Közélet

Kipróbáltunk azokat a Škodákat, amelyeket bizonyára soha nem fognak vezetni

Mladá Boleslav/Prága | Eredetileg azt hittem, csak a Škoda szakközépiskolájának diákjai által legyártott Slaviát fogom kipróbálni. A meghívó nem hangzott túl kecsegtetően: négy órát levezetni egy rendezvényre azért, hogy kipróbáljak egy autót, amelyet csak 30 km/órás sebességgel lehet vezetni, s amely ráadásul soha nem kerül sorozatgyártásba. Jól tettem, hogy elmentem, mert nem a Slavia volt a legnagyobb meglepetés.
Demecs Péter

2020. július 27. 11:00

Škoda Slavia
Az új Škoda Slavia spidert tetőtől talpig diákok tervezték meg és szerelték össze. 

Sokat hallani arról, hogy a fiatalokat, különösen olyan országban, ahol a gazdaság alapját képezi az autógyártás, motiválni kell arra, hogy érdeklődjenek az ágazat iránt. Kulcsfontosságú, hogy a cégek foglalkozzanak a fiatalokkal, felkeltsék az érdeklődésüket az autók tervezése, gyártása iránt, hogy aztán később alkalmazni tudják őket, s hogy a diák számára épp az adott autógyár legyen az első számú választás. Nos, ezt a feladatot végzi mesteri szinten a Škoda. 
Az autógyár szülővárosában, Mladá Boleslavban üzemeltet egy szakközépiskolát, melynek diákjai úgymond záróvizsga keretében minden évben legyártanak egy működőképes autót. Egy olyan prototípusról van szó, amelynek alapja valamelyik sorozatgyártású Škoda. Ezeket a járgányokat már 2013-tól gyártják, s ha egymás mellé sorakoztatják az eddig elkészített autókat, akkor mindenki eltátja a száját. Van ott Kodiaqból gyártott pick-up; Citigóra alapozott elektromos meghajtású, ajtók nélküli kabrió vagy parányi, sportos városi kabrió. Idén egy vagány spidert gyártottak le, amelyet a Škoda Scalára alapoztak, s amelyhez a Škoda 1100 OHC adta az ihletet, de ehhez az utóbbi járgányhoz még visszatérünk. 
A projekten 31 diák dolgozott. Idén annál is nehezebb volt a feladatuk, mert azon túl, hogy egy új, működőképes autót kellett legyártaniuk, még azt is szem előtt kellett tartaniuk, hogy az autógyár idén ünnepli megalapításának 125. évfordulóját. Ezért döntöttek úgy a fiatal tervezők, hogy az új autót Slaviának nevezik el. Így hívták ugyanis az első kerékpárokat, amelyeket az autógyártó alapítói, Václav Laurin és Václav Klement közösen, 1895-ben kezdtek gyártani. 
 

Škoda Slavia
A Salvia oldalról is érdekes látvány. Tényleg egy szokatlan Škoda. - Škoda-felvétel

Tetőtől mentes Scala

Az újdonság elölről szemlélve tulajdonképpen egy az egyben Scala. A járgány 4362 mm hosszú, 1793 mm széles és 1410 mm magas. A motorházban egy 1,5 literes TSI erőforrást találunk 110 kW (150 LE) teljesítménnyel, amely hétgangos automata váltóval van kombinálva. A technikát viszont nem vették át egy az egyben a sorozatgyártású modellből. Például a tárcsafékeket az Octavia RS-től, a 20-collos kerekeket a Kodiaq RS-től kölcsönözték ki.
Módosították még az elülső lökhárítókat, az autó hátulján található Škoda felirat pedig féklámpaként világít fékezéskor, és fehéren tolatáskor. A fények egyébként nagyon tetszettek a diákoknak, nemcsak a kerekekre, hanem az autó aljára is apró LED-fénysávokat szereltek, melyek a cseh trikolór színeiben villognak. Érdekesség, hogy a Slavia teljes hátsó része csomagtérként szolgál, a projektben részt vevő diákok egyike, Ludvík büszkén mutatta, hogy még egy kerékpár és egy elektromos roller is kényelmesen elfér a rakodótérben. „Már csak a csomagtér ajtaja akadozik, és néha nem világítanak a fények, de mindent percek alatt megoldunk” – mondta Ludvík, aki kollégájával, Krištoffal büszkén figyelte, ahogy az újságírók fokozatosan ismerkedtek az autóval. 

Škoda Slavia
A Škoda felirat hátul még féklámpaként is szolgál. - Škoda-felvétel

Hogy mi volt a legnehezebb a gyártás során?

