A szélerőművek 736 ezer háztartásnak biztosíthatnák az áramellátást

szélerőmű
Pozsony |

Szlovákia alaposan lemarad a szélerőművek kihasználásában. A szélerőműveket építő cégek azonban 1,4 milliárd eurós beruházást terveznek, aminek köszönhetően a jövőben több mint 700 ezer szlovákiai háztartás energiaellátását lehetne biztosítani ebből a megújuló, környezetbarát energiaforrásból.

Szlovákiában több cég együttesen mintegy 1,4 milliárd eurós beruházást tervez új szélerőművek építésébe – adta hírül a Szlovákiai Fotovoltaikus Szövetség és Megújuló Energiaforrások (SAPI) szakmai szervezet. Az SAPI tagjai jelenleg több, együttesen mintegy 1116 megawatt (MW) teljesítményű projekten dolgoznak, amelyek közül 509 MW teljesítményre már benyújtották a környezeti hatásvizsgálati tervet. „A fennmaradó projektek esetében jelenleg a kiválasztott helyszín alkalmasságát és a csatlakozási lehetőségeket vizsgálják, és természetesen az érintett településekkel is folynak a tárgyalások” – mondta Ján Lacko, az SAPI végrehajtó bizottságának a tagja. Ha a tervek valóra válnak, Lacko szerint az új szélerőművi kapacitások 736 ezer szlovákiai háztartás számára termelhetnének áramot.

Látványos lemaradás

„Az évek óta fennálló akadályok ellenére, amelyek miatt Szlovákia az utolsó helyen áll az Európai Unióban a szélenergia hasznosítása terén, a külföldi tapasztalatokkal is rendelkező cégek továbbra sem adták fel a szélenergia-ipari beruházásokkal kapcsolatos terveiket” – állítja Lacko, hozzátéve, hogy a szomszédos Ausztria, Csehország, Lengyelország és más országok a lehető legnagyobb mértékben kihasználják a szélenergiában rejlő lehetőségeket, míg Szlovákia jelentős mértékben lemaradt. Szlovákiában jelenleg csak öt szélerőmű működik, amelyek összteljesítménye alig 3 MW.

Modern megoldások

A most tervezett szlovákiai projektek egy része ugyanakkor már a legmodernebb technológiákra épít. Számos projekt számol az akkumulátoros energiatárolás vagy az úgynevezett „power-to-X” megoldások (a megtermelt villamos energia hidrogénné vagy szintetikus üzemanyaggá alakítása) alkalmazásával is. Ezek lehetővé teszik a megtermelt zöldáram optimális felhasználását akkor, amikor arra a legnagyobb szükség van.

„A szélerőművek ma technológiai szempontból az egyik legolcsóbb áramforrásnak számítanak. Nemcsak, hogy nem igényelnek támogatást, de még a piaci árakat is lenyomják. Ha figyelembe vesszük az új lehetőségeket, a szélből termelt áram akkumulátorokban vagy üzemanyagokban való tárolását, akkor a bizonytalan áramellátással kapcsolatos ellenérv is okafogyottá válik”

– figyelmeztet Lacko. Szerinte azonban a helyzet javítása érdekében Szlovákiának sürgősen módosítania kellene az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, hogy megszűnjenek azok az akadályok, amelyek miatt 19 éve egyetlen szélerőmű sem épült az országban. „A legutóbbi felmérések szerint egyes projektek több mint egy évet várnak csak a környezeti hatásvizsgálati jelentéshez szükséges felmérésre, ami valójában csak az első lépés az engedélyezési eljárásban. Ehhez képest Észtországban például az energiaválságra reagálva olyan törvényeket hoztak, amelyek két évvel lerövidítik a szélerőművek építését” – tette hozzá Lacko.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!