Az építkezés egy ideig még egész biztosan drága lesz

építőanyagok
Pozsony |

Az elmúlt években látványosan megugrott az építőanyagok ára, az elkövetkező időszakban azonban már változhat a helyzet – derül ki a CEEC Research elemzőcég szlovák építőiparról szóló legújabb felméréséből. Mire számíthatnak az építkezést tervezők?

Az ágazati elemzők szerint az elkövetkező hónapokban az építőanyagárak eddigi gyors növekedése már visszafogottabb lesz, az építőanyagok árát azonban több tényező is befolyásolja.

Elemzői jóslatok

„Az áremelkedési hullám beindulásakor a félelem és a bizonytalanság uralta a piacot, ami áremelkedéshez vezetett. A legnagyobb drágulást az építőiparban használt acél-, réz- és alumíniumtermékek esetében mérték, látványosan nőtt azonban a cement, a falazó- és szigetelőanyagok, valamint a műanyagok ára is” – mondta el Michal Vacek, a CEEC Research ügyvezető igazgatója a Trend gazdasági hetilapnak. Szerinte a jó hír, hogy a helyzet mára stabilizálódott, és megkezdődött egy enyhe árkorrekció. „A 2022 előtti árszinthez azonban egy jó ideig egész biztosan nem térünk vissza” – figyelmeztet a szakember. Az építőipari vállalatok vezetőinek a többsége egyetért abban, hogy az építőanyagok áremelkedése lelassul, de abban megoszlanak a vélemények, hogy milyen mértékben. A becslések szerint az árkorrekció tíz százaléknál nem lesz nagyobb.

Hasonlóan vélekednek a Szlovákiai Építőipari Vállalkozók Szövetségének (ZSPS) a képviselői is. „Az építőanyagok piacán mára stabilizálódott a helyzet. Az árak azonban továbbra is magasabb szinten maradtak és maradnak is, mint 2020 előtt, többek között a magasabb energiaárak és az infláció miatt” – mondta Pavol Kováčik, a ZSPS elnöke a Trendnek.

Dráguló nyersanyagok

A Trend azt is megvizsgálta, hogy az elmúlt időszakban mely ágazatokban volt a legkritikusabb a helyzet. „Az építőipari ágazatban az első körben a nyersanyagok (pl. az újrahasznosított üveg és kő) drágultak. Ezeket nehezebb is volt beszerezni, ami aztán a többi építőanyag árába is begyűrűzött” – mondta el Marcela Kubů, az ásványi szigetelőanyagokat gyártók szakmai szövetségének (AVMI) az ügyvezető igazgatója. Szerinte a helyzet mára stabilizálódott, azt is hozzátette azonban, hogy fel kell készülnünk a hőszigetelés iránti növekvő keresletre, ami az árakra is hatással lehet.

Nagy a bizonytalanság

Az elmúlt időszak látványos piaci kilengései a falazóanyagok gyártóit is megviselték. Martin Mihál, a Falazóanyag-gyártók Szövetségének (ZVMM) az elnöke szerint az ágazatukban működő vállalatoknak az utóbbi időben a növekvő energia- és nyersanyagár valamint a szállítási költségek növekedése okozta a legnagyobb gondot. „Eközben a megrendelések az elmúlt évben meghaladták a fizikai termelési kapacitásokat. A tényleges értékesítésben a legnagyobb problémát a kiszámíthatatlanság okozta, ami nagyrészt a pánikhangulat és az irreális megrendelések számlájára írható” – teszi hozzá Mihál, aki szerint mindezek ellenére a gyártók rekordmennyiségű falazóanyagot állítottak elő, és nagyrészt eleget tettek a vevők igényeinek.

Magas energiaárak

A cement pótolhatatlan szerepet játszik az építőiparban, az előállítása azonban rendkívül energiaigényes. „Nemcsak a villamos energia árának a szélsőséges ingadozása, hanem a fosszilis tüzelőanyagok és egyéb alapanyagok drágulása is súlyosbította a helyzetünket. Ráadásul figyelembe kell vennünk az egyre növekvő ökológiai követelményeket is, amelyek tovább növelik a kiadásainkat. A termelési költségek növekedése miatt így az ágazatban vállalkozók kénytelenek voltak növelni az áraikat” – mondta el Rudolf Mackovič, a Szlovákiai Cementgyártók Szövetségének (ZVCSR) az ügyvezető igazgatója.

Változó árlisták

Az energiahatékonyságuk miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fából épült házak is. „Az utóbbi időben ez az ágazat azonban egy olyan kellemetlen időszakot élt át, amilyenre még nem volt példa” – figyelmeztet Peter Zemaník, a Szlovákiai Fafeldolgozók Szövetségének (ZSDSR) az elnöke. „Az alapvető problémát a fa árának, valamint az ebből készült összes többi termék árának a folyamatos emelkedése okozta. Csaknem kéthetente kaptuk a kiigazított árlistákat a magasabb árakról, ennél is nagyobb problémát jelentettek azonban az indokolatlanul hosszú szállítási idők” – magyarázza Zemaník. Szerinte az árak azonban már a múlt év második felében enyhe csökkenésbe kezdtek, és a szállítások is normalizálódtak. (mi, trend.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?