Krištof szerint egyértelműen az autó tetején átvonuló két – ahogy ők nevezték – csepp megtervezése. „Nem tudtuk eleinte, hogy egy ilyen csepp legyen-e rajta, mint az 1100 OHC modellen, vagy kettő. Hogy gömbölyű vagy inkább éles legyen az élük. Végül két csepp mellett döntöttük, éleiket is élesre vágtuk el, hogy még inkább azonosuljanak a Scala vonalvezetésével” – mondta Krištof. Ludvík hozzátette, hogy a két cseppet alulról speciális vázzal kellett alátámasztani, hogy az egész hátsó karosszéria még stabilabb legyen, s ne dülöngéljen. Ennek a megoldásnak a kifejlesztése is sok időt vett el a rendelkezésükre álló egy évből. 
Az utastérben egyébként kő kövön nem maradt. A legszebb elem szerintem az ülések mögötti válaszfalra hímzett, a cseh címerből ismert két nagy fehér oroszlán, amelyek mintha tartanák a két nagy hangfalat. Újdonságnak számít a két sportülés is, négypontos biztonsági övvel. Az utastér jelentős része fekete bőrbevonatú. A volánt az új Octaviából kölcsönözték ki.
Alig vártam, hogy kipróbáljam a járgányt. Bestartolás után azonnal libabőrös lettem, ilyen csodálatos dorombolást ugyanis nem vártam. A diákok tényleg külön figyelmet szenteltek arra, milyen hangja lesz a Slaviának. Tátott szájjal ránéztem az autó mellett ácsorgó Ludvíkra, aki elégedetten csak annyit mondott: „Tudom, isteni!”
A járgány tele volt pakolva hangfalakkal, de megmondom őszintén, egyetlenegyszer sem kapcsoltam be a rádiót, annyira élveztem az autó hangját. Már a második kör végén jártam, amikor integettek, hogy cserélnem is kellene. Bizonyára látták, mennyire csalódott vagyok, hogy máris ki kell szállnom az autóból, de nagyon jól tudták, mivel tudnak kicsalogatni. A parkolóban ugyanis már ott várt a Škoda 1100 OHC.

A Škoda Slavia gyártása

Nem akartam elhinni

A járgányt, amelyből már csak egyetlen működőképes darab létezik a világon, egyenesen a Škoda múzeumának raktárából hozták el a rendezvényre. Eredetileg azt hittem, legfeljebb csak megnézhetem az új autót, amikor a múzeum profi sofőrjei éppen begyújtották a motorját. Négyhengeres 1,1 literes motorról beszélünk, melynek teljesítménye 92 lóerő 7700 fordulaton, s forgatónyomatékának maximuma 8500 fordulaton keresendő. Kár, hogy az újságban nem tudom visszaadni azt a hihetetlenül dübörgő hangot, amelynek hallatára megfeledkeztem minden kiállított, diákok által tervezett autóról. A csupán 550 kilós autó kerek 200 km/órás sebességgel tud száguldani, bár valljuk be őszintén, olyan járgányban, amelyből az ember fél teste kilóg, minden hiba végzetes lehet, teljesen mindegy, milyen sebességgel haladunk. 
Persze a járgányt nem vezethettem, arra ott voltak a profi sofőrök. Nekem az is nagy ajándék volt, hogy beülhettem a sofőr mellé, és néhány percen át élvezhettem azt a vezetési élményt, amelyet más autótól hiába várnánk. A sofőröm eleinte óvatosan haladt, bár az autó hangja már akkor is fülsiketítő volt. „Jobb előbb megszokni kicsit az autót, aztán majd felgyorsulok” – mondta. Alig fejezte be a mondatot, már kiértünk a kanyarból egy egyenes útszakaszra. Azonnal alásorolt, teli gázt adott, s mit mondjak, a szemüvegem belevésődött a fejembe. Azt hittem, bukósisakostul leszakad a fejem, aztán ránéztem a műszerfalra, s látom, alig megyünk 80 km/órás sebességgel. Micsoda?! Azt hittem, legalább a kétszázat súroljuk, pedig nem. Azáltal, hogy az ember fél teste tényleg kilóg az autóból, s hogy tulajdonképpen egy guruló gyufás skatulyában száguld, teljesen másképp érzékeli a gyorsulást és a sebességet. Aztán néhány hajtűkanyar következett, s végezetül egy újabb gyorsulás. Pár percnek tűnt és már lassítottunk is, hogy ismét átadjam a terepet egy másik kollégámnak. 
Aznap sok új, érdekes autót kipróbáltam, sok autóba beleszerettem. Aztán beültettek egy veteránba, hogy kitöröljék emlékezetemből a korábbi élményeket. Tudom, nem ez volt a cél, de mégis. Este másról sem tudtunk beszélni a kollégáimmal, mint a veteránokról. Hiába, manapság, amikor az újonnan gyártott autók és technológiák többé-kevésbé hasonlítanak egymásra, már kezd kicsit sablonossá válni az új járgányok világa. Aztán lehetőséget kap az ember beülni egy ízig-vérig veterán sportautóba, s rájön, hogy az évtizedekkel ezelőtt gyártott autók sokkal tökösebbek voltak. 

Mindenek ellenére ez a járgány volt a nap fénypontja - Demecs Péter felvétele
Galéria
Škoda Slavia-1
Škoda Slavia-2
Škoda Slavia-3
Škoda Slavia-4
+6
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Suzuki Vitara

Egy meglepően jó mild-hybrid

Peter Kažimír

Folytatódik a harc a jövő évi minimálbérért

A szlovák állampolgárságot elveszített magyarok nem örülhetnek az új tervezetnek

koronavírus szájmaszk

5 tipp a nyári maszkviseléshez

XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek súlyosan megbetegedett bajorországi útja után

A gyerekek minden korcsoportja fogékony a koronavírusra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.