A növekvő megélhetési költségek elapasztják a megtakarításainkat

pénz euró
Pozsony |

A kiszámíthatatlan gazdasági helyzet a megtakarításainkra is rányomja a bélyegét. Míg a világjárvány idején nőtt azoknak a szlovákiai háztartásoknak az aránya, amelyek kezdték felismerni a pénzügyi tartalékok fontosságát, mostanra csökkent a megtakarítások összege.

Míg a világjárvány kitörését megelőző időszakban a megkérdezettek nagyjából 75 százaléka tartotta fontosnak a takarékoskodást, a világjárvány kitörése után egyre többen ismerték fel a spórolás fontosságát, manapság a lakosság 84 százaléka tartja fontosnak, hogy pénzügyi tartalékokat halmozzon fel a nehezebb időkre – derül ki az Erste Group megbízásából az IMAS piackutató által elvégzett felmérésből, amely szerint az említett 84 százalékos arány már enyhe visszaesést jelent az elmúlt időszakhoz képest.

„A nők (88%) hagyományosan nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a megtakarításoknak, mint a férfiak (80%). A pozitív hír az, hogy a megtakarítás témája különösen a 18 és 35 év közötti fiatalok körében talál visszhangra. Ennek a fő oka, hogy gyakran olyan életszakasz előtt állnak, amelyet a legnagyobb beruházások jellemeznek, különösen a lakás bebiztosítása szempontjából”

– mondta el lapunknak Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Szerinte egy háztartás „pénzügyi egészségének” a megőrzése érdekében ajánlott legalább 3–6 havi fizetésnek megfelelő tartalékkal rendelkezni.

A családok által megtakarított összeg fialtatása továbbra is változatos képet mutat. „A lakosság körében is egyre népszerűbbek a részvények, a kötvények és a befektetési alapok. Ezekbe a megkérdezettek 29 százaléka fektetett be, 8 százalékponttal többen, mint négy évvel ezelőtt. Nem meglepő, hogy a pénz fialtatásának ez a formája a 35 év alatti fiatalok körében a legnépszerűbb, közülük körülbelül minden harmadik él ezzel a lehetőséggel. A lakás-takarékpénztári megtakarítások (16%) és betétkönyvek (9%) népszerűsége ugyanakkor továbbra is csökken” – tette hozzá Horňák, megemlítve, hogy a többség – a megkérdezettek kétharmada – továbbra is kitart a takarékszámlák mellett.

Az egyre magasabb infláció ugyanakkor korlátozza azt az összeget, amelyet az emberek félre tudnak tenni.

„Míg tavaly az egy főre jutó átlagos havi megtakarítás 123 euró körül mozgott, idén ez 117 euróra esett vissza. Ez azonban csak az átlag, a legtöbben 60 és 100 euró közötti összeget képesek félretenni”

– figyelmeztet a Szlovák Takarékpénztár elemzője. A most elvégzett felmérésük során a megkérdezettek kétharmada vallotta be, hogy az árak növekedése befolyásolja a pénzügyi szokásait, a nyugdíjasok körében ez az arány eléri a 75 százalékot. A lakosság nagyjából 40%-ának kellett jelentősen módosítania a viselkedésén, visszafogva a költekezését, de ez az arány az életkor növekedésével párhuzamosan nő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!