A kórházak felújításába bukott bele Lengvarský?

Lengvar
Pozsony |

Vladimír Lengvarský távozása nagy vitát váltott ki az egykori kormánykoalícióban. Igor Matovič bírálta a távozó minisztert, amiért több, magánkézben lévő intézmény is részesülhet a kórházfelújításra szánt uniós forrásokból, és Eduard Heger szerint is át kell értékelni a dokumentumokat. Janka Bittó Cigániková viszont úgy látja, hogy a forrásokat nem a tulajdonosi körök alapján kellene kiosztani, hanem a régiók igényei alapján.

Az előző héten nagy port kavartak Vladimír Lengvarský utolsó miniszteri döntései. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az OĽaNO által jelölt tárcavezető kérvényezte a miniszteri megbízatásának felfüggesztését, mivel elvesztette legfőbb szövetségese, Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök támogatását.

A bizalomvesztés az Európai Unió helyreállítási alapjával hozható összefüggésbe. Az egészségügyi tárca ugyanis késlekedik a kórházfelújításokra szánt beruházások ügyében, legalábbis ezt állítja a kormányhivatalhoz tartozó Nemzeti Implementációs és Koordinációs Hatóság (NIKA). Heger január végén felszólította Lengvarskýt, hogy mielőbb tegye meg a szükséges lépéseket a helyreállítási tervben szereplő mérföldkövek teljesítésére, mivel fennáll a veszély, hogy ha csúszások lesznek a határidőkben, akkor Szlovákia eleshet a kórházak fejlesztésére szánt uniós forrásoktól.

Egy hónappal később Lengvarský bejelentette, lemond a tárcavezetői pozíciójáról.

A bejelentés után azonban még az utolsó pillanatban utasította az irodáját, hogy tegyék közzé azon kórházak listáját, amelyek sikerrel jártak a felújítási beruházások második fordulójában, amelyben az 5 millió eurót meghaladó projekteket értékelték ki.

Belső feszültség

A beruházások első fordulójának eredményeit még tavaly nyáron ismertette Lengvarský. Akkor két nagy állami intézmény, a Turócszentmártoni Egyetemi Kórház és a fővárosi Rázsochy városrészében épülő kórház járt sikerrel, több mint 600 millió euróhoz jutottak. A sajtótájékoztatón akkor még Heger is részt vett, aki teljes mértékben támogatta Lengvarskýt. Ekkoriban azt ígérték, hogy a kórházfelújítási beruházások második fordulóját, amelynek az összértéke 212 millió euró, és amelyben a kisebb, regionális kórházak is részt vehetnek, szeptemberben hirdetik ki. Ehhez képest az egész projekt csúszott, Heger és Lengvarský csak novemberben ismertette a pályázati feltételeket, és ennek az eredményeit tette most közzé a távozó egészségügyi miniszter.

Már az első beruházási forduló előtt is komoly politikai belharcok zajlottak, javarészt az OĽaNO-n belül. Igor Matovič és Marek Krajčí ugyanis azt szerette volna elérni, ha az uniós forrásokból csak az állami kórházak részesülnének, a magánkézben lévő intézmények nem. Lengvarský azonban tiltakozott ez ellen. A döntést akkor tulajdonképpen elhalasztották, hiszen abban nem volt vita a felek között, hogy az egymilliárd eurós csomag nagyobb részét az állami kórházak felépítésére kellene szánni. A konfliktus valódi forrása az volt, hogy a beruházások kisebbik része mely regionális intézményeknél kössön ki.

Matovič is hozzászólt

A Lengvarský által közzétett listából kitűnik, hogy a nyolc győztes pályázó közül három az AGEL (a szakolcai, a lévai és a zólyomi kórház), egy pedig a Penta befektetési csoport kezében van (az iglói intézmény), így nem teljesült Matovičék azon elképzelése, hogy az uniós források csak az állami intézményekbe vándoroljanak. A távozó egészségügyi miniszter meg is kapta a magáét az OĽaNO vezetőjétől, aki a Facebook-oldalán nehezményezte, hogy Lengvarský a két befektetési csoport között összesen 130 millió eurót „osztott szét”, így az összes többi kórháznak már csak 82 millió euró maradt a lehívható keretből.

