Bizonytalan helyzetben az SAV alkalmazottai

Szlovák Tudományos Akadémia
Pozsony |

Bár a Focus ügynökség tegnap közzétett felmérése szerint a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) az az intézmény, amely az emberek legnagyobb bizalmát élvezi, az alkalmazottak az akadémiában uralkodó siralmas helyzetre panaszkodnak.

 

Kilátástalan helyzet

Andrej Rusnák, az SAV szakszervezeti tanácsának elnöke szerint a problémát az intézet kutatói a közintézménnyé való átalakulása okozza. Elmondta, a dolgozóknak azt ígérték, meg sem érzik az intézmény átalakulását, az alkalmazottak viszont megérezték, és most kérdéseket tesznek fel. „Egyre nagyobb a bizonytalanság, az alkalmazottak azt sem tudják, kivel állnak munkajogi kapcsolatban, milyen módon biztosítják fizetéseiket, a járulékok fizetését. Jogi vákuumban vagyunk” – mondta el Rusnák, hozzátéve: az SAV egyes intézményei jelenleg nem rendelkeznek minden jogkörrel, ami nehezíti a munkaszerződések létrehozását vagy a szolgálati utakkal való elszámolást.

Fenyegető felmondások

Rusnák kiemelte, hogy több mint 3400 alkalmazott dolgozik az SAV 47 intézetében. Elmondása szerint a szakszervezetek már tárgyaltak Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszterrel. „Négy találkozón vettünk részt. Biztosítottak minket, hogy ha minden törvényi feltételt teljesítünk, az átalakulás folytatódik” – fejtette ki Rusnák.

Arról, hogy a kialakult helyzet miatt benyújtanak-e az SAV alkalmazottai felmondásokat, a szakszervezeti vezető nem akart beszélni, csak annyit mondott, nagy veszteség lenne a tudománynak, ha emiatt az állapot miatt mondanának fel a dolgozók. „A tudományban szeretnénk dolgozni, be akarjuk fejezni a ránk váró kihívásokat. Követjük az etikai kódexet, ezért kényszerülünk még ilyen feltételekkel is dolgozni” – jegyezte meg Rusnák.

 

Megbízunk az SAV-ben

A Focus az utóbbi napokban mérte fel, mely intézményekben bíznak a leginkább az emberek. A legtöbben, a válaszadók 71%-a válaszolta, hogy teljesen, vagy inkább az SAV-ben bízik. A második helyen a szlovák felsőoktatási intézmények (70,6%), a harmadik helyen pedig a helyi önkormányzatok szerepeltek (65,2%).

Kiderült továbbá, hogy a közszolgálati televíziót és rádiót (RTVS) a megkérdezettek 63,7%-a tartja megbízhatónak, a hadsereget 63,2 százalék, az elnököt 51,4 százalék, a szakszervezeteket 49,9%, a rendőrséget 48,7%, az állami hivatalokat 47,2 százalék, a magánmédiákat 42,6%, a nem kormányzati szerveket 41,1%. A kormányban a megkérdezettek csupán 34,2%, a parlamentben 31,5%-a, a bíróságban és a jogrendszerben pedig 30,9%-a bízik. Ami a skála másik oldalát illeti, a legtöbb válaszadó egyáltalán vagy inkább nem bízik a bíróságokban és a jogrendszerben (66,9 %). A bizalmatlanság tekintetében a második helyen a parlament (66%), a harmadikon pedig a kormány áll (63,6%). (TASR, ma)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?