Közélet

Törölte a bíróság a Kočnert és Zsuzsovát felmentő ítéletet

Bazin | Semmissé nyilvánította a Legfelsőbb Bíróság a Specializált Büntetőbíróság tavaly szeptemberi, Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében hozott döntését.
Demecs Péter

2021. június 15. 19:09

kocner
Kočner kommandósok gyűrűjében. Zsuzsová nem jelent meg a tárgyaláson, így a börtönben értesült a döntésről.

A határozat értelmében a Legfelsőbb Bíróság újratárgyalásra visszautalta az egész ügyet a Specializált Büntetőbíróságnak. Ennek köszönhetően újra esély nyílik arra, hogy a vád bizonyítsa, Marián Kočner rendelte meg Ján Kuciak meggyilkolását, Alena Zsuzsová pedig részt vett a megszervezésében.

A bíróság végül helyben hagyta Szabó Tamás 25 éves szabadságvesztését. Az ügyészség az ő esetében eredetileg életfogytiglani szabadságvesztést javasolt. Peter Paluda, a Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnöke nem hitte el Szabó állítását, hogy az eredeti terv csupán az volt, hogy megverik Kuciakot. Ha ez így lett volna, akkor Paluda szerint nem fordítottak volna annyi energiát a megfigyelésére.

A végleges döntésre a gyilkossági ügyben még hónapokig, nem kizárt, hogy több mint egy évig is várni kell. Az esetet a Specializált Büntetőbíróság eredeti szenátusa fogja tárgyalni, és ha megváltoztatja véleményét és végül az összes vádlottat elítéli, az ügy ismét visszakerülhet a Legfelsőbb Bíróságra, Kočnerék ugyanis minden bizonnyal fellebbeznének.

Viszont jó eséllyel az eredetitől eltérő ítélet születhet, Paluda szerint ugyanis a Specializált Büntetőbíróság több pontban hibát követett el a döntéshozás során. Például nem indokolta meg megfelelően a döntését, több kulcsfontosságú bizonyítékot figyelmen kívül hagyott, más bizonyítékokat pedig helytelenül, nemegyszer törvénybe ütköző módon értékelt ki. 

Kuciak
A mai nap után már nagy az esély arra, hogy Marián Kočnert Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében is elítélik  - TASR-felvétel

A bíróság jóformán teljes mértékben elismerte az ügyészség fellebbezését, egyetértett a benne felsorakoztatott kifogásokkal. Paluda például nehezményezte, hogy a Specializált Büntetőbíróság nem is foglalkozott Kočner és Zsuzsová találkozásával, amelyre egy nappal a gyilkosság után került sor. Zsuzsová azt állította, azért utazott aznap Pozsonyba, hogy a lányának megmutasson egy óriásplakátot, Paluda szerint viszont ez aligha lehetett az utazás fő célja, ugyanis a plakát abban az időben már minden jel szerint át volt ragasztva egy másikkal. Az alacsonyabb szintű bíróság az indoklás szerint komoly mulasztást követett el a Threema-alkalmazásból megszerzett kommunikáció kiértékelése során, ugyanis ebből a több ezer üzenetből csupán kiragadt néhányat, de ezeket nem vetette össze a többi bizonyítékkal. 

Paluda szerint egyébként a vizsgálat során nem igazolódott be, hogy az ügyben eredetileg döntést hozó szenátust befolyásolták volna a döntéshozás során, de az sem, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyták volna a bizonyítékokat. Ezért fog az ügyben ugyanaz a szenátus dönteni. A háromtagú taláros testület elnöke így Ružena Sabová lesz, akit Rastislav Stieranka és Ivan Matel bírók fognak kiegészíteni a gyilkosság újratárgyalása során. „Már a Specializált Büntetőbíróság feladata, hogy igazolja, képes megfelelően kiértékelni a bizonyítékot, és képes szakavatott döntést hozni” – mondta Paluda azzal, hogy a Legfelsőbb Bíróság határozatának részletes indoklását a következő napokban fogják írásban elkészíteni. Ebben részletesen összefoglalják azt is, pontosan milyen bizonyítási eljárást kell ismételten elvégeznie az alacsonyabb szintű bíróságnak, milyen bizonyítékokat kell figyelembe vennie, és mire kell ügyelnie az újratárgyalás során. 

A Kuciak család ügyvédje, Peter Kubina tudomásul vette, hogy az ügyet nem vették el az eredeti szenátustól. „A Specializált Büntetőbíróság kapott még egy lehetőséget arra, hogy bebizonyítsa, független és objektív” – közölte. 

A meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja, Zlatica közvetlen a tárgyalás után kifejtette: „örülök, hogy győzött az igazság”. Ügyvédje, Roman Kvasnica pedig hozzátette: külön díjazza, hogy a legfelsőbb instancia a fellebbviteli eljárás során egyértelműen kimondta, hogy a Threema-üzeneteket releváns bizonyítékként lehet kezelni az újratárgyalás során. 

A felügyelő ügyész, Michal Šúrek elégedett volt azzal, hogy a fellebbviteli beadvány sikeres volt, és hogy a Legfelsőbb Bíróság szinte teljes egészében egyetértett vele. Azt viszont már nem kívánta kommentálni, hogy az ügyet nem vették el az eredeti döntést meghozó szenátustól. „Tovább nem szeretném kommentálni a döntést, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság is kimondta, hogy az ítélethez hamarosan a részletes indoklás is elkészül írásban” – mondta Šúrek. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
*

Járjuk be Budapest legjobb cukrászdáit!

Oltási lottó

Elindult az oltási lottó

Vasárnap

Téma a VASÁRNAPBAN: Elévült biztosításokért fizetünk

Tokió 2020

Tokió 2020 - Jó magyar rajt a kajak-kenu versenyen

koronavírus India

Koronavírus - A fertőzöttek száma 198,2 millió, a halálos áldozatoké 4,224 millió a világon

Sebastian Vettel

Magyar Nagydíj - Vettelt kizárták, Hamilton a második

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.