Jöhet az egynapos sztrádamatrica

sztrada
Pozsony |

Az új szabályozás, melyre múlt héten bólintott rá az Európai Parlament (EP), s melynek bevezetése idővel minden tagállam számára kötelező lesz, megreformálja az európai sztrádamatricák és útdíjak rendszerét. Az új rendszer szerint az fog többet fizetni, akinek az autója jobban szennyezi a környezetet, bevezetik viszont az egynapos  sztrádamatricát is.

Évekkel ezelőtt kezdődött a vita arról, miként lehetne egységesíteni az Európai Unióban a sztrádamatricák rendszerét. A teljes módosítást végül csak múlt héten sikerült elfogadni. Ennek köszönhetően az egyhetes, tíznapos, egy hónapos vagy egyéves sztrádamatricákon kívül a tagállamok kötelesek lesznek egynapos matricákat is árulni. Ezt főként azok fogják díjazni, akik például útban nyaralásra csak átutaznak az adott országon. Így ha Magyarországon keresztül utaznak majd Horvátországba, akkor a tíznapos, nem egész tízeurós matrica helyett elég lesz két egynaposat venni az oda-vissza útra. Azok is spórolnak majd, akik Ausztrián keresztül utaznak az Adriához egy tíznapos szabadságra, Szlovéniában ugyanis már nem kellene két hétnapos sztrádamatricát venni összesen 30 euróért.

Az új rendszert először a 3,5 tonnánál nehezebb gépkocsik esetében fogják bevezetni, idővel pedig a személyautókat is bevonják a rendszerbe, melyben a sztrádamatricák vásárlásánál már nem a napok, hanem a megtett távolság lesz a mérvadó.

Jelenleg az Európai Parlamentnek abban kell megállapodnia, mennyibe kerülnek majd az egynapos matricák, és mikortól kell majd bevezetni a rendszert az egész unióban. A teherautóknál az autópálya-matrica árának kiszámítása során azt is figyelembe fogják venni, milyen mértékben szennyezi az adott gépjármű a légkört, a képviselők szerint ugyanis a útszakaszokért való fizetséget nemcsak az utak karbantartására kellene visszafordítani, az üzemeltetőnek kompenzálnia kellene a kárt, amit a károsanyag-kibocsátással okozott.

Szlovákiában jelenleg négyféle sztrádamatrica van érvényben. A 365 napig érvényes ugyanúgy 50 euróba kerül, mint az, amely naptári évre szól. Az előbbi akkor előnyös, ha a sofőr év közben kénytelen megvásárolni, viszont a naptári évre szóló matrica még a következő év januárjában is érvényes. Az idén januárban vásárolt matricákat 2023. január 31-ig lehet használni. A 30 napra szóló matrica 14, a tíznapos pedig 10 euróba kerül.

(dp, joj.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?