Közélet

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes parlamenti képviselői

Pozsony | Juraj Krúpa, az OĽaNO parlamenti képviselője, a mozgalom több frakciótagjával közösen tartott sajtótájékoztatón kijelentette, támogatják a szlovák kormánynak a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag elleni fellépését. Krúpa az álláspont indoklásában a hazai kisebbségek helyzetét a közelmúltban háborúk által sújtott Koszovóhoz és Dél-Oszétiához hasonlította. Mindez a mozgalom kisebbségek védelméről szóló sajtótájékoztatóján hangzott el.
Czímer Gábor

2021. július 28. 19:14

Míg Kristián Čekovský (középen), az OĽaNO parlamenti képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján a kisebbségek védelméről beszélt, addig a mellette álló képviselőtársa, Juraj Krúpa (jobbra) kijelentette, támogatják a szlovák kormánynak a Minority SafePack kis
Míg Kristián Čekovský (középen), az OĽaNO parlamenti képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján a kisebbségek védelméről beszélt, addig a mellette álló képviselőtársa, Juraj Krúpa (jobbra) kijelentette, támogatják a szlovák kormánynak a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag elleni fellépését (Somogyi Tibor felvétele)

Szerdán az OĽaNO kormánypárt képviselőinek egy csoportja a parlamentben tartott sajtótájékoztatót, ahol Juraj Krúpa (OĽaNO), a törvényhozás védelmi bizottságának elnöke kérdésünkre kijelentette, támogatják a szlovák kormánynak azt a lépését, amellyel a kabinet beszállt a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomagról szóló, Európai Unió Bíróságán (EUB) indított perbe, mégpedig a kisebbségvédelmi intézkedéscsomag elleni oldalon. Krúpa ezt azzal indokolta, hogy ők ugyan támogatják a kisebbségekhez tartozók egyéni jogokat, a Minority SafePack azonban a nemzetiségi, etnikai közösségek kollektív jogairól szól. „Ha megfigyelte, akkor mi azon országok csoportjába tartozunk, amely nem ismerte el Koszovót, ahogy Dél-Oszétiát és a hasonló államokat sem. Mi ezt pont ugyanebben a kontextusban értelmezzük” – indokolta a képviselő a kisebbségvédelmi csomagot elutasító álláspontjukat olyan országokkal példálózva, ahol a közelmúltban szakadár fegyveres konfliktusok zajlottak. Krúpa arról is beszélt, szerinte a kisebbségek kollektív jogai Szlovákiában biztosítva vannak.

Krúpa kérjen bocsánatot!
A képviselő kijelentéseivel kapcsolatban megkerestük Krúpa frakciótársát, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselőjét, Gyimesi Györgyöt is, aki elmondta, valószínűsíti, hogy képviselőtársa nem tudja, miről szól a Minority SafePack. Elmondása szerint nem számított Krúpa kijelentésre, és egyben bírálta a kollégáját. „A liberális képviselők azok, akik a személyi szabadságot fontosnak tartják, de ez csak addig terjed, amíg nem jutunk el a nemzeti közösségek jogaihoz” – mondta. A frakciótársa kijelentéséről, amelyben Krúpa a hazai kisebbségjogokkal kapcsolatban Koszovóval és Dél-Oszétiával példálózott, Gyimesi elmondta, szerinte ez is csak azt bizonyítja, kollégája nem tudja, miről beszél. „Ezért a hasonlatért azonban egészen biztosan bocsánatot kell kérnie” – jelentette ki az OĽaNO magyar képviselője. Hozzátette azonban, a frakción belül nem vitatták meg ennek a kisebbségvédelmi csomagnak az ügyét, mert amióta kiderült, hogy Szlovákia szembefordult a Minority SafePack-kel, még nem volt frakcióülésük.

Gyimesi hozzátette, ő maga nem támogatja a kormánynak a kisebbségvédelmi csomag ellen szóló döntését. „Interpellálni fogom Mária Kolíková igazságügyi miniszter asszonyt” – jelentette ki, és arról számolt be, hogy már múlt héten is érdeklődött az ügyben a tárcavezetőnél. „De akkor azt mondta, nem tudja, miről van szó” – idézte a képviselő Kolíkovát. Gyimesi kijelentette, az augusztus végén várható frakcióülésen indítványozni fogja, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői a kormány lépését ellenző álláspontot fogadjanak el.

