Közélet

Tudjuk, melyik közúti jelzőtáblák változnak meg

Pozsony | Fokozatosan új típusú közúti jelzőtáblákra cserélik az országban a régieket. Egy részüket a nemek közti egyenlőség miatt cserélik le, egy részüket például azért, hogy a táblák is haladjanak a korral, s a 21. században ne egy gőzmozdony érkezésének veszélyére figyelmeztessenek.
Demecs Péter

2020. szeptember 13. 18:24

Új táblák
- Somogyi Tibor felvétele

Két éven belül egységesíteni kell az Európai Unióban a közúti jelzőtáblákat, ezért már Szlovákiában is megkezdődött a nagy táblacsere. Az unió keleti és nyugati országai között ezen a téren is sok még az eltérés. Míg például a nyugat-európai országokban a vasúti átjárót biztosító jelzéseken már évek óta elektromos mozdony van feltüntetve, addig Kelet-Európában még mindig gőzmozdony. Két év alatt ezért az összes gőzmozdonyos táblát olyanra kell lecserélni, amelyen elektromos mozdony van.

A tájékoztatást nyújtó táblák közt is lesz változás, ebben az esetben nagy valószínűséggel a nemek közti egyenlőség betartása miatt. Ugyanis míg eddig a gyalogos övezet kezdetét és végét jelző táblákon férfi tartotta egy kislány kezét, az új táblákon már nő fogja egy kisfiú kezét. A hatóságok nem egyszerre cserélik le a táblákat, hanem fokozatosan, ezért az átmeneti időszakban még nagy lehet a zűrzavar.

Régi tábla
Az R7-es gyorsforgalmi út nemrég átadott szakaszán még látni régi táblákat. - TASR-felvétel

Az R7-es gyorsforgalmi út legújabb szakaszának megnyitása után merült fel ismét a kérdés, vajon 100 vagy 130 km/órás a legmagasabb megengedett sebesség Szlovákiában a gyorsforgalmi utakon. Az útvonaltípust jelölő táblák ugyanis sok sofőrt elbizonytalanítottak. 

Bár az országban a vonatkozó szabályok szerint autópályán és gyorsforgalmi úton is egységesen 130 km/óra a legnagyobb megengedett sebesség, a két utat mégis teljesen eltérő táblatípussal jelölték. S mivel a sofőrök rendszerint arra emlékeztek az autósiskolákból, hogy csak a sztrádán lehet 130 km/órás sebességgel haladni, a gyorsforgalmi úton gyakran indokolatlanul lassan közlekedtek.

Egyebek mellett ezért is döntöttek  úgy az illetékesek, hogy egységesítik a táblákat. Mindezt a Bécsben aláírt Közúti Közlekedési Egyezmény szerint, amely kimondja: a tagállamok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a területükön elhelyezett összes közúti jelzőtáblát, forgalomirányító készüléket és útburkolati jelet összefüggő, egységes rendszerben alakítják ki. 

A táblákat fokozatosan, kétéves átmeneti határidő során fogják lecserélni, így ezalatt az idő alatt mindkét típusú táblával találkozhatunk még az utakon. Ha egy tábla megrongálódik, akkor már új típusúra cserélik, illetve egy esetleges útfelújítás után is már csak új típusú táblákat fognak kihelyezni. 

Már csak sztráda

Az egyik legfontosabb változás az útvonaltípust jelző táblákat, pontosabban az utak besorolását érinti. Az autópálya továbbra is autópálya marad, ám a kék színű tábla helyett már zöld, négyzet alakú táblával fogják jelölni. A gyorsforgalmi utakon a kék táblákat fokozatosan lecserélik sztrádákat jelölő zöld táblákra, ennek köszönhetően már teljesen egyértelmű lesz, hogy ezeken az utakon ugyanolyan sebességkorlátozások érvényesek, mint a sztrádákon. Ilyen útszakasz például a Nagyszombattól Nyitra és Besztercebánya irányába haladó R1-es gyorsforgalmi út. Egyébként a gyorsforgalmi út, mint olyan, a közúti közlekedés szabályaiból is eltűnik, ennek a meghatározásnak már csak technikai szempontból lesz jelentősége az útépítés során.

Módosuló sebesség

Az autóutat jelző tábla pedig megmarad, csak négyzet alakúvá módosul. Ami viszont sokkal fontosabb, hogy azokon az utakon, amelyeket a jövőben ezzel az új táblával fognak jelölni, a legmagasabb megengedett sebesség lakott területen kívül 90, lakott területen belül pedig 50 km/óra lesz. Ráadásul csak olyan gépjárművek használhatják majd az így jelölt utakat, amelyek minimum a 60 km/órás sebességet képesek elérni. Magyarán: ezen utakról kizárják az elektromos meghajtású kerékpárokat vagy elektromos rollereket. Ha egy ilyen autóút aztán egy autópályára csatlakozik, a végét nem kell majd külön táblával megjelölni, a sztráda kezdetét jelölő tábla ugyanis automatikusan az autóút végét fogja jelölni. 

Az elnevezések maradnak

S bár a gyorsforgalmi utak már autópályák lesznek, az elnevezésük nem fog változni. Tehát a szóban forgó R1 továbbra is R1 marad, de hivatalosan már R1 autópálya lesz. A rendőrség szerint ugyanis, ha az R1-es autópályát átneveznék például D6-ra, akkor további útjelző táblákat és előírásokat is változtatni kellene. 

Akadnak viszont olyan R betűvel jelölt utak (R3), amelyeken a két szemközti sáv nincs elválasztva egymástól. Ezeken a szakaszokon marad az autóutat jelölő tábla és a 90 km/órás legmagasabb megengedett sebesség.

Galéria
Új táblák-1
Új táblák-2
Új táblák-3
Új táblák-4
+4
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
PozsonyTa

Pozsonyban egy lépéssel közelebb a hazárdjátékok betiltása

Bernd Storck

Slovnaft Cup: a DAC tartalékosan is simán győzött Pöstyénben

Alsószeli

Különleges kisállatok versenye

Corvinus

Segítség kell a fürdőknek – képeslapot küldenek a miniszterelnöknek

Lebron James

NBA: Sokoldalú sztárok döntője

Timothy Ray Brown

Daganatos betegségben meghalt a férfi, aki a világon elsőként meggyógyult a HIV-fertőzésből

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.