„Az utóbbi két évben én voltam a kevesek egyike, aki tudta, milyen jellemről van szó. De azzal, hogy Čaputová pártfogoltjának számított, védte őt a média, és egy bizonyos Janka Penta Cigániková irányításával és az SaS tapsával kísérve végezhette a piszkos munkáját”

– üzente a korábbi pénzügyminiszter.

Magyarázatképpen: Matovič már egy ideje a Penta lobbistájaként hivatkozik Cigánikovára, még annak ellenére is, hogy ezt az állítást az SaS képviselőnője kategorikusan visszautasította.

Nyomásgyakorlás

Lengvarský a távozása óta nem nyilatkozott a témában. Miután átadta a lemondását Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek, még annyit mondott, hogy nem szeretne tovább ilyen nyomás alatt dolgozni, illetve nem nézhette tétlenül azt a politikai korrupciót, amely a minisztérium környékén zajlik. Konkrétan nem árulta el, mire gondol, mindössze annyit közölt, hogy fontos pozíciókba ültetnek be olyan személyeket, akiknek nincsen megfelelő szakmai képesítése.

Janka Bittó Cigániková azonban megszólalt az ügyben. Emlékeztetett, hogy az egész második beruházási forduló túl későn lett kihirdetve, és a pályázatok kiértékelését már tavaly decemberben el kellett volna végezni. A késlekedés mögött szerinte valójában az áll, hogy az OĽaNO állandó harcot folytat a magánszférával. Állítja, Lengvarskýra nyomást gyakoroltak, hogy ne írja ki korábban a pályázatokat, mert így az állami kórházak nem juthattak volna hozzá a pénzhez.

Érdekes

Mennyit kapnak a kórházak?

  • Lévai AGEL kórház – 42,4 millió euró
  • Poprádi kórház – 42,3 millió euró
  • Iglói Svet zdravia kórház – 39,5 millió euró
  • Zólyomi AGEL kórház – 25,7 millió euró
  • Szakolcai AGEL Egyetemi Kórház – 22,7 millió euró
  • Privigyei Kórház és Rendelőintézet bajmóci székhelye – 15 millió euró
  • Bártfai Szent Jakab Kórház – 9,7 millió euró
  • Kiszucai kórház és Csacai rendelőintézet – 7 millió euró

Heger szerepe

Érdekes még megfigyelni Heger szerepét, aki sokáig kiállt az egészségügyi miniszter mellett, idén azonban már kihátrált Lengvarský mögül. Čaputová éppen őt bízta meg az egészségügyi tárca igazgatásával, miután Lengvarský lemondott. Heger szokatlannak nevezte a korábbi tárcavezető azon döntését, hogy a távozása után, szinte az utolsó pillanatban tette közzé a pályázatokat elnyert kórházak listáját. Éppen ezért azt mondta, a minisztériumot irányító stáb ellenőrizni fogja a dokumentumokat, tehát a győztes kórházak még korántsem lehetnek biztosak abban, hogy valóban elnyerik az uniós pénzeket.

Cigániková úgy véli, nincs idő késlekedni, hiszen az OĽaNO magánszféra elleni csatározása miatt már így is nagy a csúszás. Szerinte a pályázatokat egy egyértelmű és objektív pontrendszer alapján bírálták el, tehát nem Lengvarský döntötte el, hogy ki kapjon pénzt és ki nem. Hangsúlyozta, nem az alapján kellene szétosztani az uniós forrásokat, hogy ki a tulajdonos, hanem az alapján, hogy mennyire van szükség az adott régióban a kórházak fejlesztésére.

Az Új Szó kiadója a Penta Investments tulajdonában lévő DUEL-PRESS, s.r.o.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?