Opel Astra plug-in hibrid: a tölthető Astrától sem kell félni

Astra
Pozsony |

Az új Opel Astra a Stellantis konszern EMP2 platformjára épült úgy, mint például a Peugeot 308. Az újdonság egyik legnagyobb hozadéka az attraktív külső, ám nagy előny, hogy a vásárlók széles motorskálából válogathatnak. A kínálatból nem hiányzik a már ritkaságszámba menő dízelmotor, és értelemszerűen a tölthető plug-in hibrid változat sem. Szerkesztőségünkben épp ezt az utóbbit tettük próbára az elmúlt hetekben.

Bár az Astra előző generációja olyan jóra sikeredett, hogy az Év Autója díjat is megszerezte, az újban már semmi sem maradt belőle. Ez az első Opel, amely teljes egészében a Stellantis (korábban PSA) konszern technológiájára épült, így az erőforrások is innen származnak. Az alapnak számító háromhengeres 1,2 erőforrás már nem a GM motorja, hanem a Stellantis PureTech erőforrása. Ugyanúgy a kínálatban szereplő, 1,5-ös dízelmotornak sincs már semmi köze a korábbi háromhengeres motorhoz, például már csak azért sem, mert ennek az újnak négy hengere van. Végezetül pedig elértünk az általam is tesztelt plug-in hibridhez (PHEV), amelynek motorházában az 1,6 Ecotec Turbo motor helyett a Stellantis 1.6 PureTech erőforrása van.

Galéria

A hibridmeghajtás

A kínálatban jelenleg egyetlen 180 lóerős tölthető Astra található, amely ezt az összteljesítményt, a 150 lóerős 1,6-os motornak köszönhetően tudja elérni. Az elemek, a két elektromotor és a nagyobb erőforrás miatt ez a változat a klasszikus Astránál jó háromszáz kilóval nehezebb, s a többletsúlyt a gyártó a teljesen átállított futóművel próbálja kompenzálni. Az Astra így megőrizte a kényelmét, ám az átlós egyenetlenségeken nem annyira magabiztos.

Meglepett, milyen jól hangszigetelt az alternatív meghajtású Astra, amit viszont jobban hallani a halk utastérben, az a kerekektől beszűrődő zaj és a motor hangja. Az erőforrás nagyon jól együttműködik a hibridmeghajtással, a váltást csak akkor fogják megérezni, ha manuálisan átkapcsolnak a sportos üzemmódba; ez az egyetlen, amely a benzinmotor teljesítményére helyezi a hangsúlyt. Átkapcsolás után kicsit eltart, míg az autó alkalmazkodik az új helyzethez, de ez sem tűnt különösebben zavarónak. A nyolcgangos Aisin automata észrevétlenül sorolja a fokozatokat, a benzin- és a hibridmeghajtás közti átkapcsolgatás sem hozza zavarba.

Az egész hibridrendszer egyébként jól teljesíti az elvárásokat ami annyit jelent, hogy 50 és 100 km/órás sebességskálában kellő dinamikával rendelkezik. Erre egyébként az 1.6-os PureTech motor a hibridrendszer segítsége nélkül is képes, ám az alternatív meghajtásnak köszönhetően az utazás sokkal kényelmesebb, mert tudjuk, hogy a gázpedálnál minden pillanatban megtaláljuk a kellő teljesítményt.

Galéria

Töltés és fogyasztás

Az elemet a csomagtér padlójába rejtették, s ez elvett a rakodótérből, de csak hetven litert, ami nem annyira vészes, hiszen így is 352 literes tér áll rendelkezésre. Az akkumulátor kapacitása 12,4 kWh, ami a WLTP normák szerint 61, tisztán elektromos kilométer megtételére elegendő. A rendszer összteljesítménye 133 kW, 360 Nm-es forgatónyomatékkal. Nekem a reális városi forgalomban egyszer sem sikerült 50 kilométernél többet megtennem tisztán áramra, ez viszont egy átlagos munkanap lebonyolításához elég. Az Astrát otthon 1,8 vagy 3,7 kW teljesítménnyel tudják tölteni, fali töltőn vagy nyilvános töltőállomáson a teljesítmény 7,4 kW-ra növelhető. Otthon tehát az akku feltöltéséhez valamivel több mint hét óra kell, nyilvános töltőn pedig nem egész négy óra.

A tölthető plug-in hibridek legnagyobb előnye szerintem a kombinált fogyasztásban rejlik, hiszen ha az Astrára bízzák, mikor használja az árammeghajtást és mikor kapcsolja be a benzinmotort, akkor a jutalom 100 kilométeren 1,2 literes átlagfogyasztás lesz, s ilyen érték mellett már talán megéri a kezdetleges többletkiadást. Az Astra tesztelt változatának alapára 34 490 euró.

Astra

Gazdag felszerelés

Az autó egyébként GS Line felszereltségi szinttel rendelkezett és akár hiszik, akár nem, az Astrán látható klasszikus fehér színért 200 eurót kell fizetni, az exkluzív sárga Amber metálfényezés pedig ingyenes. Az Opel ugyanis azt a taktikát választotta, hogy a modell bemutatásánál használt bevezető metálfényezést ingyen fogja kínálni, így minden más színért fizetni kell. A fehér, de metálfényezésű szín már 550 euróba kerül, a különösen szép, kék Vertigo ára pedig 800 euró.

A tesztelt változatban alapban parabola LED-fényszórók voltak, az IntelliLUX LED Pixel olyan extrának számít, amelyért 1100 eurót kell fizetni. Én személy szerint nem sajnálnám rá a pénzt, a minőségbeli különbség ugyanis óriási, még a korábbi generációs Matrix LED-fényekhez képest is. A LED Pixel fényszóró rendszer ugyanis 168 külön-külön kapcsolathó LED-egységet tartalmaz, így állandóan elérhető a távolsági fény, amelyet a rendszer minden alkalommal úgy szabályoz, hogy ne vakítsa el az előttünk haladó vagy szemben érkező autók sofőrjeit.

Az Astra kulcsfontosságú modell az Opel számára, így nem csoda, hogy megpróbálták kihozni belőle a maximumot. A gyártó szerint egyik legnagyobb előnye, hogy minden motorváltozattal elérhető, így a benzinen és dízelen kívül a tesztelt plug-in hybrid is rendelkezésre áll, jövőre pedig már a teljesen elektromos meghajtású Astra is bemutatkozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?