A KDH került Fico célkeresztjébe

Fico

Elképzelhető, hogy Robert Fico miniszterelnök fogást talált az ellenzéken – a kereszténydemokrata KDH pártját igyekszik bevonni a koalíció munkájába, hogy néhány témában alkotmányos többséget alakítson ki. Hosszú távon a kereszténydemokrata szavazókat szeretné megszerezni.

Fico tegnap konkrét ajánlatot intézett a KDH felé: a terhességmegszakításról és a homoszexuális pártokra vonatkozó örökbefogadás megtiltásáról tárgyalna a kereszténydemokratákkal. Ugyan a párt hagyományos témáiról van szó, de a Ficóval való egyezkedés elmélyítheti a KDH belső problémáit, amely nem tudja eldönteni, miként viszonyuljon a kormány kezdeményezéseihez.

Ellenzéki dilemmák

A KDH a 2023 őszén tartott idő előtti választáson hét év után jutott vissza a parlamentbe. A kereszténydemokraták problémái néhány ponton hasonlítottak a szintén törvényhozáson kívülre rekedt magyar érdekképviseletére. A párt választói elszivárogtak és más kereszténydemokrata kispártokkal versenyeztek a szavazóikért, vezetőt váltottak, csak régiós szinten maradtak erősek, valamint kétszer is kevéssel az öt százalékos küszöb alatt végeztek. A kereszténydemokrata aktivistának csak erős túlzással nevezhető Alojz Hlina elnökségét követően végül Milan Majerskýnak sikerült bevezetnie a pártot a parlamentbe.

A KDH a bejutást követően azonban csak még több dilemmával szembesült. A párt határozottan elutasította a koalíciókötést Robert Ficóval és kizárta magát a koalíciós tárgyalásokból. Ezzel viszont a liberális PS-hez és SaS-hoz került közel, miközben több hangsúlyos témában, mint az abortusz, az egyház és az állam szétválasztása, vagy a homoszexuálisok jogai kapcsán ellentétes nézeteket vall a liberálisabb partnereihez képest. Akad konzervatív konkurenciája is: a keményvonalasabb Keresztény Unió képviselői Igor Matovič-csal koalícióban kerültek a parlamentbe. A megosztottság érzékelhető az Európai Parlamentben is: a KDH határozottan fellépett az új szlovák kormány lépései ellen, de az elítélő nyilatkozatok kapcsán hangsúlyozta a nemzeti szuverenitás fontosságát.

Elnökválasztási probléma

A KDH képviselői úgy érzik, hogy a párt a legnagyobb hibát az elnökválasztáson vétette. A kereszténydemokraták hosszas tétovázás után nem állítottak saját jelöltet, helyette a többi ellenzéki párttal együtt beálltak a liberálisnak tartott Ivan Korčok mögé. A volt külügyminiszter a kampányban a magyarokhoz hasonlóan a kereszténydemokratáknak is csak szimbolikus, néha ellentmondásos gesztusokat tett – például lefényképezkedett Anna Polcková evangélikus lelkipásztorral, aki a melegjogok hangos támogatójaként ismert (de például ellenzi Rázga Pál 48-as mártír lelkipásztor emléktáblájának az elhelyezését a templommal szomszédos épület falán annak magyar nacionalizmusára hivatkozva). A Slovensko mozgalomnak köszönhetően a választáson Korčokkal szemben egy keresztény-konzervatív jelölt is elindult Patrik Dubovský történész és emberi jogi aktivista személyében, aki mindössze a szavazatok 0,71 százalékát kapta meg.

Az első körben úgy tűnt, hogy a KDH kiállása Korčok mellett nem okoz károkat a pártnak. A kereszténydemokraták képviselői, köztük Martina Holečková frakcióvezető megjelentek a stáb eredményváróján és a KDH-hoz kötődő járásokban az ellenzéki elnökjelölt az első körben jól szerepelt. Pellegrini azonban a második körben olyan konzervatív bástyákban is fordított, mint Árva megye vagy Északkelet-Szlovákia. A második körre piszkossá váló kampány érintette a pártot: postaládákban terjesztették a KDH alapítóinak levelét, amelyben Ján Čarnogurský volt miniszterelnök és több társa nyilvánosan is elhatárolódott a párt vezetésének döntésétől, helyette Pellegrinit támogatták. 

Egy párt kicsontozása 

Robert Fico miniszterelnök érzékelte a párt választóinak soraiban kelt bizonytalanságot, április elején pedig már egy kereszténydemokrata körökben nagy vihart kavaró facebookos videóban a párt „kicsontozásáról” beszélt, egyben kijelentette, ez nem is lesz túlságosan megeröltető feladat. A KDH érezhetően bizonytalanul viszonyul a kormány kezdeményezéseihez és kibeszél a koalícióból.

Az egyik töréspontot a júniusi EP-választás jelentheti, a KDH-nak két mandátumot kell megvédenie. A kereszténydemokraták a héten egy közleményben bejelentették, levelet küldenek Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz az uniós alapok Szlovákiának való zavartalan folyósítása érdekében. A lépés teljesen ellentétes a liberális PS stratégiájával. A legnagyobb ellenzéki párt ugyanis folyamatosan arra hivatkozik, hogy a Fico-kormány demokráciaellenes lépései elzárhatják a brüsszeli pénzcsapokat, például a helyreállítási tervből származó forrásokat.

Fico a parlament ma kezdődő ülésén az abortuszok szigorítása és a homoszexuális párokra örökbefogadásának megtiltása kapcsán indítana párbeszédet a KDH-val. A kereszténydemokratásk támogatása esetén bármiféle szigorítás mögött alkotmányos többség állna. A KDH még nem válaszolt a kínálatra, de a párt tegnap az ellenzékből kiszavazva a 13. havi nyugdíj emelését is jóváhagyta. A párt az elmúlt hónapokban komolyan elgondolkodott a választási rendszer reformjának támogatásán is – amit szintén a kormány kezdeményezett. Elképzelhető, hogy a liberálisoktól elütő önálló arculat megőrzése miatt a jövőben sokkal gyakoribbá válik, hogy a KDH a kormánnyal együtt szavaz, de így vagy úgy a lépés elriaszthatja a kereszténydemokrata választók egy részét. Akik Ficónál, Matovičnál, vagy akár egy új ellenzéki pártnál is kiköthetnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?