Betilthatják a tyúkok ketrecekben tartását

TASR-felvétel
Pozsony |

Embertelen körülmények között zajlik nálunk a tyúktartás, miközben a tojás ára nem a tartás módján múlik.

A parlament elé terjesztették a tyúkok ketrecben való tartásának tilalmáról szóló törvényt. Tomás Šudík parlamenti képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatón két okot jelölt meg a tilalom előterjesztésének okául. Egyrészt Szlovákiában a tyúkok embertelen körülmények között élik le az életüket, nagyjából egy A4-es papírnyi élettérrel rendelkeznek, amelyen ki kell elégíteniük az összes biológiai szükségletüket. Emellett a másik ok az, hogy az üzletláncok jelentős része kijelentette, 2025-től csak szabadtartású tyúkok által tojt tojásokat fog forgalmazni, Szlovákiában azonban a teljes tojásállomány 75%-a ketrecben tartott tyúkoktól származik.

Šudík szerint az állam felelőssége, hogy a törvénymódosítási javaslat minél hamarabb átmenjen, mivel a késlekedés évente növeli az adófizetők költségeit. Míg 2020-ban 50 millió euróba került volna a gazdaság szabadtartásra való átalakítása, 2023-ban már 75 millió eurós összeg körül mozognának a költségek. Ez azt jelenti, hogy minden adófizetőnek 5 eurója veszik el már a mostani késlekedés miatt is.

A legbiztonságosabb és legjobb minőségű élelmiszerekkel rendelkező országok, mint Luxemburg, Svédország, Németország, Ausztria vagy akár Csehország már mind átálltak, vagy fokozatosan átállnak a szabad tyúktartásra.

Martin Smrek, a Humánus Lépés nevű szervezet elnöke szerint „morális kötelességünk ezt a típusú embertelen barbaritást megállítani”. A ketrecekben tartott tyúkok gyakran elpusztulnak, különböző fertőző betegségeknek esnek áldozatul, vagy akár biológiai hiányaik miatt egymásnak is eshetnek így a fajon belüli kannibalizmus is gyakori. „Európában a ketrecek ideje lejárt” – mondta Smrek. Ma már az európai országok több mint 55%-a felhagyott a ketreces tyúktartással, minden ötödik tyúk szabad kifutóval rendelkezik.

Fontos szempont az is, hogy a tojás ára nincs feltétlenül összefüggésben a tyúktartás fajtájával. Ausztriában ugyanannyiba kerül a hagyományos háztáji tartásban keltett tojás, mint nálunk a ketreces tartásból származó. „Ez annak köszönhető, hogy van az embereknek egy szűk rétege, akik a tojásárak felveréséből profitálnak” – tette hozzá Smrek.

Az, hogy a tyúkok szenvednek-e a nagyüzemi ketrecekben, nem etikai kérdés, hanem tudományos – és a tudomány bizonyította, hogy szenvednek

– mondta Kristína Devínska a Szabadságot az Állatoknak szervezet koordinátora.

A csütörtöki parlamenti ülésen Šudík koalíciós partnerei, a Sme rodina és az SaS sem támogatta a törvénymódosítási javaslatot, mivel hiányolták a gazdasági tervet, ami lehetővé tenné az átállás gazdasági fedezetét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?