Közélet

Az ellenzék a külföldről való szavazás engedélyezéséért harcol

Nincs magyarázat arra, hogy a szlovák állampolgárok a parlamenti választások kivételével miért nem szavazhatnak külföldről.
TASR

2019. március 6. 16:44

választás illusztráció
Illusztráció - Fotó: pixabay

Mindezt az ellenzék mondta el a sajtótájékoztatóján, amelyen jelen volt a külföldről való szavazás lehetőségét kezdeményező Srdcom doma mozgalom is. Hozzátették: emiatt panaszt tesznek az Alkotmánybíróságon.

A választási törvény miatt emelt panaszt az SaS, OĽaNO és Sme rodina 37 képviselője írta alá. Valamennyien diszkriminatívnak tartják a törvényt.

„A jelenlegi rendszer 350 000 szlovák állampolgártól tagadja meg a választási jogot, azoktól, akik hosszú távon külföldön élnek, vagy a választások idején bizonyos okokból nem fognak az ország területén tartózkodni. Ez a közelgő köztársasági elnöki választásokra is vonatkozik"

– figyelmeztet Martin Klus, az SaS külpolitikáért és politikai rendszerért felelős képviselője.

Samuel Zubo, a Srdcom doma polgári kezdeményezés tagja szerint a külföldről való szavazás más országokban már bevett szokás.

„Nincs legitim magyarázat, sem bocsánat arra, hogy a törvényhozók miért nehezítik meg az állampolgáraik számára a külföldről való szavazást"

– hívja fel a figyelmet Zubo. A kezdeményezés 2018 elején indította el a kampányát, amellyel a külföldről való szavazás lehetőségeit szeretnék kibővíteni. A petíciójukat eddig 1055-en írták alá személyesen, további 8474 személy pedig elektronikusan. „Felszólítjuk ezért Peter Pellegrini miniszterelnököt, hogy azonnali hatállyal bízza meg a Belügyminisztériumot egy törvényjavaslat elkészítésével, amely lehetővé tenné a külföldön tartózkodóknak a szavazást“ – mondta.

Erik Schváb jogász szerint, aki szintén együttműködött a panasz megírásában, a jelenlegi választási törvény nemcsak az alkotmányellenesség gyanúját kelti, hanem Az emberi jogok európai egyezményének egyes cikkelyeivel sincs összhangban. Mindemellett a törvény logikailag is hagy kívánnivalót maga után. „Nem látjuk be, hogy miért nem lehet külföldről szavazni, ha ez a parlamenti választások esetében megengedett" – tette hozzá Schváb.

Ondrej Dostál, az SaS képviselője hangsúlyozza, hogy a külföldről való szavazás engedélyezésével nem kívánnak új, átvizsgálatlan intézményeket bevezetni. „Ismételten kérjük, hogy tegyék lehetővé a külföldről való szavazást postai úton vagy valamelyik megbízott hivatalon keresztül" – magyarázta. Klus szerint a nagykövetségeken való szavazás megkönnyítené a kétfordulós választásokon való részvételt is, amelyek estében a két forduló között eltelt rövid idő kizárja a postai úton történő szavazást.

A Belügyminisztérium még 2018 őszén jelezte, hogy egyelőre nem terveznek törvényjavaslatot létrehozni a külföldről való szavazással kapcsolatban. „Nem zárjuk ki, hogy a jövőben elővesszük a témát, de a kérdés az egész társadalmat érinti, ezért mindenkinek véleményt kellene nyilvánítania róla" – tájékoztatott a Belügyminisztérium sajtóosztálya.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Rendkívül heves vita várható a bérekről

Igor Matovič
Frissítve

Ezúttal Matovič került a plágiumbotrány középpontjába – lemond, ha teljesítette ígéreteit

Ivan Korčok

Korčok: Nagy-Britanniának kétféle listája van a kockázatos országokról

Richard Raši

Raši szerint Matovičnak le kellene mondania a plágiumgyanú miatt

Branislav Gröhling

A Za ľudí képviselői nem fogják követelni Gröhling lemondását

film

Filmmúzeum: a felforgató tanítók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.