gond nélkül zajlik a választás, semmiféle incidens nem történt. (sk)

10: 54 - Andrej Kiska a feleségével együtt szavazott Poprádon

kiska

helyhatósági választások dunaszerdahely

2018. november 10. 10:43

GALÉRIA: Így zajlik a választás Dunaszerdahelyen

10:37 - Méhészudvarnok minden jelöltje magyar nemzetiségű

A Kassa-vidéki járásbeli Méhészudvarnokon 399 választópolgár vehet részt a szombati önkormányzati választásokon. Az összes jelölt magyar nemzetiségű. Valéria Spišáková, a választási bizottság elnöke a TASR hírügynökségnek elmondta: magasabb részvétel az esti órákban várható.

„Szádudvarnokon 352, Méhészben 38 választópolgár van” – tette hozzá Spišáková. Választójoggal rendelkezik az a kilenc hajléktalan is, akiket nyilván tartanak a községben.

Önkormányzati képviselőnek kilenc személy jelöltette magát, a lakosok közülük ötöt választanak. A polgármesteri székért csak egy jelölt indul.

A választási bizottság elnöke emlékeztetett, hogy korábban Szádudvarnok, Méhész és Szádelő egy község volt, 1990-ben azonban Szádelő kivált. „Ez két falu, de tulajdonképpen egy. A lakosok többsége magyar nemzetiségű, vagy magyarul beszélnek egymással” – magyarázta Spišáková. A szavazóhelyiséget eddig kevesen látogatták meg, délután és az esti órákban várható magasabb részvétel. „Mivel szombat van, az emberek tovább akarnak aludni” – tette hozzá.

Jozef Mandžár már reggel leadta a szavazatát. Elmondása szerint rendszeresen részt vesz a választásokon. „A község jelöltjeiről, a mi jelöltjeinkről van szó, lehet választani. Ez nem olyan, mint a parlamenti választások. Többnyire ismerjük őket, mivel egy faluból vagyunk. Ez pedig előny. Az ember tudhatja, ki a megbízható és ki nem az” – fejtegette a választó.

A szavazóhelyiség 22 óráig tart nyitva.

önkormányzati választások

2018. november 10. 10:26

Gúgon már véget ért a szavazás

10:24 - A Komáromi járás valamennyi településén rendben zajlik a szavazás.

A járás 38 községéből 17-ben – Bátorkeszi, Bogya, Bogyarét, Búcs, Csicsó, Füss, Hetény, Ifjúságfalva, Kolozsnéma, Marcelháza, Martos, Nagykeszi, Szilas, Tany Vágfüzes, Zsemlékes (Lipové) és Újpuszta (Mudroňovo) – mindössze egy induló van a polgármesteri posztért, itt tehát nem érheti meglepetés a választókat. Elég egyetlen érvényes szavazat a jelölt megválasztásához.

Néhány községben tét nélküli a képviselői választás is, mivel csak annyi a jelölt, ahány kiadó hely van. Ilyen település Füss, Kolozsnéma, Martos és Tany. (vkm)

 

9:14 - Kassa első embere az elsők között voksolt

nr

Martin Petruško (Smer, SNS), Kassa főpolgármestere az első szavazók között, nyolc óra után néhány perccel adta le szavazatát a Považská utcai szavazóhelyiségben. A voksolás után arra hívta fel a lakosok figylemét, hogy aki teheti, az járuljon az urnák elé, mert a választás nemcsak a kassaiak, hanem mindenki jövőjéről szól. (Németi Róbert felvétele)

 

 

2018. november 2. 12:34

Önkormányzati választások: erre kell odafigyelni

8: 00

Csaknem háromezer településen nyíltak meg reggel 7 órakor a szavazóhelyiségek, a választók 22 óráig szavazhatnak. A választások napján kampánycsend van érvényben, melynek megsértéséért büntetés fenyeget.

Több mint 4,4 millió lakos rendelkezik választójoggal, a nagykorú szlovák állampolgárok mellett külföldiek is. Több mint 55 000 első választó járulhat az urnákhoz szombaton. Szavazni csak az állandó lakhelyünkön lehet. A szavazóhelyiségben a szlovák állampolgároknak érvényes személyi igazolvánnyal, a külföldi állampolgároknak a tartózkodási engedély felmutatásával kell igazolniuk a személyazonosságukat.

A választópolgárnak, aki a választások napján komoly, főként egészségügyi okokból nem tud a szavazóhelyiségbe eljutni, joga van a községtől mozgóurnával történő szavazást kérni, de kizárólag annak a választókörzetnek az illetékességi területén, amely számára a választókörzeti választási bizottságot létrehozták. 
 

A választópolgárnak, aki egyedül nem képes kitölteni a szavazólapot egészségkárosodás miatt, vagy mert nem tud olvasni vagy írni, és jelenti ezt a tényt a szavazóköri választási bizottságnak a szavazás előtt, joga van a szavazófülkébe magával vinni egy másik alkalmas személyt, hogy az utasításainak megfelelően kitöltse és a borítékba helyezze a szavazólapot. A szavazóköri választási bizottság tagja nem tölthet ki ilyen módon szavazólapot.

Királyhelmec

2018. november 9. 22:36

Királyhelmecen két körzetben most máshol fognak szavazni

A szavazást a szavazó a jelölt neve előtt feltüntetett szám bekarikázásával végzi el. Az önkormányzati képviselőjelöltek választásakor figyelni kell, hogy az adott szavazókörzetben legfeljebb hány képviselőjelöltre adhatjuk le a voksunkat. Ez a szám fel van tüntetve a szavazólapon. A polgármesterjelöltek közül a választó csak egy nevet karikázhat be.

A szavazópolgár köteles a fel nem használt, vagy helytelenül kitöltött szavazólapokat az ezek elhelyezésére kijelölt urnába helyezni, egyébként szabálysértést követ el, amelyért 33 euró büntetést szabnak ki rá.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatos kérdéseiket a választók a Belügyminisztérium által üzemeltetett információs vonalon tehetik fel 7 és 22 óra között, a következő telefonszámok valamelyikén: 02/5094 2317,  02/5094 2312. A minisztérium munkatársai a választók jogaival és kötelességeivel, illetve a választásokat érintő szervezési kérdésekkel kapcsolatban nyújtanak információkat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.