Közélet

A melegek nem bíznak a rendőrökben

Nem bíznak a rendőrökben a melegek, derül ki a Q-centrum által végzett felmérésből. Szerintük a rendőrök gyakran nem jegyzőkönyvezik, hogy valakit nemi orientációja miatt támadtak meg.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. január 31. 13:20

A rendőrségen tapasztalt hátrányos megkülönböztetést tartják az egyik legnagyobb problémájuknak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség tagjai. A tanácsadással foglalkozó Q-centrum mintegy 240 ügyfele körében végzett felmérés szerint gyakori, hogy a melegeket ért támadás esetén a rendőrök a támadót védik. „Olyan eset is előfordult, hogy a rendőr, annak ellenére, hogy a megtámadott ezt kérte, nem vette jegyzőkönyvbe, hogy a támadás oka szerinte a szexuális orientációja volt” – tájékoztatott a felmérés eredményeiről Romana Schlesinger, a Q-centrum vezetője.

A központ pszichológiai, jogi és szociális tanácsadással szolgál az őket megkereső embereknek. „Bizonyos értelemben az állam feladatát pótoljuk, amely ezt a tanácsadást nem tudja biztosítani” – jelentette ki Schlesinger. A megkeresések témája korral változik. A fiatalabbak elsősorban a saját identitásuk elfogadása kapcsán kérik a központ segítségét, vagy csak információkat kérnek, az idősebbek gyakrabban kérnek tanácsot a partnerség jogi szabályozásával vagy a szülővé válás lehetőségeivel kapcsolatban. „A nők esetében gyakoribb a szülővé válás témaköre, a férfiak inkább a gyűlöletből velük szemben elkövetett bűncselek-mények, diszkrimináció miatt keresik fel a központot” – magyarázta Schlesinger. Szerinte a szülővé válással vagy a partneri jogviszonnyal kapcsolatos jogi tanácsadás a legfrusztrálóbb terület, mivel ebben tudnak a legkevésbé segíteni a rászorulóknak. „Szlovákiában ezen a területen hatalmas szabályozási rés tátong” – magyarázta az aktivista.

Katarína Franeková, a központ pszichológus-tanácsadója szerint Szlovákiában nagyon sok az előítélet az LMBT közösséggel szemben. „Sokan titkolják kapcsolataikat és szexuális identitásukat, a kapcsolataikat többnyire négy fal között élik meg, ami rontja az életminőségüket” – jelentette ki Franeková. (lpj, SITA)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Juraj Šeliga

Šeliga azt veti az SaS szemére, hogy nincs B terv

Peter Pellegrini

A Hlas képviselői a kormány leváltására fognak szavazni

alma k

Ne hámozzunk meg minden zöldséget és gyümölcsöt!

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

fd

KVÍZ: Narvál, okapi... Milyen állatokat rejtenek a következő nevek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.