Közélet

Balog: dönteni kell a romákról

Tusnádfürdő | Meg kell hozni a döntést a cigányság ügyében, mondta a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki a szegregáció gondolatát is felvetette. Az MKP és a Híd szakpolitikusai reagálnak.
Ibos Emese

2017. július 22. 11:14

Balog Zoltán, a magyar kormány emberi erőforrások minisztere a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen a határon túli magyar oktatásról is beszélt az egyik fórumon. A tárcavezető Szlovákiával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy színvonalas magyar iskolákra van szükség azért, hogy a magyar családok a gyerekeket ne írathassák más iskolába azzal az indokkal, hogy azok jobb oktatást nyújtanak. Balog szerint Szlovákiában sokszor azért nem adják magyar iskolába a gyereküket a magyar családok, mert azokba sok cigány gyerek jár. „A magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás – idézte az index.hu Balogot, aki szerint ezt el kell dönteni, és arra programot kell kidolgozni. – A cigányság ügyében meg kell hozni a döntést, és az iskolarendszernél, amit mi építünk Budapestről, azt kell átgondolni, mit értünk magyar iskolán.” Balog szerint dönteni kell arról is, hogy a közös iskola jó-e, vagy esetleg külön iskola kellene a roma gyerekeknek, külön rájuk vonatkozó programmal.

Kiss Beáta, az MKP oktatásért felelős szakpolitikusa lapunknak Balog nyilatkozata kapcsán azt mondta, az oktatásügy terén ezek a témakörök nagyon bonyolult és súlyos kérdések. „Nagyon sok iskolának komoly gondot jelent, hogy az előítéletekkel terhes nem roma szülők azért nem adják az adott iskolába a gyereküket, hogy ne legyenek együtt a számukra nem elfogadott iskolatársakkal. De az éremnek van egy másik oldala is, hiszen nem egy magyar iskola csak azért létezhet, mert roma származású gyerekek járnak oda. Erre a kérdéskörre per pillanat elfogadható, jó megoldás még nem született” – mondta Kiss Beáta. Hozzátette, saját tapasztalatai alapján egy inkluzív iskolában a hátrányos helyzetű gyerekek le tudják dolgozni a lemaradásukat, de arra is van példa, hogy az alapvető törzsanyag helyett a szociális szokások elsajátítását végzik az iskolában. „Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ilyen esetekben nem lenne-e jó, ha az ő igényeikre szabott tanterv születne, nekik segítő eljárások születnének” – mondta Kiss Beáta.

Ravasz Ábel, a Híd romaügyi kormánybiztosa szerint vannak tények, amelyeket tudomásul kell venni. Például, hogy a magyar ajkú romák zöme, úgy Szlovákiában, mint máshol, a magyar közösség részének érzi magát. „Ezt tiszteletben kell tartani. Ez nem Balog miniszter úr vagy valaki más, ez kizárólag az ő saját döntésükön múlik. Az oktatás terén egyértelműen bebizonyosodott, az a legfontosabb, hogy színvonalas oktatást tudjunk nyújtani a roma gyerekeknek. Sajnos a legtöbb esetben a szegregáció egyben azt is jelenti, hogy a roma gyerekeket berakjuk egy színvonalon aluli, elkülönített iskolákba” – magyarázza a kormánybiztos. Azt is hozzátette, hogy vannak régiók, mint például Gömör, ahol a roma és a nem roma gyerekek életkörülményei között nincs nagy eltérés. „Ezek a gyerekek nem piszkosan járnak iskolába, ismerik az alapvető szokásokat, találkoztak már intézményekkel. Ezért én egyértelműen a mellett vagyok, hogy ezeknek a magyar ajkú gyerekeknek is nyújtsunk színvonalas oktatást.” Ravasz szerint kívülről bármibe bele lehet beszélni, de a valódi döntések helyben születnek. „A szlovák kormány jelenlegi stratégiája egy integrációs stratégia, romaügyi kormánybiztosként én is ezt tartom helyesnek” – zárta Ravasz Ábel.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Vladimír Lengvarský
Frissítve

Szerdától a körzeti orvosi rendelőkben is lehet regisztrálni a védőoltásra

r

VIDEÓ: Forgalommal szemben hajtva okozott balesetet, majd meglépett a helyszínről

koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: az elmúlt időszak nem volt egyszerű

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.