Közélet

A pártoknak sem könnyű

Pozsony | Melyik párt épít a keresztény elvekre? A KDH. Melyik párt számít liberálisnak? Az SaS. Mely párt konzervatív? A KDH. Ez eddig világos, ám a többi pártot sokkal nehezebben tudják besorolni az emberek – derül ki a Polis ügynökség felméréséből.
author
Mózes Szabolcs

2015. március 2. 10:30

A Polis a fenti kérdéseket tette fel, egy-egy ideológiai „skatulyába” több pártot is bele lehetett helyezni. A válaszokból kitűnik, hogy az emberek jó része csak azokat a pártokat tudja így besorolni, amelyek az értékrendbeli–ideológiai viták frontvonalán „harcolnak” – a KDH-t és az SaS-t. Előbbit a választók 67 százaléka kereszténynek, további 41 százaléka konzervatívnak tartja, utóbbit pedig 41 százaléknyian vélik liberálisnak.
 
A „keresztény” rangsor második helyén a Híd végzett (7,3%), amely sosem határozta meg magát ilyen pártként, tavaly óta pedig a polgári párt szerepel a nevében. A volt KDH-sok által alapított Sieť, valamint a Nova viszont csak a lista 5., 6. helyén található. Az MKP-t csak a megkérdezettek 1,6 százaléka tartja keresztény elvekre épülő, holott keresztény tagozata is van. Ennél még a Smert is többet tartják (3,8%) kereszténynek.
 
Hasonlóan érdekes a „liberális” lista is. A második helyen az OĽaNO található, amelynek képviselői (egy kivételével) előre deklarálták, hogy részt vesznek a február eleji népszavazáson és igennel fognak voksolni. A párt képviselőinek túlnyomó többsége egyértelműen konzervatív beállítottságú. A Hídra csak a válaszadók 2,8 százaléka mondta, hogy liberális, ez kb. ugyanannyi, mint a KDH esetében (2,6%).
 
A KDH után a Smert tartják legnagyobb számban konzervatív pártnak – pedig a kormánypárt nevében a szociáldemokrata jelzős szerkezet is megtalálható. A Híd (5,6%) ezen a listán „polgári párt” jelzője ellenére is megelőzte a Lipšic-vezette Novát és a Procházka-féle Sieťet is. Az MKP-t csak annyian tartják konzervatívnak, mint az OĽaNO-t vagy az SaS-t. Pedig a két, magyarokat megszólító párt közül egyértelműen az MKP számít konzervatívabbnak. Sokat elárul a választói érzékelésről az is, hogy a megkérdezettek 42 százaléka nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy mely pártokat tartja konzervatívnak (a liberális besorolásnál ez az arány 35 százalék volt).
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.