Az összes régióban csökkent a munkanélküliség

Krajniak
Pozsony |

Az elmúlt hónapban is folytatódott a munkanélküliségi mutatók javulása: az egy évvel korábbihoz képest 23 ezerrel esett vissza a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában szereplők száma. Az egyes magyarlakta járások között azonban továbbra is látványos különbségek vannak.

Szlovákiában az elmúlt hónapban is folytatódott az állástalanok számának a csökkenése. „Februárban nagyjából 179 ezer állástalan volt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, akik közül 161 ezren lettek volna képesek azonnal munkába állni egy számukra megfelelő állásajánlat esetén. A regisztrált állástalanok száma az egy évvel korábbihoz képest 23 ezerrel, az egy hónappal korábbihoz viszonyítva pedig csaknem 2 ezerrel csökkent” –mondta el Milan Krajniak ügyvezető munkaügyi miniszter a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) legfrisseb, hétfőn közzétett jelentésére hivatkozva.

Tavaszi pezsgés

A munkaügyi tárca az idei évtől egy új mutató alapján határozza meg az állástalanok százalékos arányát: a produktív korban levő lakosság (15 és 64 év közöttiek) számához viszonyítja azon, produktív korban levő állástalanok számát, akik egy kedvező ajánlat esetén képesek lennének azonnal munkába állni. Az így meghatározott munkanélküliségi mutató februárban 4,40 százalékon állt, a januári 4,44, és az egy évvel korábbi 5,03 százalékkal szemben.

„A munkanélküliség februári csökkenése megfelel a hosszú távú szezonális hatásoknak, amelyek szerint a decemberi és januári átmeneti emelkedés után februárban általában ismét javul a helyzet. Ez a kedvező tendencia többnyire a tavaszi hónapokban is folytatódik, mivel általában ekkorra találnak új munkát azok, akiknek a szerződése az előző év végén járt le. De persze a tavaszi idénymunkák is hozzájárulnak a munkanélküliség kedvező alakulásához” – mondta el lapunknak Michal Tomajko, a Szociálpolitikai Intézet (ISP) szakembere.

Regionális különbségek

A munkanélküliség februárban minden régióban csökkent, mind havi, mind éves összehasonlításban. „Utoljára tavaly októberben regisztráltunk ilyen általános csökkenést” – tette hozzá Karol Zimmer, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ vezérigazgatója. A legalacsonyabb, 2,38 százalékos munkanélküliséget februárban is Pozsony megyében mérték, amit Nagyszombat (2,65%), Trencsén (2,74%), Nyitra (2,94%) és Zsolna megye (3,41%) követ. A négy nyugati megyével szemben a három keletiben jóval nagyobb az állástalanok aránya: Kassa megyében ez 6,16, Besztercebánya megyében 6,61, Eperjes megyében pedig 7,30 százalék. Jelentős különbségek vannak azonban a magyarlakta járások között is. Míg a fent említett számítás alapján a Dunaszerdahelyi járásban 3,42, a Galántaiban pedig 2,86 százalékos munkanélküliséget mértek, a Rozsnyói járásban ez 11,71, a Rimaszombatiban pedig 14,69 százalék.

Folytatódhat a javulás

A Szociálpolitikai Intézet szerint az elkövetkező hónapokban a munkanélküliség további csökkenésében bízhatunk. „Figyelembe véve a fent említett okokat, valamint a gazdasági bizalmi index stabil értékeit, rövid távon a munkanélküliség kedvező alakulására számítunk, további enyhe csökkenéssel” – mondta el Tomajko.

Milan Krajniak szerint az általa vezetett munkaügyi tárca is szeretne besegíteni, ezért újabb módosításokat készített elő, amelyek április elején lépnek életbe, és amelyek megkönnyítik a munkába állást a munkanélkülieknek. „Gondoskodtunk róla, hogy a politikai káosz ellenére ne nőjön a munkanélküliség. Több mint 700 ezer munkahelyet védtünk meg a munkapiaci elsősegélycsomaggal, 2021-hez képest több mint 23 ezerrel csökkentettük a tartósan állástalanok számát” – figyelmeztet Krajniak, aki szerint a munkaerőpiac jelenleg szinte minden érdeklődőnek lehetőséget biztosít a munkavállalásra. A sluzbyzamestnanosti.gov.sk portálon hétfőn csaknem 92 ezer szabad állás volt elérhető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!