Közélet

Az éghajlatváltozástól a hulladéktörvényen és vízvédelmen át a PET-palackokig

A környezetvédelmi minisztérium a korábbi években soha nem tartozott a legnépszerűbb tárcák közé, jelentősége viszont ebben a megbízatási időszakban megváltozott. Mivel a klímaváltozás miatt egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az emberek a környezetvédelmi témákra, a Sólymos László (Híd) vezette minisztérium is nagyobb teret kapott a médiában.
Demecs Péter

2020. január 29. 10:00

sólymos érsek
Sólymos László környezetvédelmi miniszterként szorosan együttműködött Érsek Árpád közlekedési miniszterrel, aki most, egy hónappal a parlamenti választás előtt átveszi helyette a tárcát - TASR-felvétel

A Híd nem éppen a környezetvédelemr ealapozta a Polgári Vízió 2016 című programját, és Sólymos László számára is újdonság volt ez a szakterület. Az utóbbi négy évben viszont mégis sikerült olyan intézkedéseket elfogadnia, amelyek az ország minden lakosára hatással lesznek, s amelyek hozzájárulhatnak a környezetszennyezés visszaszorításához.

A Híd kezébe tartozó tárcák közül épp a környezetvédelmi minisztériumnál sikerült elfogadni a legátfogóbb, egész országot érintő törvényeket, amelyek sok esetben még a szakvélemény támogatását is elnyerték.

PET-palackok

A környezetvédelmi tárca egyik utolsó, de tán a leglényegesebb intézkedése a műanyag PET-palackok visszaváltásának bevezetése volt. A vonatkozó jogszabály idén januárban lépett hatályba, de csak 2022-től lesz kötelező a flakonok visszaváltása. A rendszer hasonlóan működik majd, mint a sörös- és borosüvegeknél. A PET-flakonoknál 12 centes, a fémdobozoknál 10 cent betétdíjjal számolnak, amit a vásárló a visszaváltáskor megkap.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a visszaváltás csak a 300 négyzetméternél nagyobb eladóterű üzletekben lesz kötelező, azonban arra számít, hogy idővel a kisebb boltok is csatlakoznak. A visszaváltó automaták bevezetését a boltoknak kell finanszírozniuk, a tárca elemzése szerint ez országosan körülbelül 80 millió eurós kiadást jelent. Évente csaknem 1 milliárd PET-palack kerül forgalomba az országban, de jelenleg csak 62%át hasznosítják újra, tehát körülbelül 400 millió palack hulladéklerakókba kerül vagy szétdobálják a természetben. Becslések szerint a visszaváltásnak köszönhetően akár 95%-os lehet az újrahasznosítás.

Szlovákia egyébként az első állam Közép-Európában, amely ezt a törvényt bevezette, s ugyancsak az elsők között hagyta jóvá az egyszer használatos műanyagtermékek használatát tiltó törvényt. Az elfogadott jogszabály értelmében 2021-től Szlovákiában tilos lesz néhány műanyagtermék forgalmazása. Az intézkedés a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömb- és fültisztító pálcikákat, valamint az expandált polisztirolból készült ételtartókat, poharakat érinti. A tilalom a biológiailag lebomlani képtelen, ezért környezetszennyező műanyagokra fog vonatkozni.

Biohulladék

A módosítás értelmében továbbá 2023-tól minden egyes községnek lehetővé kell majd tennie a biohulladék szelektív gyűjtését. Az indoklás szerint a nem megfelelően tárolt, biológiailag lebomló hulladék kifejezetten környezetszennyező hatású az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt. Emellett szennyezi a felszíni vizeket, a talajvizet, magát a talajt és a légkört is. A minisztérium olyan hulladéktárolási díjszabást fogadott el, amely a hulladékot becsületesen osztályozó településeket előnyben részesíti. Egymillió eurós bírságot vezetett be az illegális hulladéklerakók üzemeltetői számára. Az ezen a téren foganatosított intézkedések lassan a statisztikákban is megmutatkoznak, hiszen míg 2017-ben a települési hulladék csaknem 70% -a került hulladéklerakókba, 2018-ban már alig több mint 50%.

Levegővédelem

Ugyancsak az aktuális helyzetre reagálva módosította a környezetvédelmi tárca 2017-ben a levegővédelmet szabályozó törvényt. Mindezt azután, hogy a fűtési szezon alatt sok régióban jelentősen romlott a légkör minősége. A módosítás szigorította a közepes tüzelőberendezések (pl. fűtőművek) kibocsátási határértékeit, lehetővé tette az alacsony kibocsátású zónák létrehozását – ezzel a lehetőséggel egyelőre egyetlen város sem élt –, és javította a lakosság tájékoztatását a szmoghelyzetekről.

