A választás előtt a kultúrharc központjává válik a parlament

parlament k

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök javasolni fogja, hogy a parlament szeptemberi ülése jelképes legyen, így a törvényjavaslatok, melyeket a nyári szünetig nem tárgyalnak meg a képviselők, már a fiók mélyén maradnak.

A parlament elnöke a TASR hírügynökségnek megerősítette azt is, a választás időpontját a lehető legkorábban hirdeti ki. A szabályok szerint ezt május 23. és június 12. között teheti meg, Kollár azonban már május utolsó hetében kiírná a választást, ami egyben a kampány hivatalos kezdetét is jelenti. A szeptember 30- án esedékes előre hozott választásig tehát jó eséllyel már csak két parlamenti ülés van hátra. Kollár hangsúlyozta, ünnepi záróülésre gondol, melyet összekötnének az alkotmány napjával és a parlamenti nyílt nappal, törvényjavaslatokról viszont már nem tárgyalnának. Ezt azzal indokolta, a szeptemberi ülésszaknak már nincs értelme, hiszen a törvényjavaslatokról már nem érkeznek szavazni.

„Már egy javaslat sem kerülhetne második, illetve harmadik olvasatba, egy ilyen ülésszak színtiszta populizmus lenne”

– mondta.

Kétszáz javaslat

A parlamenti képviselők tisztában vannak a ténnyel, hogy az a javaslat, amelyet nem juttatnak második olvasatba a májusi ülésén, már nem kerül jóváhagyásra a jelenlegi választási időszakban. Ezt igazolja a javaslatdömping is, ami április közepén elárasztotta a parlament iktatóját. A képviselők a márciusi ülésen több tucat javaslatot elnapoltak a húsvéti szünet miatt, a májusi ülésszakra pedig több mint 150 új ötlettel rukkoltak elő. Kollár szerint nagyjából 200 pontos program állhat össze, de nem tartja valószínűnek, hogy az összeset sikerül megvitatni. A volt koalíciós, de az ellenzéki pártok képviselői sem fogták vissza magukat, a választás előtti hajrában igyekeznek átültetni mindazt, amit az elmúlt 3 évben nem voltak képesek.

Igor Matovič (OĽaNO) parlamenti képviselő 500 euróval támogatná a választókat, akik részt vesznek az őszi voksoláson. Bár a parlament elutasította ezt az intézkedést, Matovič még a sikertelen szavazás előtt ismételten benyújtotta a javaslatot, így májusban ismét napirendre kerülhet a tervezet. Az OĽaNO vezetője visszatért az „adóforradalom” néven bemutatott „reformhoz” mely folytatásaként mentesítené a jövedelemadó fizetése alól a 15 év alatti gyermeket nevelő anyákat és a 25 évnél fiatalabb személyeket. A sajtótájékoztatón elmondta, 500 millió euróba kerülhet az államnak az anyák és fiatalok támogatása, azt azonban nem részletezte, honnan teremtik elő ezt az összeget.

A 363-as paragrafus

A párt a választási ciklus hajrájában visszanyúl a korrupció elleni harc témájához is – a büntető törvénykönyv 363-as paragrafusának módosítását javasolja. A négyes koalíció az elmúlt három évben nem tudott előre lépni ebben a kérdésben, a Sme rodina minden erre irányuló törekvést megakadályozott. Az SaS, mely újabban a „SASKA” néven fut, szintén korlátozná a főügyész jogkörét a vitatott paragrafus megváltoztatásával.