A szakértő szerint
Tárnok Balázs, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa szerint Krúpa teljesen félreértelmezi a Minority SafePacket, és nyilatkozata aggasztó a hazai magyar közösség jogainak megőrzése szempontjából is. „A Minority SafePack lényege az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megőrzése, amelynek alapvető összetevője a nemzeti kisebbségek kultúrája, nyelve és nemzeti sajátosságai” – magyarázza Tárnok. A kutató szerint ezen sokszínűség fenntartásához szükséges bizonyos egyéni jogok – például az anyanyelvi oktatáshoz való jog – csak a kollektív jogok elismerése révén élvezhetőek. „Bár az OĽaNO képviselője szerint a kollektív jogok Szlovákiában biztosítva vannak, érthetetlen módon mégis a csoportjogok legitimitásának kétségbe vonásával ellenzi az uniós jogi standardok rögzítését” – mutat rá a szakértő.

Tárnok hozzáteszi, a képviselő félrevezető és veszélyes retorikát alkalmaz, amikor a kollektív jogok kapcsán Dél-Oszétiát idézi, tehát biztonságpolitikai kontextusban értelmezi a nemzeti kisebbségek kollektív jogait. „Ezek a jogok a közösségünk túlélést szolgálják; kétségbe vonásuk nem csupán a Minority SafePack, de a közösségünk ellen intézett támadás, és mint ilyen, elfogadhatatlan, különösen egy olyan állam vonatkozásában, amelyet nemzetközi kötelezettségei kötnek ezen jogok biztosítására” – véli Tárnok.

Ahogy arról beszámoltunk, Szlovákia váratlanul belépett a Minority SafePack kisebbségjogi kezdeményezésről szóló uniós perbe, a szlovák külügyi tárca kezdeményezésére az igazságügyi minisztérium az ügyben az Európai Bizottság (EB) korábbi döntését támogatja, amely az év elején lesöpörte a kisebbségvédelmi csomagot. Szlovákiához hasonlóan cselekedett még Románia, Görögország, Ciprus, Franciaország és Bulgária is. Magyarország ugyanakkor jelezte, a Minority SafePack oldalán szintén be kíván lépni a perbe.

LGBTI kisebbségi jogok
A tegnapi sajtótájékoztatót egyébként azért hívták össze, mert az OĽaNO képviselőinek egy csoportja bemutatta azt a határozat-tervezetet, ami a különböző kisebbségek erkölcsi támogatásáról szól és amelyet a törvényhozás szeptemberi ülésén akarnak beterjeszteni. A határozat apropója, hogy a közelmúltban Szlovákiában támadás érte az LGBTI-közösség tagjait, a szélsőjobboldali, ĽSNS-es képviselők pedig a nem heteroszexuálisok jogait korlátozó magyarországi jogszabály szlovákiai változatát is benyújtották a törvényhozás elé. „A rasszista fenyegetések is rendszeresen felütik a fejüket, a kisebbségek tagjait ismételten verbális támadások érik” – indokolta a lépésüket Kristián Čekovský (OĽaNO) parlamenti képviselő. Krúpa pedig arra szólította fel a politikusokat, nyíltan vállalják a szexuális vagy más kisebbségekhez való tartozásukat. „Mindannyian tudjuk, hogy a politikusok között is vannak olyanok, aki az LGBTI-közösség tagjai” – mondta, és hozzátette, bízik benne, hogy a határozattervezetüket a parlament nagy többséggel támogatja majd.

Gyimesi a frakciótársai által beterjesztett határozattervezetről azonban elmondta, nem fogja azt támogatni. „Megengedhetetlen, hogy összemossák a szexuális és a nemzeti kisebbségeket” – véli a képviselő. 

Az OĽaNO-s politikus arra is kitért, a tervezet indoklásában az is szerepel, hogy a dokumentum a nagy nemzetközi felháborodást kiváltó, magyarországi, gyermekvédelminek nevezett törvényre is reagálni kíván, helyteleníti azt. "Ezért sem támogatom a határozatot" - mondta Gyimesi, aki korábban már helyeselte a kérdéses magyarországi jogszabályt. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar törvénybe a nem heteroszexuálisokat diszkrimináló módosító-javaslatok is bekerültek. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.