Közélet

Biztonsági kérdésekről is tárgyalt a szlovák és a lengyel külügyminiszter

Pozsony | A gazdasági együttműködés elmélyítésének, az energetikai és közlekedési infrastruktúra fejlesztésének lehetőségei, a biztonsági kérdések, illetve a régión belüli együttműködés voltak a fő témák Miroslav Lajčák szlovák és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter hétfőn Pozsonyban tartott találkozóján.
author
MTI

2016. február 22. 17:39

A megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón Miroslav Lajčák a megbeszélés témáit ismertetve elmondta: lengyel partnerével megegyeztek abban, hogy rendkívül fontosnak tartják a két országot összekötő közlekedési és energetikai infrastruktúra fejlesztését. Előbbi kapcsán a főleg teherforgalom céljaira szolgáló határátkelők számának növelése, utóbbival összefüggésben pedig a két ország gázvezetékeinek összekapcsolását célzó tervek mielőbbi megvalósítása mellett álltak ki.

Az energetika kérdéskörében napirendre került témák közül Miroslav Lajčák említést tett a Nord Stream 2 gázvezetékről is, amelyet - mint mondta - országaik számára mindketten gazdaságilag előnytelennek és politikailag károsnak minősítettek.

Witold Waszczykowski a régión belüli védelmi együttműködés kérdését emelte ki. Annak a véleményének adott hangot, miszerint az Ukrajnában zajló konfliktus veszélyezteti a NATO keleti szárnyát, és ezért Varsó támogatja, hogy a régióban csapatokat állomásoztasson, védelmi rendszereket működtessen az atlanti szövetség. "Úgy gondoljuk, hogy ezzel növelhetjük a biztonságot" - mondta Waszczykowski.

"Szlovákia nem tart igényt arra, hogy területén katonai támaszpontokat hozzon létre a NATO" - mondta a téma kapcsán Miroslav Lajčák. Kifejtette: Pozsony szerint nincs olyan szintű fenyegetettség, amely indokolná, hogy ezt kérje, ugyanakkor megérti azokat a szövetségeseiket, akik igénylik ezeknek a támaszpontoknak a létrehozását. Hozzátette: a NATO keleti szárnyának megerősítését fontosnak tartja, mert azzal meg lehet mutatni, hogy a szövetség összes tagja egy szinten van.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.