A liberálisok emellett szorgalmazzák a bejegyzett élettársi viszony bevezetését – a Vár utcai terrortámadás után a parlament elutasította a kezdeményezést, most azonban még ambiciózusabb dokumentummal rukkoltak elő. A kormány április 14-én jóváhagyta a fiduciárius nyilatkozatról szóló törvényjavaslatot, mely célja, hogy a közeli kapcsolatban álló emberek – beleértve az össze nem házasodott, azonos nemű párokat is – könnyebben meg tudjanak birkózni az egyes élethelyzetekkel. A jogszabály lehetővé teszi egymás kölcsönös képviseletét az örökösödési ügyintézés, az egészségügyi ellátás és a kiskorúak védelme terén felmerülő helyzetekben. Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető kormányfő a múlt heti kormányülés után leszögezte, a parlament megszavazza a tervezetet. A Progresszív Szlovákia (PS) azonban kritikával illette a kabinetet, a párt képviselői szerint a törvényjavaslat nem oldja meg az azonos nemű párok problémáit az említett élethelyzetekben, sőt inkább megalázó az LMBTQ+- közösségre nézve. A Viliam Karas igazságügyi miniszter által kidolgozott tervezetről szintén a májusi ülésszakban dönthetnek a képviselők.

Abortusz

Jana Bittó Cigániková (Sas) és társai a művi terhességmegszakításról szóló törvény módosítását javasolják. A parlament egészségügyi bizottságának volt elnöke az abortusztabletta engedélyezését sürgeti. Szlovákiában jelenleg csak a műtéti beavatkozás elérhető – ezen egyébként az egészségügyi tárca vezetője könnyedén változtathatna, egy rendelettel engedélyezheti a tabletta felhasználását, amit az orvosközösség túlnyomó többsége üdvözölne is. Az SaS politikusai azzal érvelnek, ha törvénybe foglalják a dolgot, a miniszter a konzervatív képviselők nyomására sem avatkozhat bele a kérdésbe. A javaslat indoklásában kiemelik: „A gyógyszeres kezelés ritkább és kevésbé súlyos kockázatokkal jár, mint a műtéti beavatkozás. A műtétre való felkészülés magába foglalja a helyi érzéstelenítést vagy akár az altatást, ami sokkal nagyobb terhet ró a nő szervezetére, mint két tabletta beadása” – írják a képviselők.

A politikai paletta másik végén elhelyezkedő Anna Záborská (Keresztény Unió) volt európai parlamenti képviselő sem tétlenkedett, ismételten beterjesztette a „terhes nők megsegítését célzó” javaslatot, amely az elmúlt fél évben többször is vita tárgyát képezte a parlamentben. A jogszabály részleteiről korábban lapunk is beszámolt – Záborská a várandós nők megsegítése alatt többek közt azt érti, hogy 48 órára tolná ki a kötelező várakozási időt az abortusz előtt, valamint „adatgyűjtés céljából” egy intim kérdéseket tartalmazó kérdőív kitöltésére kötelezné őket a terhességmegszakítás előtt. Záborská javaslata miatt január végén nem sikerült megnyitni a parlament ülését, az SaS ugyanis bojkottálta azt. A konzervatív képviselő tervezetét még november végén halasztották az új év első ülésszakára. Ennek az volt az oka, hogy Tomáš Valášek (Progresszív Szlovákia) augusztus végén saját javaslatával megelőzte Záborskát, de végül visszavonta azt. A házszabály értelmében azonban erre az esetre is vonatkozik a 6 hónapos időszak, mely során nem tárgyalhatja ugyanazt az ügyet a parlament.

Az OĽaNO konzervatív szárnya egy új javaslattal is készült – egy új szociális juttatás bevezetését javasolják a terhes végzősök számára, akik 9 hónapig havi 200 euró támogatást kapnának.

A Smer és a Hlas a rendkívüli drágulás megfékezését tűzték ki célul, s különböző megoldásokat javasolnak az áremelkedés negatív következményeinek enyhítésére.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Martin Čepček (frakció nélküli) parlamenti képviselő írásos engedélyhez köttetné a pornográf tartalom nézését. A politikus emellett betiltaná az alkoholtartalmú italok árusítását a benzinkutakon, illetve az automatákban. A törvényhozóknak a vasárnapi boltzár bevezetéséről is tárgyalniuk kellene, mely szintén hónapok óta húzódik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?