Közélet

Beblavý ismét elvenné Andrej Danko titulusát

Pozsony | A Progresívne Slovensko–Spolu koalíció újra beterjeszti a parlament elé a törvényjavaslatot, melynek értelmében az egyetemek megfoszthatnák volt hallgatóikat a jogtalanul szerzett titulusuktól – jelentette ki Miroslav Beblavý (Spolu). Az oktatási minisztérium szerint az ellenzék csak hátráltatja a törvény módosítását.
Nagy Roland

2019. június 29. 11:03

Miroslav Beblavý - TASR-felvétel

Viera Dubačová (Spolu), a javaslat kidolgozásában részt vevő független parlamenti képviselő szerint a tegnapi bizonyítványosztás tökéletes alkalom volt arra, hogy emlékeztessék a közvéleményt Andrej Danko (SNS) házelnök plágiumbotrányára. „A csalással szerzett egyetemi titulusokért eddig a szégyenen kívül nem járt semmiféle büntetés, az államvizsga után a plagiátorok fellélegezhettek, hiszen a képesítésük életük végéig szól. Ezen szeretnénk változtatni” – mondta Dubačová.

A javaslat értelmében az egyetem rektora a plágiumgyanú felmerülése után ellenőrzést kezdeményezhetne, melyet egy héttagú bizottság vizsgálna felül. A bizottság a rektor által kinevezett hat tanárból, illetve egy egyetemi hallgatóból állna. Ha a plágium bizonyíthatóvá válna, a rektor 10 évre visszamenőleg megfoszthatná a csalókat a titulustól.

Danko botránya után az oktatási minisztérium kidolgozott egy, az egyetemi fokozatok visszavonásával kapcsolatos módosítást, amelyről végül nem szavazott a parlament. „Miután az ellenzék meghiúsította a javaslattal kapcsolatos tárgyalásokat, a tervezetet visszavontuk” – közölte lapunkkal az oktatási tárca sajtóosztálya. A Spolu javaslatához nem kívántak érdemben hozzászólni. „Miroslav Beblavý tervezetéről a parlamenti képviselőknek kell dönteniük, az oktatási minisztériumnak nincs elég jogköre ahhoz, hogy beavatkozzon a folyamatba” – olvasható a tárca válaszában.

Beblavý szerint az oktatási minisztérium korábbi javaslata egyáltalán nem oldotta volna meg az egyetemek problémáját. „Martina Lubyová oktatási miniszter kezdetben védte a leghírhedtebb szlovák plagiátort, majd pedig előálltak egy olyan javaslattal, amely egyáltalán nem segített volna az ehhez hasonló esetek megoldásában. Februárban kénytelenek voltak visszavonni a javaslatot, de azt ígérték, hogy átdolgozott változatban újra beterjesztik a parlament elé. Ez nem történt meg, Danko plágiumbotránya elhalkult, a miniszter asszony pedig hallgat” – mondta a Spolu vezetője. Egyelőre nem tudni, hogy a parlamenti képviselők hogyan viszonyulnak majd a javaslathoz, hiszen a részletek még nem ismertek. Branislav Gröhling, az SaS képviselője értékeli Beblavý szándékát, de pártja támogatásáról egyelőre nem tudja biztosítani a Spolu elnökét. „A javaslatot teljes egészében látnunk kell. Elképzelhető, hogy először a szlovák egyetemek képviselővel tárgyalunk majd” – mondta lapunknak az SaS képviselője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Átlagon felüli lehet 
az idei gyümölcstermés

Hónap végére eldőlhet a magyar koalíció sorsa

Négy jelölt indulhat a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért

Čaputová a ´68-as eseményekre emlékezett

Súlyos balesetet okozott egy begörcsölt láb - két kisgyerek is volt a kocsiban

Útmutatót készített a környezetvédelmi tárca a csomagolásmentes boltok számára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?