Közélet

Belekötöttek a koalíciós pártok a tervezett új kétnyelvű táblákba

Nem lesz olyan egyszerű menet a kétnyelvű közúti táblák ügye, mint ahogy a Híd szerette volna. A Smer és az SNS egyes politikusai politikai síkra terelték az ügyet, mondván, szerintük nem szerencsés az ötlet, sőt, feszültséget kelt.
Finta Márk

2018. február 20. 12:09

- Somogyi Tibor felvétele

Bukovszky László (Híd) kisebbségügyi kormánybiztos nemrég jelentette be, hogy február 1-jével módosult a közúti közlekedésről szóló törvény belügyminisztériumi végrehajtó rendelete, így elhárultak az akadályok a kétnyelvű közlekedési táblák kihelyezése elől. A kormánybiztos elmondása szerint arról tárgyalnak, hogyan tudják ezt minél szélesebb körben, minél több közúti tábla esetében alkalmazni. A Smer és az SNS viszont nem lelkesedik az ötletért. Anton Hrnko, az SNS első alelnöke – aki nem először köt bele a Híd elképzeléseibe – azt mondta, meglepte a kétnyelvűsítési kezdeményezés, mert erről nem volt szó a koalícióban. „Ez túlmegy a koalíciós szerződés keretein, megegyeztünk, hogy kisebbségi kérdésekben marad a status quo” – jegyezte meg.

Ján Podmanický, a Smer egyik legkonzervatívabb képviselője ennél jóval élesebben fogalmazott. Szerinte a magyar–szlovák kapcsolatok hosszú távon jól alakulnak, ám az ilyen „szerencsétlen, egyoldalú lépések sajnos azt hozhatják, hogy ismét nő a feszültség”. Véleménye szerint egyáltalán nincs szükség a táblák kétnyelvűsítésére, mert a magyar kisebbséghez tartozók egyáltalán nem jelezték, hogy nem értenék a közlekedési táblák szövegét, vagy nem látnák elég jól az eddigi magyar nyelvű helységnévtáblákat. Hozzátette, szomorúnak tartja, hogy Bukovszky László „nem olyan projekteket készít elő, melyek javítanák a szlovákok és a magyarok közti együttélést Dél-Szlovákiában, és olyan kezdeményezésekkel jön, melyekkel épp ennek ellenkezőjét érhetik el”.

tábla

Ezek a nyilatkozatok annak fényében nagyon furcsák, hogy a Híd régóta azt kommunikálja: a korábban magyarellenes kirohanásairól ismert SNS és a Smer megváltozott, nyitottabb a kisebbségek irányába. A két párttól megkérdeztük, azonosulnak-e politikusaik kijelentéseivel, és ha igen, pontosan mit kifogásolnak a kétnyelvű táblákon, mi a véleményük a vizuális kétnyelvűségről, és mit gondolnak a kisebbségek jogainak bővítési lehetőségeiről, ám lapzártáig nem kaptunk választ a sajtóosztályoktól.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke az Új Szónak azt mondta, Hrnko és Podmanický reagálását elhamarkodottnak tartja, és már tárgyalnak a koalíciós partnerekkel a táblákról. „Nem hiszem, hogy ez komolyabb feszültséget váltana ki a koalícióban” – mondta.

2018. február 15. 14:46

A Híd szerint jöhetnek a kétnyelvű közlekedési táblák

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke szerint nem lesz komolyabb feszültség a koalícióban amiatt, hogy elhárult az adminisztratív akadály a kétnyelvű közlekedési táblák elől. A kétnyelvűség lehetősége azonban szerinte sem válik belátható időn belül kötelességgé.

Tévedett Ján Podmanický, a Smer képviselője, mikor a közlekedési táblák kétnyelvűsítése kapcsán azt mondta, a magyar kisebbség tagjai nem jelezték, hogy nem értenék a közlekedési táblák szövegét – hiszen a szlovákiai magyar politika és a civil szféra is régóta küzd a közúti és vasúti kétnyelvűségért. Ezek a törekvések azonban a korábbi években többségükben elakadtak a Smeren, a Ján Slota vezette SNS pedig vulgárisan támadta őket.

2016-ban, az új koalíció kialakulásával a dolgok ugyan részben megváltoztak, és a Hídnak sikerült keresztülvinnie néhány kisebbségi ügyet, például létrejött a Kisebbségi Kulturális Alap, ám a kétnyelvűség továbbra is érzékeny pont. A párt Andrej Danko idejében csak egy kicsit lett engedékenyebb ezen a területen: 2016-ban az Új Szónak Danko arról beszélt, hogy a kisebbségek követeléseinek van határa. „Ez nem jelenti, hogy az államigazgatás egyes területein ne lehessen használni egyéb nyelveket is, de csak egy bizonyos határig. A kétnyelvűség nem mehet az államnyelv rovására” – mondta akkor a kétnyelvűségről.

2018. február 17. 11:36

Kétnyelvű tapogatózás

S bár azóta a Hídnak sikerült elérnie, hogy több vasútállomáson immár két nyelven szerepel a település neve, ezt egy miniszteri rendelettel sikerült megoldania, nem törvénymódosítással. A tartósabb megoldást jelentő törvénymódosítást Érsek Árpád közlekedési miniszter tavaly őszre ígérte, ám azóta nem történt előrelépés. Most a közlekedési táblák ügyében is egy belügyminiszteri rendelet módosítása tette lehetővé a kétnyelvűséget, ám törvénymódosítás, mely kötelezővé tenné ezt a vegyesen lakott területeken, nem várható. „Egyelőre még nem tartunk ott” – mondta Ravasz Ábel, a Híd alelnöke, aki szerint azonban eddig jó volt az együttműködés ezen a téren a koalíciós partnerekkel. Szerinte a Smer és az SNS szkeptikus a kisebbségi törekvések kapcsán, ám a Hídnak „sikerül átütni ezt a szkepszist”. A partnerek számára szerinte éppen azért válnak elfogadhatóvá a kisebbségi jogvédelmi ötletek, mert lehetőségként merülnek fel. Ez a helyzet a közlekedési táblákkal is. „Valóban nem kötelességről van szó. Ám mivel a kérdéskör jelentős része a közlekedési minisztérium hatásköre, Érsek Árpád miniszter befolyásolni tudja a kétnyelvűség megvalósítását” – jegyezte meg. (fm)

Önnek ajánljuk

Hónap végére eldőlhet a magyar koalíció sorsa

SHMÚ: forró és viharos lesz a szerda

Négy jelölt indulhat a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért

Čaputová fogadta az új amerikai nagykövetet

Súlyos balesetet okozott egy begörcsölt láb - két kisgyerek is volt a kocsiban

Minden szem a kajak négyesre szegeződik a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?