Közélet

A közlekedési miniszter sikeresen harcolt a szlovákiai fuvarozók és gépkocsivezetők jogaiért

Brüsszel | A hajnali órákban ért véget a közlekedésügyi miniszterek tanácsának tárgyalása, melyen megállapodtak a feltételekről az európai közúti teherfuvarozók és gépkocsivezetők számára - tájékoztatott a tárca sajtóközleményében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. december 4. 17:35

- Martin Domok/Plus Jeden Deň

Több mint tizenkét órás tárgyalást követően olyan kompromisszumot hagytak jóvá, amelynek hála egyértelmű lesz, milyen okiratokat kell maguknál tartaniuk a sofőröknek, és megállapodtak arról is, hogy a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályok nem vonatkozhatnak a székhely szerinti tagállam és egy másik uniós tagállam közötti szállítmányozásra.

„Ez volt az egyik legnehezebb tárgyalás, amelyet Brüsszelben valaha abszolváltam, minden tagállam körömszakadtáig védte saját érdekeit. Örülök, hogy végül olyan kompromisszumos javaslatot sikerült elfogadnunk, amely ha a mi szempontunkból nem is ideális, de a legjobb, amelyet a tárgyalás során elérhettünk“ – jelentette ki Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter az éjszakai tárgyalást követően.

Szlovákia számára a megállapodás kulcsfontosságú eleme, hogy kivonták a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv hatálya alól a tranzitot és a kétoldalú szállítmányozást, a  további műveletek pedig földrajzi korlátozás nélkül érvényben maradtak. Ezeket a további műveleteket a második generációs, intelligens menetíró készülékek (tachográfok) bevezetését követően valósíthatják meg.

A sofőröknek jó hír, hogy a közúti ellenőrzések során csak egy fix jegyzékben szereplő okiratokat kell felmutatniuk. Az egyes tagállamok nem egészíthetik ki ezt a jegyzéket saját törvényeik alapján. A javaslatba nem került bele a járművek kötelező hazatérése. Négy, illetve három hét elteltével viszont kötelező lesz a sofőrök hazatérése, akiknek a heti pihenőjüket a vezetőfülkén kívül kell tölteniük. Ennek a határozatnak az alapja az Európai Unió Bíróságának döntése.

A mobilitási csomagról az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén szavaz. Ezután a szavazás után a Tanács és a Parlament közötti tárgyalások kerülnek sorra, melyek eredményétől függ majd a mobilitási csomag első részének végleges formája.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kuciak-gyilkosság: csak a gyilkos fegyver csöve van meg

Hyballa: „Edzőként a fejlődést kell néznem”

Frissítve

November végéig véget érhet a Kuciak-gyilkosság nyomozása

2,52 ezreléknyi alkohollal a vérében ült volán mögé egy nő Bártfán

Elsőfokú hőségriadó a Nagyszombati és a Nyitrai kerületben

„Szemmel tartva“: Díjat indított útjára az Irodalmi Szemle

Legfrissebb galériák
Olvasta már?