A Renault Espace családi SUVtechnikája bonyolult, ám hatékony

Espace
Pozsony |

A minap ismét lehetőségem nyílt kipróbálni a Renault Espace-t, az SUV-vá változtatott családi egyterűt – mindezt a modell szlovákiai bemutatásának alkalmával. Az út most az egyszer Morvaországba vezetett, ahol a borvidék kacskaringós útjain kellett helytállnia a hibridmeghajtásnak. S mivel korábban már foglalkoztam az autó külsejével, belsejével, a változásokkal, most egy kicsit részletesebben kitérek a meghajtásra.

A műszaki adataiból kiderül, hogy az 1,2 literes erőforrással rendelkező Espace összesítve 200 lóerős teljesítményt kínál. Ez kevesebb a két generációval korábbi, 3,5 literes hathengeres motor 241 lóerejétől, vagy még az előző generációban található kétliteres turbómotor 225 lóerejétől is, ám amiben lekörözi elődjeit, az a gyárilag meghatározott 4,6 literes fogyasztás 100 kilométeren – a nagyobb kerekeken guruló Esprit Alpine kivitelezésű modell esetében 4,9 liter az átlagfogyasztás. Mindezt úgy, hogy 1,6 tonnás, aránylag magas autóról beszélünk, amelyet nem lehet hálózatról tölteni.

Tény, hogy míg elértem a morvaországi borvidékre, az átlagfogyasztásom 6,6 liter körül állapodott meg, azt viszont meg kell jegyezni, hogy a kinti hőmérséklet 0 fok környékén mozgott, az utat szinte kivétel nélkül autópályán tettem meg, s teljesen új autóról volt szó, amelynek a motorja még nem volt befutva. A hét liter pedig ilyen feltételek mellett nagyon is jó eredmény.

Espace

Megértéssel

Az autó meghajtásáról egy modern háromhengeres, 1,2 literes motor gondoskodik, melynek 130 lóereje csak részben járul hozzá az összteljesítményhez. Az erőforrást még kisegíti a 68 lóerős elektromotor és a 34 lóerős indítógenerátor, amelynek egy fontos funkciója van az autóban. Ez pedig a Smart multimode váltóval és annak szerkezeti felépítésével van összefüggésben. Ez ugyanis kihagyta a két legalacsonyabb sebességfokozatot (az autó mindig tisztán árammeghajtással indul), de a klasszikus súrlódótárcsás tengelykapcsolókat is. Ezeket a könnyebb, ám tartósabb fogaskerék-tengelykapcsolók helyettesítették, amelyek pontos működéséről az indítógenerátor gondoskodik. Ennek az innovatív megoldásnak köszönhetően sok mechanikus alkatrészt lehet kispórolni az autóból, ám a fejlesztők részéről rendkívül precíz munkára, a sofőrök részéről pedig nagyobb megértésre van szükség.

A váltó ugyanis a klasszikus motor négy sebességfokozatához még két elektromosat is párosít. Az autó mindkettőt kombinálhatja ki- és bekapcsolhatja, amivel akár 15-féle meghajtási lehetőséget tesz elérhetővé. Azt, hogy mikor melyik kombináció kapcsol be és miért, hosszasan lehetne taglalni, én viszont most inkább a gyakorlati tapasztalatokra összpontosítanék.

Espace

Nyugodt vezetésnél, amikor tartom a sebességet, a hibridrendszer tökéletesen működik, az elektromos meghajtáshoz maximálisan kihasználja a 2 kWh teljesítményű lítiumion-elemet, s a rendszer a tartós sztrádatempóban is kiegyensúlyozott. Ha viszont azonnali dinamikára van szükségünk, s erőteljesebben letapossuk a gázpedált, megjelenik egyfajta bizonytalanság – ezt leginkább alásoroláskor vettem észre. Ez a fura állapot olyan két-három másodpercig tart, s miután a rendszer alkalmazkodott az új helyzethez, tempóhoz, minden újra normalizálódik. Ezért kell kicsit összeszokni a meghajtással, meg kell tanulni előre felismerni a viselkedését.

A motor

Amit pedig a legelső próbavezetések során Portugáliában nem vettem észre, az most Csehországban érezhető volt: a még hideg motor furcsa berregése. S erre valóban több kollégám felfigyelt. Mikor elindulnak az autóval, az első néhány kilométeren eléggé specifikus hangja van a háromhengeres motornak, először tényleg azt hittem, hogy rosszul van bezárva a motorháztető. Miután a motor felmelegedett, a furcsa hangnak nyoma veszett, és akkor már zavartalanul élvezhetik az egyébként jól hangszigetelt utastér nyújtotta kényelmet. Egyébként lehet, az átlagos sofőrök többsége fel sem figyel erre a hangra, jóllehet nekünk, a szakújságíróknak valamivel érzékenyebb a füle az ilyesmire.

S mennyibe kerül a Renault E-tech full hibrid újdonsága? Alapban 39 900 euró a Techno felszereltségi szintben, míg az Esprite Alpine alap-ára 42 700, az Iconic pedig 44 700 eurónál kezdődik.

Espace
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?