Az élet állandó tesztelés nélkül

covid
Pozsony |

Mától jelentősnek mondható enyhítések lépnek életbe, bár az új járványügyi rendelet is ugyanolyan bonyolult, mint a korábbiak. Röviden a lényeg: aki este 9-re hazaér, annak gyakorlatilag nincs szüksége tesztre.

Ez a piros és a rózsaszín járásokra vonatkozik, és már ilyen egész Dél-Szlovákia. Ráadásul a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és az Érsekújvári járás rózsaszín – ezekben a járásokban a legenyhébbek a szabályok. Bordó járásokból is már csak 10 van az országban, és közülük csak egy déli, a Losonci – ezekben nem lépnek érvénybe az enyhítések.

A rózsaszín és piros járásokban tehát napközben nem, csak este 9 és éjjel 1 óra között kell felmutatni negatív tesztet a munkahelyre való belépéshez vagy a hazajutáshoz, ebben az időszakban ugyanis továbbra is érvényes a kijárási korlátozás.

Ráadásul a rózsaszín járásokban csak 3 hetente kell tesztre menni. Itt 21 napnál nem régebbi negatív tesztet fogadnak el, piros járásban 14 napnál nem régebbit. A vendéglők teraszain sincs szükség tesztre. A járványszámok javulnak, és remélhető, hogy a jövő héten több eddigi piros járás szintén rózsaszínre vált délen.

A rokonlátogatás sem tilos már napközben, de a járványügyi szakértők azt javasolják, mindenki fontolja meg a nagyobb családi összejöveteleket, hiszen a vírus még mindig itt van és a beoltottak is terjeszthetik, bár ők védettek.

A piros és rózsaszín járásokban tehát nem kell negatív tesztet felmutatni, ha napközben boltba, iskolába vagy munkába megyünk. Ha este 9 és hajnali 1 óra között megyünk dolgozni vagy haza, továbbra is szükség van negatív tesztre – a piros járásokban 14, a rózsaszín járásokban pedig 21 napos teszteredmény kell. A bordó járásokban az érvényes, ami eddig.

Az iskolalátogatáshoz a diákoknak és a szülőknek nem kell bemutatniuk negatív tesztet, a pedagógusoknak sem, csakis a bordó járásokban.

A járások közti utazás nem változik, tehát továbbra is át lehet lépni a járáshatárt, ha a természetbe akarunk menni, vagy ha valamilyen szállásra utazunk. Arra viszont oda kell figyelni, hogy még 21.00 előtt érkezzünk meg, hiszen utána kijárási korlátozás van.

Kulturális szemafor

Újra lehet kulturális rendezvényeket tartani, mehetünk színházi előadásra vagy koncertre, a szigorú higiéniai előírások betartása mellett. A kültéri és beltéri rendezvényeken is csak a maximális kapacitás felét engedélyezik, emellett pedig van felső határ is: beltéren legfeljebb 150, kültéren pedig 200 fő. Az ültetésnél minden második sort szabadon kellene hagyni, és azok között, akik nem egy háztartásban élnek, szintén ki kellene hagyni egy széket. A maszkviselés és a negatív teszt itt kötelező, az étkezés a rendezvények alatt tilos. Az intézkedések nem vonatkoznak a mozikra, ezek továbbra sem nyithatnak ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?