Korlátozott fakitermelés

Sokan hatalmas áttörésként értékelték a természetvédelmi törvény módosítását, amely idén januártól lépett hatályba, s jelentősen korlátozta a fakitermelést az országban. Pontosabban megtiltotta a nagy felületen végzett fakivágás a nemzeti parkokban és más értékes területeken. Az új jogszabály ráadásul az Állami Természetvédelmi Hivatal jogköreit is bővíti. A módosítás szerint az állami természetvédők beleegyezését kell kérni minden olyan tevékenységhez, amely veszélyeztetheti a természetet a nemzeti parkokban. Legyen szó akár fakitermelésről, építkezésről, földmunkákról vagy a vízfolyások szabályozásáról.

Lex Csallóköz

Kulcsfontosságú jogszabály a vízvédelem szempontjából az úgynevezett lex Csallóköz törvény. Ez az ország történetében az első olyan komplex jogszabály, amely a legértékesebb vízgazdálkodási területeket védi.

Korábban jelentős problémák voltak a vízvédelemmel kapcsolatos előírások betartásával, az egyes szabályozások ugyanis több minisztérium hatáskörébe tartoztak. A jogszabály viszont a vízvédelem terén illetékes három tárca, a környezetvédelmi, a földművelésügyi és az egészségügyi minisztérium együttműködésének kereteit is meghatározza. Egy helyen rögzíti az egyértelmű szabályokat, hogy mit lehet, és mit nem lehet tenni a vízvédelmi területeken, szigorítja a jogsértésekre vonatkozó szankciókat és javítja a lakosság tájékoztatását. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az önkormányzatoknak azonnal tájékoztatniuk kell a lakosságot, amint a vízminőség romlását észlelik. A Közegészségügyi Hivatal a megemelkedett határértékekről köteles tájékoztatni, míg a zöld tárcának évente átfogó jelentést kell közzétennie a csallóközi víz minőségéről. Ezt a módosítást a 2017-es botrány után dolgozták ki, amikor év végén több csallóközi faluban is növényvédő szert mutattak ki az ivóvízben.

A lex Csallóköz értelmében ugyanakkor tilos az ásványok felszíni vagy más jellegű kitermelése a védett vízgazdálkodási területeken, ha ez veszélyezteti a földfelszín alatti vízforrásokat. Ide sorolható a kavicsbányászat is.

A minisztérium tízéves beruházási tervet is kidolgozott a víziközműfejlesztés finanszírozására, mely célja a szennyvíz- és ivóvízhálózat építésének támogatása. A következő tíz évben 500 millió eurót különítenek el csatorna- és vízvezeték-építés támogatására a 2000-nél kevesebb lakosú településeken.

Éghajlatváltozás

A szlovák elnökség idején az Európai Unió elfogadta a párizsi klímaszerződést, amely hatályba is lépett. Szlovákia először járult hozzá a Zöld Klíma Alaphoz. A szaktárca támogatta a szénbányászat és szénégetés mielőbbi beszüntetését, tavaly ráadásul elfogadtatta az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló intézkedések finanszírozási rendszerét. Ennek értelmében a közeljövőben további 2,5 milliárd eurós keret áll rendelkezésre a megújuló energiaforrások fejlesztésére, az ipari termelés energiahatékonyságának növelésére vagy a fűtőerőművek korszerűsítésére. Tavaly António Guterres, az ENSZ főtitkára Szlovákiát az éghajlatváltozás elleni küzdelem regionális mozgatórugójának nevezte.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változatlanul előnyös pedagógushitel

Változatlanul előnyös pedagógushitel

Zuzana Čaputová

Čaputová: Fontos, hogy a szlovákok és a magyarok azt keressék, ami összeköti őket

Pellegini, Kollár és Šeliga is reagált az MKP memorandumára

Pellegini, Kollár és Šeliga is reagált az MKP memorandumára

kovátsmarcell

Kassán szabadtéri muzsikával kezdődött a trianoni megemlékezés

pénz euró

Hasznos tudnivalók az állami kölcsönről és az ügyintézésről

Branislav Gröhling
Frissítve

Hozzájárul a tankönyvek árához az oktatási minisztérium

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.