Közélet

A magyar községek alkalmazottainak 87%-a tud magyarul

Pozsony | A községi alkalmazottak 87%-a beszél magyarul a magyar lakosságú falvakban, városokban - derül ki a kisebbségi nyelvek használatáról szóló 2015/2016-os jelentésből.
TASR

2017. június 4. 18:05

Ebből 73 százaléknyian szóban és írásban is tudják használni a nyelvet. 
 
A ruszin kisebbségű községekben ez az arány 92%, a roma kisebbség esetében 10%, az ukránoknál pedig 67%. A német kisebbségű községekben egyáltalán nincsenek németül tudó községi hivatalnokok.
 
Az előző évekkel összehasonlítva mérsékelt csökkenést mutatnak az idei eredmények, leginkább a roma és a német kisebbség esetében.
 
A törvény értelmében azokon a településeken, ahol az adott kisebbség számaránya eléri a 20%-ot, a község köteles biztosítani a kisebbségi nyelv használatának feltételeit a hivatalokban. A jelentés szerint Szlovákiában 638 ilyen község van. 
 
A község nevét az érintett települések 87%-a tünteti fel magyarul közúti jelzőtáblákon a község határainál.
 
A magyar lakosságú falvak és városok 92%-a tett eleget ennek a kötelezettségének.
 
A jelentés egy 74 kérdésből álló felmérés eredményeit dolgozza fel, mely érintette a kisebbségi nyelvhasználatot a hivatali érintkezésben, az írásbeli kétnyelvűséget, az önkormányzati üléseken használt nyelvek, illetve a tájékoztatás nyelvének kérdését is. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Pozsony

Egységes központi terek Pozsonyban

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.