Közélet

Az EU-ban 16,2%-kal, Szlovákiában 19%-kal kevesebb fizetést kapnak a nők

Brüsszel | Az Európai Bizottság (EK) pénteken felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-s tagországokban a nők átlagban 16,2%-kal rosszabbul keresnek, mint a férfiak, Szlovákiában ez a szám 19% körül mozog. Idén november harmadikára esik az Egyenlő fizetés napja. Az arányok alapján ugyanis ezen a napon kapnak a nők utoljára fizetést a munkájukért, holott az év munkanapjainak 16%-a még hátravan.
TASR

2018. október 26. 14:56

A felvétel illusztráció - Fotó: pixabay

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, Marianne Thyssen foglalkoztatásért felelős bizottsági tag, valamint Věra Jourová nemek közötti egyenlőségért felelős bizottsági tag elmondták, hogy a nők és a férfiak közötti egyenlőség az EU alapvető értékei közé tartozik. Szerintük a helyzet, amelyet az alacsonyabb fizetések eredményeznek, tehát, hogy a nők lényegében két hónappal a naptári év vége előtt már ingyen dolgoznak, nem kifizetődő.

„Az, hogy a nők az EU-ban 16,2%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, nemcsak elvi, hanem gyakorlati okokból is igazságtalan. A nőknek ugyanis nemcsak a karrierjük alatt kell nehézségekkel szembesülniük, hanem később, a nyugdíjba vonulás után is, mivel a férfi és női nyugdíj közötti különbség 36,6%-ra rúg" – áll a nyilatkozatban.

A Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket a problémákat nem lehet egyik pillanatról a másikra megoldani, de fokozatosan eljuthatunk a megoldáshoz, ezért tettek javaslatokat, amelyekkel a munkahelyen és a háztartásokban fellépő gondokat szeretnék megoldani.

2018. október 18. 07:46

Gyerekenként fél évvel korábban vonulhatnának nyugdíjba a nők

A fizetések közötti egyenlőtlenségnek a Bizottság szerint több oka van: a nők gyakrabban dolgoznak részmunkaidőben, illetve alacsonyabb bérezésű területeken, ezen kívül gyakrabban kell a munka helyett a családdal és a gyerekekkel foglalkozniuk. Az egyik megoldás az lenne, ha a munkahelyi és a magánélet között nagyobb egyensúly lenne, ezt szeretné a Bizottság is elérni.

Az Eurostat felmérése szerint (amelyet 2016-os adatok alapján végzett) Szlovákiánál csak Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Csehországban és Észtországban vannak nagyobb különbségek a bérezésben (20-25%). Ezzel ellentétben, Romániában (5,2%), Olaszországban (5,3%) és Luxemburgban (5,5%) a legkisebb a nők és a férfiak fizetése közötti különbség.

A Bizottság a szociális jogok európai pillérének értelmében olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek a dolgozó szülők és nevelők jobb munkalehetőségeit hivatottak támogatni. A munkahelyi és magánélet közötti egyensúly megteremtése érdekében olyan javaslat született, amelynek értelmében a férfiaknak joguk lesz legalább tíz nap szabadságot kivenniük, ha gyermekük születik. A fizetett szülési szabadság szintén egyformán járna a nőknek és a férfiaknak. A változtatás motiválná a férfiakat, hogy tovább maradjanak otthon, és a nőknek sem kellene teljesen feladniuk a karrierjüket. Ez azt eredményezné, hogy megnőne a nők száma a munkapiacon. A tervek szerint még év végéig megegyezés születhet az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Klímasztrájk és tüntetés

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?