Közélet

A kormány ismertette a kórházfelújítási tervét, de még vannak nyitott kérdések

Pozsony/Turócszentmárton | A kormány döntött az Európai Unió helyreállítási alapjának forrásairól, Pozsonyban és Turócszentmártonban építenek fel újabb kórházakat. Az egymilliárd eurós csomagból néhány száz millió jut majd a regionális kórházaknak is, de a győztes projekteket csak ősszel mutatják be.
author
Nagy Roland

2022. július 2. 08:30

Az egészségügyi miniszter azt ígéri, 2026 júliusáig felhúzzák a Rázsochy kórház épületét. Az ágyakat és az orvosi felszerelést további európai uniós forrásokból finanszíroznák. Lengvarský megjegyezte, a szakértők szerint az épület felhúzása teszi ki a mun
Az egészségügyi miniszter azt ígéri, 2026 júliusáig felhúzzák a rázsochyi kórház épületét. Az ágyakat és az orvosi felszerelést további európai uniós forrásokból finanszíroznák. Lengvarský megjegyezte, a szakértők szerint az épület felhúzása teszi ki a munka kétharmadát, a kórház berendezésére további 100 millió euróra lesz szükség. - TASR-felvétel

Csaknem egy hónapon keresztül húzódott a vita a koalícióban az Európai Unió helyreállítási alapjának kórházfelújítási csomagjáról. Vladimír Lengvarský június elején bejelentette, két héten belül ismerteti a terveit, de a javaslatot többször is le kellett venni a kormány napirendjéről, mert a koalícióban nem tisztáztak minden technikai részletet. Bár az egészségügyi miniszter nyíltan nem hangoztatta, de Janka Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke elárulta a nyilvánosság előtt, hogy pontosan min zajlott a vita.

janka

2022. június 10. 15:30

Kiderült, milyen kórházak kaphatnak uniós forrásokat

Lengvarský a rázsochyi kórház felépítését, valamint a Turócszentmártoni Egyetemi Kórház kibővítését tervezte, viszont Marek Krajčí (OĽaNO) korábbi egészségügyi miniszter a turócszentmártoni helyett az eperjesi intézménybe fektette volna a pénzt.

A másik problémás pontot az okozta, hogy bizonyos kormánytagok csak az állami kórházak felújítására akarták felhasználni a helyreállítási alapot, mások viszont úgy vélték, hogy a regionális, magánkézben lévő intézményeknek is részesülnie kellene az egymilliárd euróból. Ahogy arról az Új Szó is beszámolt, az állami kórházak kizárólagos támogatását feltehetően Krajčí és Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szorgalmazta (bár ezt a pénzügyi tárca hivatalosan nem erősítette meg lapunknak), Lengvarský viszont nem ellenezte, hogy bizonyos magánkórházak is kapjanak pénzt. Ez utóbbi a magyarlakta régiók szempontjából is fontos, hiszen ezeken a területeken főként magánkézben lévő intézmények vannak.

kórház

2022. május 23. 17:00

Nem jut pénz a déli kórházak felújítására?

A heteken át tartó vitatkozás után végül úgy tűnik, hogy Lengvarský akarta érvényesült, hiszen a pozsonyi és a turócszentmártoni kórház kapja meg a forrásokat, illetve más kórházak is pályázhatnak még, de ezeknek a listáját csak ősszel teszik közzé.

Új kórház a fővárosban

A rázsochyi kórház felépítése nem tekinthető meglepetésnek, erről tulajdonképpen a koalíción belül sem volt vita. Az említett intézmény felépítése már évtizedek óta húzódott, de a korábbi kormányok csak az ígéretig jutottak el. Pár évvel ezelőtt a Pellegrini által vezetett kabinet megkezdte a Rázsochy városrészben álló romos épület lebontását, de ennél tovább ők sem jutottak.

pelle
Peter Pellegrini itt még kormányfőként tekintette meg a rázsochyi kórház bontását - TASR-felvétel

A 2020-as parlamenti választás után az új kormány is ígéretet tett arra, hogy felhúzzák az új kórházat, de az építés még mindig nem indult el. Lengvarský viszont most azt ígéri, hogy 2026 második negyedévéig sikerül szerkezetkész állapotba hozni az építkezést – ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy maga az épület már állni fog, de az ágyak és az orvosi berendezések még nem lesznek a helyükön. A kormány 281 millió eurót különít el erre a célra a helyreállítási alapból. A tervek szerint a rázsochyi kórházban az ország egyik legmodernebb felszerelését fogják használni, és komplex egészségügyi ellátást fognak nyújtani, tehát a betegeket nem kell majd átszállítani az egyik épületből a másikba, ha esetleg újabb műtétre szorulnának. Összesen 653 ágyat akarnak elhelyezni az épületben.

660 új ágy

A Turócszentmártoni Egyetemi Kórház is egy újabb épülettel bővülne. A kormány összesen 330 millió eurót fordít erre a projektre, amely magába foglalja az építkezés költségeit, valamint az orvosi felszerelést is. Az új kórház a rendelők mellett saját diagnosztikai és terápiás részleggel rendelkezik majd, illetve egy különálló gyermekgyógyászati osztályt is kialakítanak. Összesen 660 ágyat akarnak elhelyezni az új épületben. Az egészségügyi tárca szerint nemcsak gyógyászati, hanem oktatási szempontból is fontos intézményről lesz szó, hiszen az orvostanhallgatók itt is modern gyógyászati eljárásokkal találkozhatnak majd. A létesítményt a teljes felszereléssel szintén 2026 második negyedévéig kellene befejezni.

Heger

Jól járhatnak a keletiek

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, ebben a két intézményben szeretnék majd kinevelni az ország legképzettebb egészségügyi dolgozóit. Ugyanakkor megjegyezte, ezzel még nem használják fel a teljes kórházfelújítási csomagot. Az egymilliárd euró körülbelül egyharmadáról csak ősszel fognak dönteni, addig van idejük a regionális kórházaknak kidolgozniuk a felújítási projekteket.

Főleg a keleti országrésszel számolunk. Ősszel fogjuk bejelenteni a további döntéseket a kelet-szlovákiai kórházakkal kapcsolatban

jegyezte meg a miniszterelnök.

Lengvarský továbbá elmondta, fontos szempont lesz, hogy az adott kórház milyen besorolást kap majd a készülő optimalizált hálózatban. Ennek a részleteit az év végéig kell kidolgozni. Szintén meghatározó feltétel, hogy a teljes felújításnak 2026 második negyedévéig be kell fejeződnie. Az egészségügyi miniszter azt egyelőre nem árulta el, hogy az egyes projekteken belül mennyi pénzt igényelhetnek a kórházak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Megáldották az új kenyeret Vajkán

Ünnepségek sorozata a Csallóközben (KÉPEK)

hőség Nyitrában

Ma ezekben a járásokban 37 Celsius-fok is lehet!

zelenszkij k

Zelenszkij: Nem bocsátunk meg az oroszoknak, bosszút fogunk állni

ukrán válság k

Legalább heten meghaltak és tucatnyian megsebesültek egy újabb orosz rakétatámadásban

gyerek telefon k

Nem a mobilozástól lesz hiperaktív a gyerek, hanem fordítva

kvíz

KVÍZ: 10 magyar előadó, 10 retró sláger! Neked menni fog?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.