Közélet

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Pozsony | Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő a törvényhozásban interpellálta Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi minisztert a Beneš-dekrétumok ügyében. A tárcavezető félreértésről beszél.
Czímer Gábor

2020. július 9. 17:12

Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)
Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának  (A szerző felvétele)

A képviselő azzal az üggyel kapcsolatban kérdezte a tárcavezetőt, amelyben a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága egy, a dekrétumokat is érintő esetben a szlovák állam ellen döntött. Ahogy arról beszámoltunk, az állam a Főügyészség segítségével ma akar érvényt szerezni a 75 évvel ezelőtti, a magyarok és a németek kollektív bűnösségét kimondó elnöki rendeleteknek, el akarják kobozni egy magánszemély földbirtokait. Gyimesi a törvényhozás plénumában arról beszélt, az igazságügyi tárca ellentmond önmagának, amikor egyrészt a dekrétumokról szóló diskurzus fontosságáról beszél, másrészt az egykori rendeleteket már a történelem részének és ma már holt jognak tartja. A képviselő a lapunk által feltárt, a D4-es alatti telkek esetét is példaként hozta arra, hogy a 75 évvel ezelőtti dekrétumok máig hatnak. Ezeket az ingatlanokat az állam ugyancsak ma akarja konfiskálni. „Arra kérem önöket, ezt a problémát egyszer és mindenkorra oldjuk meg, ne söpörjük a szőnyeg alá” – fogalmazott Gyimesi.

A miniszter a képviselőnek adott válaszában azt mondta, fontos erről a témáról beszélni, de szerinte egy félreértésről van szó. A Beneš-dekrétumokat olyan jogi dokumentumnak tekinti, amely a második világháború lezárásához tartozik. Az alkotmányosságukkal kapcsolatos kérdéseket lezártnak tekinti. Ugyanakkor elismerte, hogy évtizedekkel ezelőtt sok igazságtalanságokat okoztak. „De ezeket ma jogi szempontból nem lehetséges megnyitni – mondta. – Nem igaz, hogy valakitől ma a Beneš-dekrétumok alapján koboznának el bármit is” – véli a tárcavezető. Kolíková szerint inkább arról van szó, hogy az egykori adminisztratív hibákat akarják kijavítani. Az állam tulajdonába utalt, de a telekkönyvekben nem átírt vagyont akarják most az állam tulajdonába venni. A tárcavezető arra is utalt, hogy a kormány egy tárcaközi bizottságot hoz létre a mezőgazdasági területek tulajdonviszonyainak feltárására. A miniszter egyben arra is emlékeztetett, hogy a strasbourgi döntés nem a Beneš-dekrétumokat, hanem a Főügyészségnek a földterületekről szóló perbe való beavatkozását ítélte el.

 

A Beneš-dekrétumok még 75 év után is problémát okoznak

2020. május 20. 19:30

A Beneš-dekrétumok még 75 év után is problémát okoznak

Gyimesi a tárcavezető válaszával kapcsolatban lapunknak elmondta, az volt a célja, hogy nyílt diskurzust folytassanak erről a témáról. „Azt hiszem, ez sikerült” – mondta. Hozzátette, szerinte nem félreértésről van szó. „Vagy arról van szó, hogy a túlbuzgó hivatali alkalmazottak túlértékelik a szerepüket, de az is lehet, hogy koordinált akcióról van szó” – mondta arra vonatkozóan, hogy az állami szervek a dekrétumokra hivatkoznak. Gyimesi egyetértett azzal, hogy a miniszter részéről jelenleg nem látszik a szándék arra, hogy a témáról való diskurzuson túl kézzelfoghatóbb lépés is történjen. Hozzátette azonban, hogy ezeket a kérdéseket a telekrendezésen belül lehet megoldani.

Fiala-Butora János, a dekrétumokkal kapcsolatos strasbourgi ügyben tanácsadóként dolgozó jogász arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a személyek, akiktől most akarják elvenni a földterületeiket, a szlovák jog szerint az érintett ingatlanok tulajdonosai. „Ha ezeket a telkeket az állam elkobozza tőlük, az mindenképpen konfiskációnak számít, még akkor is, ha a miniszter formálisan ezt egy múltbeli hiba kijavításának is nevezi. Erre egyébként a strasbourgi döntés is rámutatott” – emlékeztetett jogász. A szakember szerint a múltbeli jogfosztásokat is lehetne orvosolni, ha lenne erre politikai akarat. „Ennek ugyanis jogi akadálya nincs” – tette hozzá.

Az ügy
Bosits Miklós nagyszüleire is vonatkoztak a vagyonelkobzást kimondó dekrétumok, maga a konfiskáció folyamata, azonban, különböző adminisztratív hibák miatt, a második világháborút követő években az nem ment végbe. A kérdéses észak-szlovákiai erdőket így örökösként Bosits birtokba vehette. Az Állami Erdőgazdaság 2009-ben azonban valamiért úgy döntött, hogy a vagyonelkobzásról szóló Beneš-dekrétumokra hivatkozva el akarja venni az ingatlant. Két szlovákiai bíróság is úgy döntött, a földterület Bositsot illeti, de ekkor beavatkozott a főügyészség, amely a Legfelsőbb Bírósághoz utalta az ügyet. Ez utóbbi pedig a vagyonelkobzás mellett döntött. A strasbourgi törvényszék a főügyész beavatkozását helytelenítette, így az ügy visszakerült a hazai bíróságok elé.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakás

Nem faragják le a lakástámogatásokat

*

19–29 eurós repülőjegyek, 10 városba repülhetünk szuperolcsón

üzlet

Nyertes üzletláncok, vesztes szállodák

Építészeti

Négyből kettő – középiskolai racionalizáció Dunaszerdahelyen

Csallóközszíve

Szomszédolás Csallóköz és Pannontáj között – új régiós együttműködés indult

bejrúti robbanás

Kéthetes szükségállapotot hirdettek ki a libanoni fővárosban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.