Boszniáig érő SIS-botrány

Juraj Šeliga
Pozsony |

Juraj Šeliga (Demokraták), a parlament titkosszolgálatot felügyelő bizottságának tagja kijelentette, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) hamis információkat küldött a bosnyák hatóságoknak a Végkifejlet-ügy szereplőivel kapcsolatban.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) Végkifejlet (Rozuzlenie) fedőnevű akciójával kapcsolatban a szálak egészen Bosznia-Hercegovináig érnek. A feltételezett bűnszervezet – amelynek feladata a NAKA nyomozóinak lejáratása lehetett – egyik tagja, Ján Kaľavský ugyanis elmenekült az igazságszolgáltatás elől, és a bosnyák hatóságoknál kérvényezte a menedékjogi státusz megszerzését. Bár a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) idén júliusban 7 évnyi szabadságvesztésre ítélte a NAKA egykori nyomozóját, a bosnyák fél egyelőre nem adta ki a férfit Szlovákiának.

Abban, hogy Kaľavský még mindig Bosznia-Hercegovinában van, a sajtó értesülései szerint nagy szerepe lehetett az SIS-nek, amely a bosnyák titkosszolgálatnak küldött jelentésében állítólag áldozati szerepben tüntette fel a férfit, aki ellen a NAKA bosszúhadjáratot folytat, illetve azt állították, hogy az egész ügy mögött politikai szálak húzódnak. Az SIS két korábbi igazgatója, Vladimír Pčolinský és Michal Aláč (utóbbit alig egy hete függesztette fel az Ódor-kabinet) ellen szintén eljárás zajlik a Végkifejlet-ügyben, a gyanú szerint ők is részese lehettek az említett bűnszervezetnek.

Ezzel kapcsolatban hétfőn össze is ült a parlament titkosszolgálatot felügyelő bizottsága. Az ülés ugyan a nyilvánosság jelenléte nélkül zajlott, hiszen titkosított információk hangzottak el, de Juraj Šeliga annyit elárult, hogy Tomáš Rulíšek, az SIS igazgatóhelyettese megmutatta a bosnyák titkosszolgálatnak küldött jelentést.

„Olyan megfogalmazások szerepeltek benne Kaľavskýval kapcsolatban, amelyek nem voltak igazak”

– mondta a Demokraták képviselője. Hozzátette, a jelentést eljuttatták a három legfőbb közjogi méltóságnak és a nyomozóknak is, de ennél több információt nem oszthat meg. Rulíšekről pedig annyit mondott, a bizottsági ülésen ugyan korrekt módon válaszolt a képviselők összes kérdésére, ennek ellenére ha az ő kezében lenne a döntés, nem nevezné ki az SIS élére.

A Demokraták később felszólították az államfőt és a miniszterelnököt, hogy hozzák nyilvánosságra a titkosított jelentést, hogy a közvélemény is értesülhessen az SIS-ben zajló piszkos praktikákról. Čaputová és Ódor egyelőre nem reagált a felszólításra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?