Közélet
Ivan Štefunko, a Progresszív Szlovákia első elnöke - SITA/AP-felvétel

Csak a Smertől zárkózik el a Progresszív Szlovákia

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. január 22. 17:08

Zsolna | Nem hozott meglepetést a Progresszív Szlovákia mozgalom alakuló ülése, a párt elnökének az elvárások szerint Ivan Štefunko vállalkozót választották a küldöttek. A mozgalom abban bízik, hogy a következő parlamenti választásokon 15 százalék körüli eredményt sikerül elérnie.

Valószínűleg csalódott maradt az, aki abban bízott, hogy a Progresszív Szlovákia alakuló ülésén új arcok is megjelennek. A párt alelnökeivé azokat választották, akik a mozgalom megalapításában is részt vettek.

Nincs meglepetés

A legszűkebb vezetésben három nő kapott helyett, alelnöknek választották Zuzana Čaputová jogászt, Irena Bihariová polgári aktivistát és Zora Jaurová producert. Két férfi egészíti ki őket az alelnöki posztokon, mégpedig a Websupport alkalmazás alapítója, Michal Truban, és Michal Šimečka politológus. A párt elnökségének egyetlen parlamenti képviselő a tagja, mégpedig Martin Poliačik, aki tavaly lépett ki az SaS-ből. Hozzá hasonlóan elnökségi tag lett Milan Dubéci biztonságpolitikai elemző is, aki az előző parlamenti választásokon a Híd színeiben indult, ám nem jutott be a parlamentbe.

A Smerrel nem

Bár többen új baloldali pártnak bélyegzik a Progresszív Szlovákiát, Štefunko ezzel nem ért egyet. „Centralista és liberális mozgalom vagyunk, ugyanis a hagyományos jobb- és baloldali besorolás már régen nem érvényes” – állítja a mozgalom elnöke. Az alakuló ülésen csupán a Smerrel való együttműködéstől határolódott el egyértelműen. „Az ország jelenlegi állapotáért a Smer felelős, hiszen tíz éve van hatalmon. Ráadásul, ki erős most a Smeren belül? Olyan politikusok, akik nem tudják megmagyarázni problémáikat. Nem akarom és nem leszek a Smerrel egy kormányban, a Smer helyére akarok lépni” – fűzte hozzá Štefunko.

Nem lesz egyesülés

Az alakuló ülésre egyetlen politikai párt képviselőjét sem hívták meg. Ne jelent meg Zsolnán Miroslav Beblavý sem, aki szintén pártalapításba kezdett, holott korábban felmerült, mozgalma egyesülhetne a Progresszív Szlovákiával. Ez már egyre kevésbé valószínű. „Jelenleg meggyőződésem, hogy bármilyen egyesülés nélkül bejutunk a parlamentbe. Ilyesmi tehát nincs napirenden, ám rendkívül barátságos kapcsolatokat ápolunk” – mondta Štefunko a Miloslav Beblavý mozgalmával való egyesülést firtató kérdésekre.

S míg a hazai politikai pártok képviselői hiányoztak az alakuló ülésen, külföldi vendégekből volt elég. A vendégek közt voltak például a magyarországi Momentum, az osztrák Neos vagy a lengyel Nowoczesna mozgalmak képviselői, és ott volt a cseh parlament legfiatalabb tagja, Dominik Feri, a TOP 09 párt képviselője. (dem, TASR)

Önnek ajánljuk