A szankciók kérdésében továbbra sincs közös szlovák–magyar álláspont

čaputová k
Pozsony |

 

Illegális bevándorlás, ukrajnai háborús helyzet, szankciók és kétoldali kapcsolatok – többek közt ezekről a témákról tárgyalt Zuzana Čaputová szlovák államfő Novák Katalinnal, Magyarország köztársasági elnökével, aki kinevezése óta az első hivatalos látogatásán vett részt Szlovákiában. Az orosz agressziót mindkét fél elutasította, a szankciók kérdésében azonban nem volt teljes az összhang.

Zuzana Čaputová pénteken az elnöki palotában fogadta Novák Katalint, a négyszemközti tárgyalások után a két ország delegációja plenáris ülésen vitatta meg az aktuális kérdéséket. A közös sajtótájékoztatót a szlovák államfő azzal kezdte, hogy bár nem minden dologban értenek egyet, konstruktív tárgyalást folytattak. Kiemelte, az orosz agressziót, az Ukrajnában zajló brutális háborút Szlovákia és Magyarország elnöke egyaránt elítéli. Továbbá egyetértettek abban, hogy Ukrajna területi egységének megsértése elfogadhatatlan, valamint az orosz annexióval kapcsolatban is azonos álláspontot képviselnek.

Novák megerősítette, valóban egyetértenek az érintett kérdések zömében. „Minden olyan lépést köszönök, amely a magyar kisebbség jogérvényesítése irányába mutat, s lehetővé teszik azt, hogy a magyarok itt Szlovákiában is megőrizhessék nemzeti önazonosságukat” – mondta arra utalva, hogy a magyar közösség helyzetével szintén foglalkoztak, és az asszimiláció kapcsán arra kérte Čaputovát, tegyen meg mindent a folyamat megállítása érdekében, hogy a magyarok élhessenek jogaikkal Szlovákiában.

A háborúval kapcsolatban megismételte: „Elítéljük Oroszország agresszív fellépését, elítéljük Ukrajna megtámadását, és kiállunk területi integritása mellett” – mondta, majd hangsúlyozta, Ukrajna szuverenitása megkérdőjelezhetetlen. A katonai segítségnyújtást illetően azt mondta, elfogadják, hogy Magyarország és Szlovákia álláspontja különböző.

Szankciók

Az uniós szankciók révén némi feszültség alakult ki a palota dísztermében, a két vezető ugyanis nem titkolta, más-más álláspontot képviselnek. Novák megjegyezte, az európai vezetők számára olyan döntéseket javasol, amelyek a „lehető legnagyobb fájdalmat okozzák az orosz agresszornak, de nem lehetetlenítik el a hétköznapokat” – folytatta arra utalva, elsősorban azt kell megvizsgálni, az energiaválság milyen hatással volt az európai országok lakosaira, illetve mennyire sújtotta Oroszország gazdaságát. „Időszerű lenne megnézni, valójában milyen hatása volt a szankcióknak” – jelentette ki az unió lépéseire utalva, majd leszögezte: „Egyelőre az a meglátásunk, hogy nem a várt következményt eredményezték a szankciók” – folytatta. Hangsúlyozta, Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt is arra kéri a délutáni tárgyalásuk során, hogy közösen járjanak el a szankciópolitika terén.

Čaputová magyarországi kollégájával ellentétben nem kérdőjelezi meg a szankciókat. Elismeri, hogy legitim elemezni, milyen hatással vannak a szankciók az unió tagállamaira. „Ez természetes, hiszen védeni kell az állampolgáraink érdekeit” – mondta, azzal kiegészítve, hogy a másik oldalon viszont nincs összhangban a valósággal az Oroszországot sújtó intézkedések megkérdőjelezése. Kiemelte, több elemzés is alátámasztja, hogy a szankciók, negatív hatással vannak Oroszországra, még ha nem is olyan ütemben működnek, mint azt korábban remélték.

Galéria

Határvédelem

Novák beszédében kitért arra is, számítanak Szlovákia támogatására a jogállamisági vita terén. Hangsúlyozta, a 7,5 milliárd eurós uniós forrás megilleti Magyarországot, s ez azért is fontos, hogy a magyarok pozitív hozzáállása az EU-hoz ne változzon meg.

Az illegális bevándorlást illetően mindkét államfő a külső határok hatékony védelmét emelte ki. „A rendelkezésünkre álló, hatékony európai eszközöket kell használni, mint például a Frontex” – tette hozzá Čaputová, majd közölte, a belügyminiszterek tárgyalnak az ügyről. Novák szintén a Schengen térség külső határainak védelmét sürgette, szerinte elsősorban azt kell megakadályozni, hogy a bevándorlók eljussanak a szerb–magyar határig. Úgy véli, a kudarc rendkívül súlyos következményekkel járna, s fontosnak tartja, hogy az unión belül továbbra is garantálni tudjuk a szabad mozgást.

Novák újságírói kérdésére válaszolva bekapcsolódott az október végén esedékes önkormányzati választásokba, arra buzdította a szlovákiai magyarokat, vegyenek részt a választáson, s azt üzente, álljanak ki a magyar képviselők mellett. Čaputová szintén fontosnak tartotta a választásokat, de mindössze azt kívánta, értelmes és demokratikus jelöltek mellett döntsenek.

Felmerült a kettős állampolgárság kérdése is, a magyar államfő emlékeztetett, Čaputová jogköre korlátozott e terén, de arra kérte, tegyen meg minden tőle telhetőt az ügy előre mozdítása érdekében. Čaputová megjegyezte, a legutóbbi törvénymódosítást – mely lehetővé teszi, hogy öt év külföldi tartózkodás után élni lehessen a kettős állampolgárság jogával – nem tartja végleges megoldásnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?